@Masu dawaj przepis prosze

Ciasto:
Składniki:

• 3 ¼ szklanki mąki
  • Szklanka letniej wody
  • ¾ łyżeczki suchych drożdży
  • 1 ½ łyżeczki morskiej soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie ciasta:

Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto (zagniataj około 3-4 minuty) Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj wody, jeśli zbyt lepkie dosyp mąki. Po dokładnym połączeniu składników wyrabiaj ciasto na stolnicy posypanej mąką przez około 7 minut. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw na 30-45 minut żeby wyrosło. Po tym czasie umieść ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką i ściśnij, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podziel ciasto na 6 części i uformuj z nich kule. Jeżeli będziesz używać ciasta dziś, to przykryj podzielone ciasto ściereczką i odstaw jeszcze na godzinę. Ciasto możesz również przechować przez noc w lodówce przykryte naoliwioną folią. Wtedy przed użyciem pozostaw jest na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Sos do pizzy:
Składniki:

• 3 puszki 250g pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 rozbity ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • Sól
Przygotowanie:

Połącz składniki za pomocą blendera i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, aby smaki się połączyły.

1. Pizza cztery sery:
Składniki:

• 1 porcja ciasta
  • ¼ szklanki startego sera Fontinella
  • ¼ szklanki startej mozarelli
  • ¼ szklanki startego sera pecorino Romano
  • ¼ szklanki świeżej ricotty
  • ½ szklanki sosu do pizzy
  • 2 łyżki świeżego oregano
Przygotowanie:

W piekarniku umieść kamień do pieczenia pizzy i rozgrzej piekarnik do temperatury 260oC. Rozwałkuj ciasto na koło o średnicy około 25 cm. Umieść ciasto na opruszonej mąką stolnicy. Rozprowadź na cieście cienką warstwę sosu pomijając brzegi. Rozsyp na ciasto wszystkie rodzaje sera i oregano. Umieść pizzę na 7-10 minut w piekarniku.

2. Pizza Margarita
Składniki:

• 1 porcja ciasta
  • ¼ szklanki sosu do pizzy
  • 100 g mozzarelli pokrojonej w plastry o grubości około 0.5 cm
  • 6 listków świeżej bazylii
  • Sól
  • Oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie:

W piekarniku umieść kamień do pieczenia pizzy i rozgrzej piekarnik do temperatury 260oC. Rozwałkuj ciasto na koło o średnicy około 25 cm. Umieść ciasto na opruszonej mąką stolnicy. Rozprowadź na cieście cienką warstwę sosu pomijając brzegi. Rozłóż na pizzy mozzarellę i bazylię. Włóż pizzę do piekarnika na 7-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika dopraw solą i skrop oliwą z oliwek.

3. Pizza Prosciutto i Arugula
Składniki:

• 1 porcja ciasta do pizzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duży zgnieciony ząbek czosnku
  • 200g świeżej mozzarelli
  • 4 plastry prosciutto , podartej na małe kawałki
  • Pół szklanki młodej rukoli
  • ½ szklanki słodkich winogronowych pomidorów, pokrojonych wzdłuż
  • Starty parmezan
  • Sól i pieprz
Przygotowanie:

Rozgrzej gril, ruszt przykryj folią aluminiową. W małej misce wymieszaj oliwę z czosnkiem i pozostaw na kilka minut. Rozwałkuj ciasto na koło o średnicy około 25 cm. Jedną stronę ciasta wysmaruj oliwą z czosnkiem. Posmarowaną stroną ułóż ciasto na grilu, przykryj pokrywką grila, lub folią aluminiową i griluj 4-5 minut aż ciasto będzie złote Posmaruj surową stronę ciasta oliwą z czosnkiem i odwróć ciasto. Griluj dwie minuty. Po tym czasie rozłóż na cieście mozzarellę i szynkę. Przykryj znowu pizzę, żeby mozzarella mogła się roztopić. Umieść na pizzy ukolę i pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Słodka pizza:
Składniki:

• 1 porcja ciasta do pizzy
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ szklanki Nutelli
  • 2 dojrzałe banany pokrojone w plasterki
  • ½ szklanki truskawek pokrojonych w plasterki
Składniki sosu czekoladowego:

• 1 szklanka kulek z półsłodkiej czekolady
  • ¾ szklanki śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka wanilii
Przygotowanie:

W piekarniku umieść kamień do pieczenia pizzy i rozgrzej piekarnik do temperatury 260oC. Rozwałkuj ciasto na koło o średnicy około 25 cm. W misce wymieszaj cukier z cynamonem. Wysmaruj ciasto rozpuszczonym masłem pomijając brzegi. Rozsyp na ciasto cukier z cynamonem. Włóż do piekarnika na 5-7 minut. Po wyjęciu rozsmaruj na cieście Nutellę. Udekoruj bananami i truskawkami, skrop sosem czekoladowym.

Przygotowanie sosu czekoladowego:

W rondelku rozpuść czekoladę ze śmietanką, cały czas mieszając. Kiedy powstanie gładka masa dodaj masło i wanilię, Dokładnie wymieszaj.

• Like
Reactions: mat
Właśnie skończyłem pić Eurydyka z browaru Olimp.

Piwo o niskim ekstrakcie (10%) i zawartości alkoholu na poziomie 4,4%.
Styl określony jako Herbal Bitter. Do piwa dodano werbenę cytrynową, trawę cytrynową i skoki pomarańczy.
Robi to niesamowitą robotę a w połączeniu z przyjemną goryczką (40IBU) mamy świetne piwo.

Edit: Sorry za zdjęcie bokiem, ale coś pojebałem przy uploadzie.

Będzie post pod postem, ale co tam- za to chyba nie banują.

Wczorajszy wieczór zaczął się od Drakkaru z Gottlandii z browaru Piwoteka

Drakkar z Gotlandii (5,2%) z browaru Piwoteka to piwo w stylu, którego do tej pory nikt w Polsce nie zdecydował się uwarzyć. Ba, prawdę mówiąc, pewnie mało kto o nim słyszał... Mowa o gotlandsdricke – tradycyjne, domowe ale z wyspy Gotlandia. Blisko spokrewnione z sahti, wędzone, gorzko-słodkie z wyraźnym posmakiem jałowca. Musisz tego spróbować!

Pasteryzacja Pasteryzowane
Opakowanie Butelka 0,5 L
Styl Gotlandsdricke
Ekstrakt 14%
Zawartość alkoholu 5,2%
IBU 22
Skład Słody: monachijski, pale ale, wędzony bukiem, żytni, pszeniczny wędzony dębem, special w; płatki owsiane; Chmiel: East Kent Goldings; jałowiec; woskownica europejska; Drożdże T-58

Wędzonego nie czułem ale to piwo jest po prostu obłędne. Mógłbym je pić na hektolitry-rzadko mam ochotę wziąść więcej niż jedno z tego samego rodzaju w knajpie ale tego wypiłem trzy kufle. Pyszotka

Drugie piwko było z mojego ulubionego Artezana-Czarne IPA Equinox. Nie wiem jak opisać: piana miała więcej smaku niż niejedno piwo, można było ją łyżeczką jeść w formie deseru. Takie konkretne piwko, jak posiłek. Uwielbiam czarne ajpy.

@Wewiur mam dla ciebie piwko:)

Wiewi%C3%B3r.jpg

ilość faktycznie słuszna, a spotkałeś się w Polsce z nalewaniem piwa z casku (poza festiwalami piwnymi) ?

casks.jpg

ilość faktycznie słuszna, a spotkałeś się w Polsce z nalewaniem piwa z casku (poza festiwalami piwnymi) ?

View attachment 1393

Nie przy takich cenach za metr wynajmu jakie mamy w Krakowie;)

W Strefie Piwa ciekawym patentem jest randall-urządzenie do przepuszczania/wtłaczania w piwo dodatkowych aromatów. Może to być chcmiel, przyprawy albo np jak na zdjęciu borówki. Borówki wyszły super:)

Mięta, limonka

Nie przy takich cenach za metr wynajmu jakie mamy w Krakowie;)

W Strefie Piwa ciekawym patentem jest randall-urządzenie do przepuszczania/wtłaczania w piwo dodatkowych aromatów. Może to być chcmiel, przyprawy albo np jak na zdjęciu borówki. Borówki wyszły super:)

Mięta, limonka

a to ciekawe, szczerze nie piłem jeszcze czegoś takiego, pewno mojej żonie by posmakowało to mięta/limonka

a to ciekawe, szczerze nie piłem jeszcze czegoś takiego, pewno mojej żonie by posmakowało to mięta/limonka

Tylko nie myl tego z dodawaniem soku. To bardziej aromat, posmak na końcu języka. Takie coś ekstra.

Ja zaraz jadę przetestować browar w Tenczynku. Chociaż lanego to wypiję pół łyka z kufla żony:(

11375263_518218134999733_301358369_n.jpg

Browar Wiślany (Fuhrmann). Zajebiste!
Żartowałem, gówniane jak etykieta, ale ma alkohol i pomogło przy skręcaniu fotela.

Ej teraz jest tyle lraftowych browarów, ze nawet juz nie ogarniam samych nazw. A co dopiero piwa z ich stajni, masakra. Idzie to,w dobrym kierunku.

Gin Lubuski mam. Nie mam czym wydrinkować, na czysto jest dla mnie nie do przejscia - można rozcięczyć z wodą bez efektu "wypawisz wszystko"?

Gin Lubuski mam. Nie mam czym wydrinkować, na czysto jest dla mnie nie do przejscia - można rozcięczyć z wodą bez efektu "wypawisz wszystko"?
Z tego co wiem to gin sam w sobie już jest rozcieńczony wodą więc jak zrobisz to bardziej to nic się nie powinno stać.

Tyle tego wychodzi, ze przez ten weekend pilem co jedno to inne i... nawet mi sie nie chce o nich pisac bo praktycznie nie roznia sie od siebie.

I jak te piwka? Napisz kilka słów:)
plany na wieczór się zmieniły i piwa czekają jeszcze na otwarcie.

Trafilo mi sie sunny ale od doctora brew tylko z kilkoma dniami do konca daty waznosci i chcialem spozyc w pierwszej kolejnosci - mocna goryczka, duzo fafrocli

Ja wczoraj najpierw Rzeźnik + Prowincjał/Prowincjusz i dopiero po przeniesieniu się do Strefy Piwa skosztowałem nowości:

AleBrowarOrtodox English IPAIPA / 5% / 14°
GlokEquinox Pale AleEquinox Pale Ale / 4.5% / 11°
Alebrowar/BirbantKiss The BeastUltra Belgian IPA / 8.5% / 19.1°

Wszystkie mi smakowały, ale po dwóch pierwszych mam problem, żeby spamiętać czym się różniły. Ale spokojnie mogę polecić całą trójkę.

Ja też właśnie szukam czegoś nadającego się do picia jako piwo. Kiedyś cieszyłem się z każdego Harnasia, czy Żubra, ale z wiekiem przyszła ochota na coś więcej. Próbowałem wiele, najpierw za piwo powiedziałem sobie mniej niż 2zł, teraz granica to 2,7-3zł. Od piwa oczekuję trochę więcej niż po prostu napicia się. Wódki nie trawię, dobre piwo za smak i takiego umilacza dnia uwielbiam. Co polecacie dla takiego piwnego mini-kustoszosa? Teraz w wielu sklepach promocje na zbliżający się Oktoberfest, więc próbuję czegoś innego. Ostatnio przypadły mi do gustu: Starovar, Bohemian Gold(za miodowy posmak), Złoty Denar(za chmiel). Czyli jakby czeskie wyroby. Do sklepu, gdzie mogę je kupić mam nieco dalej niż do tego, gdzie są "zwykłe" piwa, więc czy warto poświęcić kilka kroków więcej dla nich?

Ja też właśnie szukam czegoś nadającego się do picia jako piwo. Kiedyś cieszyłem się z każdego Harnasia, czy Żubra, ale z wiekiem przyszła ochota na coś więcej. Próbowałem wiele, najpierw za piwo powiedziałem sobie mniej niż 2zł, teraz granica to 2,7-3zł. Od piwa oczekuję trochę więcej niż po prostu napicia się. Wódki nie trawię, dobre piwo za smak i takiego umilacza dnia uwielbiam. Co polecacie dla takiego piwnego mini-kustoszosa? Teraz w wielu sklepach promocje na zbliżający się Oktoberfest, więc próbuję czegoś innego. Ostatnio przypadły mi do gustu: Starovar, Bohemian Gold(za miodowy posmak), Złoty Denar(za chmiel). Czyli jakby czeskie wyroby. Do sklepu, gdzie mogę je kupić mam nieco dalej niż do tego, gdzie są "zwykłe" piwa, więc czy warto poświęcić kilka kroków więcej dla nich?
Za 3zł ciężko będzie coś znaleźć. Polecić mogę do spróbowania piwa z browaru w grodzisku wielkopolskim (można je dostać w żabce):

free image host

Ich koszt oscyluje w granicach 3,70zł.
Jeżeli mieszkasz na południu kraju, to możesz spróbować znaleźć piwa Raciborskie (jest kilka rodzajów). Kosztują około 3,50zł ale nie spodziewaj się po nich szału.
Jeśli chcesz spróbować czegoś nowofalowego, to absolutnie najtańszą (i zarazem najsłabszą) opcją jest żywiec apa - jakieś 4zł, zależy gdzie.

Back