IMG_20210711_212441.jpg

Bardzo fajne piwko

Już się zaczyna. Pojechał dobry chłopak a za chwilę będzie spał pod mostem alkoholik bo kasy na powrót nie będzie miał :(
Żyję jak w Polsce, alkoholizm mi nie grozi
jak już masz, to drugi raz nie dostaniesz
tylko papierosy tu drogie ;)

A tak w pubie:
IMG_20210714_173451.jpg

received_248182623784860.jpeg

A jutro po Tanqueraya, bo promocja - prawie dwa razy taniej jak w Polsce:
received_137414688502293.jpeg

IMG-20210718-WA0001.jpeg
IMG-20210718-WA0003.jpeg
IMG-20210718-WA0005.jpeg

Takie piwko dzisiaj wyrwałem, we wtorek będzie test. Ciekawa edycja leżakowana w beczkach po whisky Highland Park i będąca składową Highland Park Dragon Legend jeśli wujek Google dobrze przetłumaczył.

View attachment 23843View attachment 23844View attachment 23845

Takie piwko dzisiaj wyrwałem, we wtorek będzie test. Ciekawa edycja leżakowana w beczkach po whisky Highland Park i będąca składową Highland Park Dragon Legend jeśli wujek Google dobrze przetłumaczył.
IMG_20210720_133216.jpg

Krótka recenzja:
Czuć wpływ leżakowania w beczkach po whisky.
Mimo tego co napisane, ja nie wyczuwam tu dymu, sporo jest za to karmelu, słodowości, piwo raczej o niskim wysyceniu, pianka solidna - przy 6% alkohol dość mocno wyczuwalny. Podsumowując, czuć wpływ beczki po Highland Park, ale samo piwo jest bardzo przeciętne. Liczyłem na więcej.

View attachment 23889
Krótka recenzja:
Czuć wpływ leżakowania w beczkach po whisky.
Mimo tego co napisane, ja nie wyczuwam tu dymu, sporo jest za to karmelu, słodowości, piwo raczej o niskim wysyceniu, pianka solidna - przy 6% alkohol dość mocno wyczuwalny. Podsumowując, czuć wpływ beczki po Highland Park, ale samo piwo jest bardzo przeciętne. Liczyłem na więcej.
Spróbuj Innis and Gunn, special editions, z beczek po rumie, whisky, i chyba burbonie. Wypuścili też jakieś dymne, ale nie próbowałem.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQwHydc6qWUWlSpylmjgLMuqgbaH0Hkj_Jrhg&usqp=CAU

• Like
Reactions: Evo
@Chujcew
Siema ziomek, jako największy znawca win na forum możesz polecić jakieś wytrawne wino,które będzie najbliższe smakowo do wina półsłodkiego? Ewentualnie jakiś inny alkohol o zerowym Indeksie glikemicznym.

@Chujcew
Siema ziomek, jako największy znawca win na forum możesz polecić jakieś wytrawne wino,które będzie najbliższe smakowo do wina półsłodkiego? Ewentualnie jakiś inny alkohol o zerowym Indeksie glikemicznym.
Siema. Pierwsze o czym myślę, to nie wina wytrawne, ale mniej słodkie niż półsłodkie :crazy: dry - off-dry - medium sweet, uderzałbym w coś pośredniego, czyli off-dry. Myślę tu o wszelkiej maści appassimento, Valpolicella Ripasso, Amarone, Zinfandel, to z czerwonych. Z białych Gewurtztraminwer, pinot gris z Nowej Zelandii, Vouvray, przeróżne rieslingi, cała Alzacja. Dobry punkt wyjściowy i przejściowy do win wytrawnych, a wciąż troszeczkę cukru resztkowego w nich jest.
Co do ostatniej części - nie mam pojęcia.

Nie wiem, 150? To tak dobrze czy nie dobrze?
Niestety nie wiem co jest dostępne w Polsce i w jakich cenach, ale tak z grubsza kalkulując i rozpatrując potencjał na dojrzewanie powinieneś być w stanie dorwać jakąś Amarone, niezłą Rioję, Chateauneuf du Pape, shiraz z Barossy, kalifornijskie cabernety, być może Barbaresco. Wszystko to raczej ze średniej półki, ale spokojnie kilka lat postoi i się polepszy :)

Niestety nie wiem co jest dostępne w Polsce i w jakich cenach, ale tak z grubsza kalkulując i rozpatrując potencjał na dojrzewanie powinieneś być w stanie dorwać jakąś Amarone, niezłą Rioję, Chateauneuf du Pape, shiraz z Barossy, kalifornijskie cabernety, być może Barbaresco. Wszystko to raczej ze średniej półki, ale spokojnie kilka lat postoi i się polepszy :)
Gracias Señor

c53bc348e8d00edb36a40f271cee7070.png

IMG_20210808_222525.jpg

Bardzo smaczne belgijskie piwko trafiłem, jak ktoś znajdzie u siebie to polecam, fajnie ułożone, spoójne w smaku, nuty karmelu, czekolady, ostrych przypraw, trochę dymu. I przede wszystkim nie zamula jak niektóre "pół-ciemne" piwka przy mocy 6.5%.

Doskonały wybór milordzie.
Pommard to jedna z lepszych apelacji w Beaune, a jak masz 1er cru to już w ogóle. Sporo czerwonych owoców, powinno być całkiem bogate i dojrzałe w smakach, na pewno sporo pikanterii i przypraw z dębu, spodziewam się, że będzie ślicznie zintegrowany + mokra ściółka, dym, grzyby, nuty które moja dziewczyna nazywa strychem ;) Może też być trochę mięsnych smaków, bądź farmy, nie wiem w sumie jak to po polsku określić :P Od tego producenta piłem jakieś wejściówki dostępne w Tesco i byłem bardzo zadowolony, więc jeśli do Tesco dają dobre rzeczy to Premier Cru powinien być wyborny. Smacznego :applause:

IMG_20210824_182752.jpg
IMG_20210824_182739.jpg

Przyjemny rum, bardzo delikatny, aczkolwiek zdecydowanie lepiej dorzucić kilka złotych i wziąć 20-letniego Dictadora.

IMG_20210902_143825.jpg

Całkiem przyjemne białe musujące wytrawne wino, w kategorii jakość/cena wypada bardzo dobrze :)

View attachment 25735
Całkiem przyjemne białe musujące wytrawne wino, w kategorii jakość/cena wypada bardzo dobrze :)
Cremant z reguły oferuje przyzwoity quality per value, są to wina jak Szampan, ale nie z Szampanii i nie w cenie Szampana ;) bardzo dobra alternatywa dla tychże, ze swojej strony jeszcze mogę polecić Cap Classique z RPA - ta sama historia i fantastyczna jakość.

• Like
Reactions: Evo
Cremant z reguły oferuje przyzwoity quality per value, są to wina jak Szampan, ale nie z Szampanii i nie w cenie Szampana ;) bardzo dobra alternatywa dla tychże, ze swojej strony jeszcze mogę polecić Cap Classique z RPA - ta sama historia i fantastyczna jakość.
Standardowo z 20€, zapłaciłem z 10, przy tej cenie jest sztos.

Back