Bęben, ma ktoś szanse na medal poza skoczkami? Chyba brak, co?
Teoretycznie nie, ale Nowakowska złapała formę (6. i 4. ostatnio w Oberhofie). Biegowo nie odstaje od czołówki, przestała pudłować w stójce. Biathlon też bywa loteryjny, a wyskoki i "przypadkowi" mistrzowie trafiają się nie rzadziej, niż w skokach. Jak Gwizdoń nie zjebie strzelania, to w sztafecie koło TOP6 też się mogą panie zakręcić.
Panczeny się posypały - nasze ostatnio na ME przegrały drużynówkę o ponad 3 sekundy z Rosjankami i minimalnie z Niemkami (ale te jechały bez Pechstein i upadły przed metą, mimo to pokonując Polki). Nie wiem, co z Wasiem, ostatnio nie startuje, a talent, nawet na medal na 500m, ma niezaprzeczalnie. Pojawili się Ruscy na mocnej szprycy i jadą wszystkich od 500 do 1500, więc Wasiowi będzie ciężko. Może któraś z dziewczyn indywidualnie będzie w ósemce, najprędzej w masowym, faceci na 1000/1500/5000 raczej bez szans nawet na to.
Justyna - daję jej 15% szans na jakiś medal w klasyku. Na 30km jest możliwe - w teorii jedynie Weng i Sterid są mocniejsze na długich dystansach. Sprint klasykiem ma ponoć fajny podbieg - może finał sie urodzi z tego, ale nie więcej.
Staręga - jako sprinter jest w szerokim gronie 6-20, może wejść do finału, może odpaść w 1/4. Reszta w biegach nie istnieje.
Kupczak, Cieślar - przy dobrych wiatrach TOP20 w kombinacji.
Szansy upatruję w short-tracku. Maliszewska może sprawić niespodziankę.
No i nie wiem, jak w tych "egzotycznych" narciarskich i snowboardowych konkurencjach. Jest jakiś koleżka w snowboardcrossie, który puchary Europy wygrywa, ale jak się to ma do PŚ? Raczej nijak.
Gąsienica Daniel - w slalomie może wejdzie do dwudziestki. Bydliński, nasz zjazdowiec - jego jedyny sukces to ukończenie zjazdu w Bormio na jednej narcie, punktów PŚ za to nie dają :)
Bobsleje, sanki - może ktoś zapunktuje w TOP8, Duńczycy mają naszym bobsleistom zasponsorować lepszy sprzęt - kiedyś, jeszcze przed Sochi, Ruscy pożyczyli naszym swoje płozy i polska czwórka wygrała 2. treningi przed PŚ w Koengisee. Widząc to, kacapy zabrały nam płozy :D Nie wiem, co to za duński sprzęt, ale może pozwoli powalczyć o ósemkę (na tym, co mają, TOP16 to max).