Wczoraj się żaliłem w hyde parku to może jeszcze tutaj: kraftowe piwa zrobiły się zbyt popularne, jak jeszcze dwa-trzy lata temu ludzie pukali się w głowę jak się kupowało jakieś wyjątkowe piwo za 15 zeta to teraz w knajpach nie można znaleźć miejsca. Wczoraj był czwartek, godzina 22, drugi dzień po wakacjach-ale studenci jeszcze nie wrócili. Sprawdziłem 5 knajp z dobrymi piwami, każda ukryta w bramie, na piętrze albo w bocznej uliczce i każda pełna. Na tyle pełna że ludzie piją na stojąco przy barach. Gdzie te czasy że było się piwnym hipsterem? Teraz byle 15-letnia siksa wie o dobrym piwie więcej od ciebie :ashamed:

Wczoraj się żaliłem w hyde parku to może jeszcze tutaj: kraftowe piwa zrobiły się zbyt popularne, jak jeszcze dwa-trzy lata temu ludzie pukali się w głowę jak się kupowało jakieś wyjątkowe piwo za 15 zeta to teraz w knajpach nie można znaleźć miejsca. Wczoraj był czwartek, godzina 22, drugi dzień po wakacjach-ale studenci jeszcze nie wrócili. Sprawdziłem 5 knajp z dobrymi piwami, każda ukryta w bramie, na piętrze albo w bocznej uliczce i każda pełna. Na tyle pełna że ludzie piją na stojąco przy barach. Gdzie te czasy że było się piwnym hipsterem? Teraz byle 15-letnia siksa wie o dobrym piwie więcej od ciebie :ashamed:
To akurat dobrze. Tak samo jak pełne siłownie czy biblioteki.

To akurat dobrze. Tak samo jak pełne siłownie czy biblioteki.

Byłoby dobrze, gdybym widział wysyp nowych knajp:( Jedyna w miarę pusta knajpa to taka, która nastawiła się na piwa belgijskie. Ale oni nawet syfnego Grimbergera(?) chcą sprzedawać po 20 zeta.

Byłoby dobrze, gdybym widział wysyp nowych knajp:( Jedyna w miarę pusta knajpa to taka, która nastawiła się na piwa belgijskie. Ale oni nawet syfnego Grimbergera(?) chcą sprzedawać po 20 zeta.
Otwórz swoją to będziesz miał full piwa i do tego nikt ci miejsca nie zajmie :P

Otwórz swoją to będziesz miał full piwa i do tego nikt ci miejsca nie zajmie :P
To jesst wspaniały pomysł na bizness, ale znalezienie miejsca w dobrej lokalizacji w Krakowie to jeden z większych cudów we wszechświecie.

To jesst wspaniały pomysł na bizness, ale znalezienie miejsca w dobrej lokalizacji w Krakowie to jeden z większych cudów we wszechświecie.

W tej chwili chyba każda lokalizacja się nada-byle taniej. Wczoraj byłem na Szewskiej w multi tapie i knajpa mieściła się na piętrze w zwykłej "mieszkalnej" kamienicy i to z wejście ukrytym. Full.

Otwierają dzisiaj Browar Lubicz(restauracyjny)-ciekaw jestem co tam będą warzyć. Mam nadzieję że coś więcej niż: Ciemne, jasne, pszeniczne, imbirowe. Test może w niedziele.

PS Lokal jest po drodze z Areny Kraków:)

Jakieś szczególne menu % na dzisiejszy mecz?
JA czuje, że skończy się na kilku litrach koncerniaków :D

U mnie taka ekipa + pizza z ciastem z przepisu @Masu
QX3giMf.jpg

Last edited:
@Masu ciasto eleganckie. Puszyste jak trzeba i bardzo fajnie się je formowało. Pizza była z boczkiem, pieczarkami, marynowaną papryczką piri piri i serem mozzarella + sos czosnkowy własnej roboty. Mniam.

A ja koncerniakowo :( Stella Artois i Peroni Nastr Azurro - spenialem w sklepie i balem sie jakichs wygibasow nieznanych :(

Ja wczorajszy wieczor skonczylem z czyms mi kompletnie nieznanym ale calkiem przyjemnym:

25tjmet.jpg

Ladny, kwiatowy zapach amerykanskiego chmielu ala King of Hop. W smaku goryczka srednia z mocna podbudowa slodowa dajaca w efekcie bardzo pijalnego browca. Polecam - 6,5-7/10.

Last edited:
Któryś z forumowiczów był/wybiera się na bracką jesień?
Dzisiaj Tomek Kopyra będzie prowadził wykład o 17.

Robi ktoś z was domowe wina? Ja na jutro mam zaplanowane pierwsze zlewanie z nad osadu/moszczu 6 win. Jestem ciekaw jak będzie z ich klarownością i smakiem.

Robi ktoś z was domowe wina? Ja na jutro mam zaplanowane pierwsze zlewanie z nad osadu/moszczu 6 win. Jestem ciekaw jak będzie z ich klarownością i smakiem.
Ja robiłem 3 razy także nie podejmuję się dawania rad. Ale są tutaj winiarze z tego co pamiętam.

Byłem wczoraj na Brackiej Jesieni. Impreza organizowana na terenie browaru zamkowego w Cieszynie.
Swoje stoiska miało kilka browarów rzemieślniczych (min. Reden, Widawa, Pinta). Było również stoisko krainy piwa, gdzie można było wybierać w wszelakich stylach (piwa kraftowe od 5 do kilkudziesięciu zł).
Na stoisku BrowAmatora można było nabyć sprzęt potrzebny do domowego warzenia piwa.
Impreza bardzo fajna, grał zespół Country, była strefa gastro dla głodomorów.
Jak już zbierałem się z kumplem do domu to spotkałem Tomka Kopyrę, z którym przegadaliśmy przy piwie dobre 40 minut. Tomek jest wporzo gościem, fajnie się z nim rozmawia. Nie wiem jak to wyglądało z jego strony, bo my już byliśmy dość mocno wstawieni :boystop:

Chyba uciekła mi temperatura fermentacji przez te upały mimo trzymania w piwnicy. Ten dubel jest co prawda 9% ale z racji tego ze zjechał praktycznie do zera to ten alkohol czuć mocno i do tego w wodkowo spirytusowy sposób. Nie był chmielony amerykańskim chmielem więc też nic w aromacie tego alkoholu nie tłumi.

Wątpię ze będę to pił. Za pół roku może otworzę i sprawdzę co z tym się dzieje. Ewentualnie posłuży do polania mocno wypitemu już towarzystwu.

Back