@respect ale swietny odcinek, gosc tu omowil cale 40 stron naszej dyskusji na cohones o to czy to czy tamto jest lepsze i w jakich markach w 30 minutach i wszystko super wyjasnil, polecam obejrzec z uwaga, nie bede juz tu tego streszczal, ale mega przydatna treść
@respect ale swietny odcinek, gosc tu omowil cale 40 stron naszej dyskusji na cohones o to czy to czy tamto jest lepsze i w jakich markach w 30 minutach i wszystko super wyjasnil, polecam obejrzec z uwaga, nie bede juz tu tego streszczal, ale mega przydatna treść
W tym wszystkim najciekawsze socjologicznie i psychologicznie jest to, że bastek ekscytuje się i pogłębia wiedzę w temacie całkowicie nieistotnym z punktu widzenia normalnego człowieka. Zwykły człowiek kupi sobie ekspres do kawy delonżi śimensa czy tam innego sraeko i po prostu będzie sobie pił kawkę. A nasz autystyczny kolega masturbuje się nad filmikami serwisantów AGD i rozkminia wyższość młynka stalowego nad ceramicznym oraz prowadzi analizy porównawcze karafek do mleka.
Bastus gdybyś tyle sił poświęcił na edukację co na głupoty moze udałoby się skończyć zawodówkę i mógłbyś w życiu robić coś więcej niż naciąganie gumy
Tez mam philips late go. Testuje od prawie 4 miesięcy, jak dla mnie wszytko Ok. Używamy codziennie, kilka espresso i jak mi się zachce to se capuczine zrobię. Mycie karafki od mleka zajebiste - po prostu wrzucam do zmywarki i tyle.
Tez mam philips late go. Testuje od prawie 4 miesięcy, jak dla mnie wszytko Ok. Używamy codziennie, kilka espresso i jak mi się zachce to se capuczine zrobię. Mycie karafki od mleka zajebiste - po prostu wrzucam do zmywarki i tyle.
Skupiając się tylko na ekspresach automatycznych (( czyli niekolbowych )) oraz tylko tych, które mają funkcje mleka to :
1. System mleczny Melitty, Nivony i Saeco nie wymieniam, bo one mają różne w zależności od modelu a) zintegrowany wężykowy ( Jura, Krups, Philips, Siemens )
b) niezintegrowany ( De Longhi )
* Jak dla mnie zdecydowanie lepszy zintegrowany, bo wszystko w nim jest prostsze.. a w niezintegrowanych trzeba się bawić z tą karafką, szczególnie w robieniu espresso macchiato, której nie da się zrobić bez przestawiania filiżanki o pojemności 80ml z jednego wlotu z mlekiem do drugiego z kawą.
Myć po kawie mlecznej trzeba części w jednym jak i w drugim więc tu nie ma zmiłuj się, ale w tych zintegrowanych chociaż płucze wężyk gorącą wodą w środku po zrobionej kawie mlecznej a w niezintegrowanej niestety nic z tym wężykiem nie robi i wszystko trzeba samemu.
2. Zaparzacz a) wyjmowany zaparzacz ( Krups pzdro @Siwy25_1 i De Longhi - wygoda, można łatwo wyciągnąć i czyścić pod wodą - opcjonalnie raz na 30 dni )
b) niewyjmowany zaparzacz ( każdy oprócz wyżej wymienionych marek, nie da się go wyciągnąć bez rozkręcania ekspresu, przez co trzeba co rok-półtora oddawać ekspres do serwisu w celu wyczyszczenia, bo robi się pleśń itd lub próbować rozkręcić samemu, mają go niestety prestiżowe ekspresy Jura <<dlaczego?>> .. )
3. Młynek ceramiczny
a) ceramiczny ( Krups, Saeco, Siemens - jest cichszy, ale w przypadku dostania sie tam kamienia lub innego ciała obcego typu groszówka żarna ceramiczne się kruszą i młynek jest do wymiany ) b) stalowy żarnowy ( De Longhi, Jura - jest lepszy, wytrzymalszy, nie złamie się od byle niechcianego kamyka w worku z ziarenkami kawy )
Skupiając się tylko na ekspresach automatycznych (( czyli niekolbowych )) oraz tylko tych, które mają funkcje mleka to :
1. System mleczny Melitty, Nivony i Saeco nie wymieniam, bo one mają różne w zależności od modelu a) zintegrowany wężykowy ( Jura, Krups, Philips, Siemens )
b) niezintegrowany ( De Longhi )
* Jak dla mnie zdecydowanie lepszy zintegrowany, bo wszystko w nim jest prostsze.. a w niezintegrowanych trzeba się bawić z tą karafką, szczególnie w robieniu espresso macchiato, której nie da się zrobić bez przestawiania filiżanki o pojemności 80ml z jednego wlotu z mlekiem do drugiego z kawą.
Myć po kawie mlecznej trzeba części w jednym jak i w drugim więc tu nie ma zmiłuj się, ale w tych zintegrowanych chociaż płucze wężyk gorącą wodą w środku po zrobionej kawie mlecznej a w niezintegrowanej niestety nic z tym wężykiem nie robi i wszystko trzeba samemu.
2. Zaparzacz a) wyjmowany zaparzacz ( Krups pzdro @Siwy25_1 i De Longhi - wygoda, można łatwo wyciągnąć i czyścić pod wodą - opcjonalnie raz na 30 dni )
b) niewyjmowany zaparzacz ( każdy oprócz wyżej wymienionych marek, nie da się go wyciągnąć bez rozkręcania ekspresu, przez co trzeba co rok-półtora oddawać ekspres do serwisu w celu wyczyszczenia, bo robi się pleśń itd lub próbować rozkręcić samemu, mają go niestety prestiżowe ekspresy Jura <<dlaczego?>> .. )
3. Młynek ceramiczny
a) ceramiczny ( Krups, Saeco, Siemens - jest cichszy, ale w przypadku dostania sie tam kamienia lub innego ciała obcego typu groszówka żarna ceramiczne się kruszą i młynek jest do wymiany ) b) stalowy żarnowy ( De Longhi, Jura - jest lepszy, wytrzymalszy, nie złamie się od byle niechcianego kamyka w worku z ziarenkami kawy )
Skupiając się tylko na ekspresach automatycznych (( czyli niekolbowych )) oraz tylko tych, które mają funkcje mleka to :
1. System mleczny Melitty, Nivony i Saeco nie wymieniam, bo one mają różne w zależności od modelu a) zintegrowany wężykowy ( Jura, Krups, Philips, Siemens )
b) niezintegrowany ( De Longhi )
* Jak dla mnie zdecydowanie lepszy zintegrowany, bo wszystko w nim jest prostsze.. a w niezintegrowanych trzeba się bawić z tą karafką, szczególnie w robieniu espresso macchiato, której nie da się zrobić bez przestawiania filiżanki o pojemności 80ml z jednego wlotu z mlekiem do drugiego z kawą.
Myć po kawie mlecznej trzeba części w jednym jak i w drugim więc tu nie ma zmiłuj się, ale w tych zintegrowanych chociaż płucze wężyk gorącą wodą w środku po zrobionej kawie mlecznej a w niezintegrowanej niestety nic z tym wężykiem nie robi i wszystko trzeba samemu.
2. Zaparzacz a) wyjmowany zaparzacz ( Krups pzdro @Siwy25_1 i De Longhi - wygoda, można łatwo wyciągnąć i czyścić pod wodą - opcjonalnie raz na 30 dni )
b) niewyjmowany zaparzacz ( każdy oprócz wyżej wymienionych marek, nie da się go wyciągnąć bez rozkręcania ekspresu, przez co trzeba co rok-półtora oddawać ekspres do serwisu w celu wyczyszczenia, bo robi się pleśń itd lub próbować rozkręcić samemu, mają go niestety prestiżowe ekspresy Jura <<dlaczego?>> .. )
3. Młynek ceramiczny
a) ceramiczny ( Krups, Saeco, Siemens - jest cichszy, ale w przypadku dostania sie tam kamienia lub innego ciała obcego typu groszówka żarna ceramiczne się kruszą i młynek jest do wymiany ) b) stalowy żarnowy ( De Longhi, Jura - jest lepszy, wytrzymalszy, nie złamie się od byle niechcianego kamyka w worku z ziarenkami kawy )
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.