By żyło się lepiej: kariera/studia/przekręty;)

Myślicie, że trudno wejść w rynek CBD?
Macie jakąś wiedzę na ten temat?
W sensie czy to się sprzedaje i da się na tym zarobić? Czy to może jest jakieś mafijne środowisko i lepiej się trzymać z daleka?
Nie znam się ale wypowiem. Hodowanie konopi i handel ich pochodnymi w naszym kraju to nie jest łatwa rzecz. Jak nie masz pleców to bym się w to nie pchał

Nie znam się ale wypowiem. Hodowanie konopi i handel ich pochodnymi w naszym kraju to nie jest łatwa rzecz. Jak nie masz pleców to bym się w to nie pchał
Zależy, wystarczy się dobrze umówić z policją i sg. Jak już odpuszczą to ciśniesz po całości, a w dodatku można zrobić fajny myk i wejść w kosmetyki, a tam już jesteś nietykalny.

Z CBD jedziesz (zamawiasz transport i cyk) na uniwersytet i oni robią ci ekstrakcję oleju, a jak już masz olej to producenci kosmetyków do berla sami klękają.

@Miskatonic

W sensie czy to się sprzedaje i da się na tym zarobić? Czy to może jest jakieś mafijne środowisko i lepiej się trzymać z daleka?
Jak juz Ci koledzy powiedzieli, jest łatwo w chuj musisz tylko zostać przemytnikiem, dogadać sie z SG, policja i najlepiej kilkoma politykami a potem to juz z górki. Wille, baseny, dupeczki, 2 latka do odjebania na puche i od nowa.

Kurwa gdyby to bylo takie wszystko proste to każdy jełop by to zrobił a co drugi by miał wyrok za grube wyłudzanie chociażby vatu.

Jednak każdy grzecznie zapierdala w kołowrocie a willi nie widać, za to co poniedzialek jest "dzien dobry kierowniku, juz ide robotaju"

Ja tam sie nie znam ale ogladalem kilka wywiadów i jezeli chodzi o plantacje to jest w chuj papierologi i ludzie ogolnie mowili ze raczej to dla mocnych pasjonatów biznes bo panstwo wcale nie ułatwia a wręcz przeciwnie.

@Miskatonic czylia sprawa jest jasna i klarowna, jesli zdaniem zordona z butelki
Zordon_power_rangers.jpg

Warto w to wchodzić to trzymaj się od tego z daleka :tiphatb:

Kiedyś było łatwo jak konsumenci cbd mieli mniejszą świadomość - firmy ładowały byle gówno bez odpowiednich standardów i badań a i tak się to sprzedawało. Teraz potrzebujesz mieć albo zajebistą jakość i oferować CBD Full Spectrum (a do tego odpowiednie laboratoria albo kupić gotowca) albo mieć zajebisty marketing i dojścia do odpowiednich ludzi. Przykład pierwszego to Max Hemp od Dorotki Gudaniec (zwanej matką chrzestną polskiej medycznej marihuany). To jest w ogóle najlepsze jakościowo CBD na rynku ale i bardzo drogie. Dorota zna się na rzeczy zarówno w temacie CBD jak i MM. Drudzy z zajebistą jakością to Cosma - mają dwie linie jedna CosmaCannabis CBD a druga Full Spectrum i właśnie tą drugą polecam. Jest też np. producent MAM CBD, który w pierwszej kolejności stawia na marketing i PR (właścicielkami są dwie dziewczyny, których główną działalnością jest firma PR współpracująca z polskimi gwiazdami) ale teraz też oferują już dobrej jakości full spectrum CBD oraz co ciekawe olejki CBD free, które mają zawartość THC 0,0%.

Generalnie nie polecam teraz wejścia na rynek nie mając kupy kasy na marketing, dojść do zajebistych składników i ogólnie kontaktów w branży.

No nie wiem, ja gdzieś czytałem, że wystarczy zawieźć CBD na uniwersytet chuje wie jaki, zrobią ekstrakcję oleju, a potem to już producenci kosmetyków sami do berła klękają. :juanlaugh:
Ja Ci mówię jak to wygląda od strony biznesowej i co teraz kupują konsumenci. Sam miałem kiedyś w ofercie kilkunastu producentów (zarówno offline w aptekach jak i online w aptece oraz drogerii) i obserwowałem stopniowo spadek zainteresowania i sprzedaży wieloma z nich dlatego zrobiłem grubą wycinkę i zostawiłem 5 :fjedzia: Nie jest to też sytuacja jedynie u mnie ponieważ ten sam trend pokazują dane PEX, Iqvia jak i Nielsen co daje pełny przekrój przez rynek pharma jak i non-pharma

A kosmetyki z CBD to w ogóle chuj, dupa i kamieni kupa - sprzedaje się to bardzo słabo

Ja Ci mówię jak to wygląda od strony biznesowej i co teraz kupują konsumenci. Sam miałem kiedyś w ofercie kilkunastu producentów (zarówno offline w aptekach jak i online w aptece oraz drogerii) i obserwowałem stopniowo spadek zainteresowania i sprzedaży wieloma z nich dlatego zrobiłem grubą wycinkę i zostawiłem 5 :fjedzia: Nie jest to też sytuacja jedynie u mnie ponieważ ten sam trend pokazują dane PEX, Iqvia jak i Nielsen co daje pełny przekrój przez rynek pharma jak i non-pharma

A kosmetyki z CBD to w ogóle chuj, dupa i kamieni kupa - sprzedaje się to bardzo słabo
Wiem, nabijam się z tego co krzak wyżej napisał.

Pytanie do tych co maja IKE, gdzie zakładaliście? Wypełniacie caly limit? Jezeli tak to w co? EDO?

Ci co nie nie maja a chca sie wypowiedzieć to na jeżycach skończą :gabi_much_love:

Last edited:
Pytanie do tych co maja IKE, gdzie zakładaliście? Wypełniacie caly limit? Jezeli tak to w co? EDO?
mBank ale od dłuższego czasu planuje przenieść, tyle że leniwy jestem z załatwianiem tego. Cały limit. Kupuje ETF śledzący indeks z całego świata.
*To nie jest porada inwestycyjna

Ci co nie nie maja a chca sie wypowiedzieć to na jeżycach skończą :gabi_much_love:
Jak chcesz kupować edo to musisz założyć ike obligacje które jest dostępne jedynie w PKO BP. Ja mam IKZE w mbank, IKE w Bossa. Na obu ETF na cały świat. A co do limitów to tak, wypełniam razem z żoną 2x ikze i 2x ike.

IKE w Bossa. Na obu ETF na cały świat. A co do limitów to tak, wypełniam razem z żoną 2x ikze
wszyscy reklamują to bossa. Bossa ma az tak lepszą ofertę dla IKE niz chociażby jakis bank?

Jakoś nie moge sie przełamać by im zaufać i wplacac regularnie siano, potem sie zawiną i powiedzą "tak, ogłosiliśmy zamknięcie i nie mamy pana akcji, dowidzenia" :beczka:

wszyscy reklamują to bossa. Bossa ma az tak lepszą ofertę dla IKE niz chociażby jakis bank?

Jakoś nie moge sie przełamać by im zaufać i wplacac regularnie siano, potem sie zawiną i powiedzą "tak, ogłosiliśmy zamknięcie i nie mamy pana akcji, dowidzenia" :beczka:
Przecież bossa to DM banku ochrony środowiska. No i biuro maklerskie nie posiada Twoich akcji, są od w krajowym depozycie papierów wartościowych.

Przecież bossa to DM banku ochrony środowiska. No i biuro maklerskie nie posiada Twoich akcji, są od w krajowym depozycie papierów wartościowych.
wlasnie o tym czytam. Teraz juz wydaje sie to bardziej logiczne :beczka:

Nie chce mi się teraz szukać, ale nie wiem czy czasami w ustawie nie jest zapisane, że tylko banki mogą prowadzić IKE i IKZE.

Firmy ubezpieczeniowe też prowadzą IKE i IKZE z tego co pamiętam, bo np. Ergo Hestia ma to w swojej ofercie.

jak chcesz sobie zgłębić temat to powyżej masz linki do dwóch obszernych artykułów.

Założyłem w zeszłym roku, więc dopiero drugi rok z rzędu wypełniam limit :fjedzia: . Taki zresztą miałem plan, że od pewnego wieku zaczynam odkładać na emeryturę.

Założone oczywiście w PKO BP, zajmuje się tym ich spółka-córka, czyli PKO TFI. Bardzo wygodne, bo dzięki temu mogę sobie na bieżąco patrzeć na wyniki poprzez aplikację bankową i wpłacać również bezpośrednio z banku. A poza tym jest to POLSKI bank, co dla mnie akurat ma ogromne znaczenie. Wartość moich funduszy oczywiście wyciąłem, ale na zielono masz wynik uzyskany od zeszłego roku - oczywiście, za te 30 lat może być już czerwono :beczka:.

Konto maklerskie też w PKO BP i też dzięki temu, też działania na akcjach mogę sobie wszystko z poziomu jednej appki ogarniać.

1719150942801.png

Last edited:
Przy hipotece ubezpieczenie na życie jest obowiązkowe, więc to żadna nowość.
Niby tak, ale kurwa nie do końca. Ubezpieczenie na nieruchomość jest obowiązkowe na cały okres kredytowania, ale na życie już nie. W ING po 3 latach można zrezygnować bo tylko przez 36 miesięcy jest obowiązkowe.

Założyłem w zeszłym roku, więc dopiero drugi rok z rzędu wypełniam limit :fjedzia: . Taki zresztą miałem plan, że od pewnego wieku zaczynam odkładać na emeryturę.

Założone oczywiście w PKO BP, zajmuje się tym ich spółka-córka, czyli PKO TFI. Bardzo wygodne, bo dzięki temu mogę sobie na bieżąco patrzeć na wyniki poprzez aplikację bankową i wpłacać również bezpośrednio z banku. A poza tym jest to POLSKI bank, co dla mnie akurat ma ogromne znaczenie. Wartość moich funduszy oczywiście wyciąłem, ale na zielono masz wynik uzyskany od zeszłego roku - oczywiście, za te 30 lat może być już czerwono :beczka:.

Konto maklerskie też w PKO BP i też dzięki temu, też działania na akcjach mogę sobie wszystko z poziomu jednej appki ogarniać.

View attachment 102161
Również wszystko w ETF ładujesz?

Również wszystko w ETF ładujesz?

W PKO masz różne grupy funduszy, które możesz sobie wybrać w ramach swojego IKE/IKZE. Ja wybrałem "Emerytura 2050".

Zasada jest taka, że na początku wszystko idzie w produkty nieco wyższego ryzyka (akcje itp.) a im bliżej terminu wykupu (planowane 2050) tym bardziej idzie to w kierunku stabilnych instrumentów finansowych - obligacje itd.

Back