De Longhi - jaki model ekspresu do kawy wybrać ?

zamówiłem taki zestaw, zobaczymy czy chociaż jedna będzie jakaś wybitna.

W apce InPost macie kod na 10zl za 160 incoinów jak coś
:roberteyeblinking:

Zobacz @Baasteek jak się wraca z wycieczki w Berlinie. Byliśmy w tej kawiarnio-palarni. W sumie legendarne miejsce w Berlinie. Walnąłem na miejscu podwójne espresso i od razu wiedziałem, że chcę mieć te ziarna w domu. Na młynku mieli wtedy Brazylię, poprosiłem jeszcze o coś bardziej kwaśnego i dali mi Rwandę, którą właśnie wrzuciłem na mój pożal się boże ceramiczny młynek.
Jakbym pił kawę z cytryną, coś pięknego. Uwielbiam kwaskowe kawy, dałbym sobie radę w PRLu
:antonio:
IMG_9874.jpeg

Zobacz @Baasteek jak się wraca z wycieczki w Berlinie. Byliśmy w tej kawiarnio-palarni. W sumie legendarne miejsce w Berlinie. Walnąłem na miejscu podwójne espresso i od razu wiedziałem, że chcę mieć te ziarna w domu. Na młynku mieli wtedy Brazylię, poprosiłem jeszcze o coś bardziej kwaśnego i dali mi Rwandę, którą właśnie wrzuciłem na mój pożal się boże ceramiczny młynek.
Jakbym pił kawę z cytryną, coś pięknego. Uwielbiam kwaskowe kawy, dałbym sobie radę w PRLu
View attachment 125814
Kwasowe kawy... Ble...

Ceramiczny młynek... Ryzykant, a co jak w kawie będzie np kamień albo śruba m24?
:boystop:

View attachment 125814

a dla mnie jakaś ? :jon:
bylo dać znać to bym tez przytulil chetnie no chyba ze kosztuja fortune

a i pamietaj ze tam Ci podawali espresso z ekspresu kolbowego, ktory ustawiaja co dziennie inaczej wzgledem np temperatury, cisnienia na zewnatrz itd (wiem to wszystko bo mam kolezanke w Rzeszowie co prowadzi wlasna kawiarnie)

View attachment 125814

Mają to w Kauflandzie?

:crazy:

w którym sklepie? online czy stacjonarnie?

Edit dobra widzę że konesso
Tak konesso, wziąłem sobie kilka randomowych. Właśnie walnąłem podwójne espresso tej Gwatemali z Coffe Plant i no rozczarowanie, do tych z Five Elephant bardzo daleko, baaaardzo.

Dzisiaj coś takiego na młynek wrzuciłem z palarni Spółdzielczej.
Nie do końca mój styl, ale dobra kawa.
W espresso delikatnie kwaśna, goryczkowa podobnie do gorzkiej czekolady, ale jednocześnie lekko słodka.
:fjedzia:
56015689-5ea9-49ea-88f0-6aa7d92c1c66.jpeg

Ja przy okazji chciałem napisać, że ostatnio mialem aktualizacje w Siemensie i powiększyli bazę dostępnych rodzajów kaw i są teraz kawy na zimno typu „cold brew” itp.
Fajne zaskoczenie :fjedzia:

A co do samej kawy, to ja lubię tę

Ale to mieszanka. Cenowo bardzo dobrze wychodzi.

Zamówione, jak będzie niedobra to sam będziesz pił. :jimcarrey:

Do tego jeszcze wpadła Pellini Top.

Jak coś to ta mi siadła, pewnie ją jeszcze zamówię.
Rioba Gold.

Back