By żyło się lepiej: kariera/studia/przekręty;)

Mam pytanie, Wy tu macie więcej niż jedno konto w więcej niż w jednym banku i teraz tak, jak to jest?

Jak przyjdę z ulicy do banku z walizką gotówy i będę ją chciał wpłacić na konto to zaczną pytać skąd to mam, a jak jest z przelewami między bankami?

Czy otworzenie konta w innym banku i przelew zacznie robić niepotrzebne zamieszanie?

To wszystko, oczywiście, hipotetycznie bo nie mam takich problemów :)

ale się zastanawiam..

Jak przyjdę z ulicy do banku z walizką gotówy i będę ją chciał wpłacić na konto to zaczną pytać skąd to mam, a jak jest z przelewami między bankami?
Uuu szara strefa, czy stałeś się mistrzem gry w 3 kubki na lokalnym bazarze?
:beczka:
Napiszę tak, dopóki pracujesz na etacie raczej nie ma problemów, gorzej jak masz działalność.
Z tego co kojarzę bank ma obowiązek zgłaszania większych kwot i ruchów na kontach do US, nie napiszę od ilu bo nie pamiętam.

Czy otworzenie konta w innym banku i przelew zacznie robić niepotrzebne zamieszanie?
kont możesz mieć ile chcesz, tranzakcje gotówkowe między osobami fizycznymi nie są ograniczone, firmy chyba do 15k mogą gotówką się rozliczać.
A od jakiej kwoty w banku będą dopytywać skąd kasa to nie wiem, najlepiej wpłacać kilka razy mniejsze kwoty. Chociaż skarbówka ma teraz wgląd we wszystko.

Mam pytanie, Wy tu macie więcej niż jedno konto w więcej niż w jednym banku i teraz tak, jak to jest?

To wszystko, oczywiście, hipotetycznie bo nie mam takich problemów :)

ale się zastanawiam..
Przelewałem między kontami po 15-20k i nikt nie dzwonił, nikt nie pytał. Pokaż że masz jaja.
:beczka:

Screenshot_2024-07-01-10-16-33-50_df198e732186825c8df26e3c5a10d7cd.jpg

Ok, dzięki, nie chciałem tego wpisywać w googla :awesome:

A teraz jeszcze kwestia wirtualnych pieniędzy między swoim kontami
Miedzy swoimi kontami to jaki mialby byc problem?

Jeżeli i tak juz wpłaciłeś gotówkę to tak czy inaczej bank A komunikuje sie z bankiem B a jeszcze wyzej jest US ktory ma w to wgląd. Chyba ze chcesz wysyłać gdzieś za granicę i finansowac al kaide to wtedy musisz zagaic z olsztynem. Normalnie jak juz wpłaciłeś gotówkę to żeś przepadł i jak chca to wiedzą wszystko, jak bedziesz nią żonglowac między kontami to co najwyzej prowizję jakies moga cie wkurwiac badz opóźnienie przelewu.

Bo w jaki sposób miałby byc tam nielegalny proceder?

Jeżeli masz tam kasę legalnie to nikogo to nie będzie interesować, a jeżeli nawet ktoś się zainteresuje to na pierwszy rzut oka będzie widać, że między swoimi kontami kasę przerzucasz.
No kasa jest legalnie, no bo skąd inąd?
Pytanie jak to udowodnić po latach jak ktoś przyjdzie i zapyta? O ile takie rzeczy, w ogóle, się dzieją bo ja nie wiem właśnie.

Miedzy swoimi kontami to jaki mialby byc problem?

Jeżeli i tak juz wpłaciłeś gotówkę to tak czy inaczej bank A komunikuje sie z bankiem B a jeszcze wyzej jest US ktory ma w to wgląd. Chyba ze chcesz wysyłać gdzieś za granicę i finansowac al kaide to wtedy musisz zagaic z olsztynem. Normalnie jak juz wpłaciłeś gotówkę to żeś przepadł i jak chca to wiedzą wszystko, jak bedziesz nią żonglowac między kontami to co najwyzej prowizję jakies moga cie wkurwiac badz opóźnienie przelewu.

Bo w jaki sposób miałby byc tam nielegalny proceder?
No właśnie. Kasa, która jest już "w systemie" w domyśle powinna być dobra.

Pytanie jak to udowodnić po latach jak ktoś przyjdzie i zapyta? O ile takie rzeczy, w ogóle, się dzieją bo ja nie wiem właśnie.
Dziejo sie dziejo.

Jezeli przyjmując ze kasa jest legalnie to nie bedziesz musial za wiele udowadniac bo masz to w pitach a czy jest ona na koncie czy jest w skarpecie to chuj komu do tego (jak na razie). Nie ma obowiązku w tym kraju (jeszcze chyba) do przelewania pieniedzy na konto. Do tego dochodzą takie rzeczy ze mozesz dorabiac bez zakladania działalności do 2k(?), plus darowizny po rodzinie bez podatku itd.

Skoro jest na koncie w banku to jest przecież historia wpłat. US musiałby przeciwko Tobie jakaś sprawę prowadzić żeby takie rzeczy chciało im się sprawdzać.

@HubiSSJ3

Tera jest 10,25% i 10,61%.

Ciekawe, widełki się rozjechały (krotszy tanszy, dluzszy drozszy).

Dziwne, nie pokazało mi oznaczenia.

W Millennium standard jest 0,5%, prowizję/marżę można zbić do zera jak jest się miłym do doradcy. Dodatkowo za wcześniejszą spłatę standard to 1-1,5% w przypadku firmowych, ale też można znegocjować do 0,5% jak coś.

Dziwne, nie pokazało mi oznaczenia.

W Millennium standard jest 0,5%, prowizję/marżę można zbić do zera jak jest się miłym do doradcy. Dodatkowo za wcześniejszą spłatę standard to 1-1,5% w przypadku firmowych, ale też można znegocjować do 0,5% jak coś.
0.5%?

Back