Wojskowe Służby Specjalne

Miałem ostatnio wrzucać, ale wyszło mi ze łba. Dobrze, że mówisz.

Kanał, kanałem ale fajnie że udostępnili stream online na ich stronie. :OK:

Ja polecam te dwie pozycje.

Skoro temat o służbach specjalnych, podrzucę coś o Rosjanach. Przeczytałem od dechy do dechy. Książka napisana w stylu bardziej naukowym niż publicystycznym, ale szczerze polecam.
1750771937850.png

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4718484/fsb-gwardia-kremla

3 lata temu...

"Wizyta Kacperka w JWK"
kacperekwjwk.jpg

kacperekwjwk5.jpg

kacperekwjwk2.jpg

Jednostka Wojskowa Komandosów w Lublińcu jest najstarszą jednostką specjalną w Polsce. Z racji specyfiki wykonywanych zadań, za jej mury wchodzą tylko nieliczni.
„Cicho i skutecznie”, to wokół tej maksymy działają lublinieccy komandosi. Oprócz tego, że są świetnie wyszkoleni, uczestniczą w misjach poza granicami państwa i dowodzą żołnierzami, są również ludźmi, którzy mają serca i potrafią pochylić się nad ludzkim cierpieniem. Potrafią na chwilę odejść od zadań służbowych, zdjąć beret i złapać dłoń ciężko chorego 7 letniego chłopca, bo właśnie tu i teraz zaistniała potrzeba, której nie można odłożyć w czasie … tego czasu po prostu nie ma
1f61e.png

Fundacja „Wspieram cicho i skutecznie” zwróciła się z prośbą do Dowódcy JWK o możliwość wyznaczenia osoby, która oprowadziłaby chłopca toczącego nierówną walkę ze śmiertelną chorobą po Sali Tradycji Jednostki Wojskowej Komandosów w Lublińcu. Tak, to było jego marzeniem! Co zrobił Dowódca? Nie wyznaczył żołnierza, przyjął go osobiście! Wraz ze Starszym Podoficerem Dowództwa st. chor. sztab. Dariuszem Biernackim złapali Kacpra za dłonie i pozwolili przez chwilę być jednym z nich. Poświęcili chłopcu tyle czasu, ile potrzebował. Bez zbędnego pośpiechu, został przyjęty tak, jakby był gościem honorowym.
Wszyscy uczestniczący w dzisiejszej wizycie zrobili to zupełnie bezinteresownie. Kacperek nie jest podopiecznym Fundacji, była taka potrzeba, więc w myśl zasady „wszystkie ręce na pokład”, odłożyliśmy wszystko inne na bok i po prostu byliśmy przy nim!
Koniec wizyty totalnie rozłożył nas na łopatki! Kacperek podszedł do płk. Wojciecha Danisiewicza - Dowódcy JWK, przytulił go i swoim słabym głosem wyszeptał „Dziękuję! Fajny jesteś wujku”
1f979.png

Misję uważamy za udaną, chociaż „tej” wojny raczej nie uda się wygrać
1f61e.png

Dziękujemy Katarzyna Krupa-Walkowiak Krupa Marcin #SekcjaK9JWK Cisi i skuteczni Parafia Wojskowa bł. Piotra Jerzego Frassati w Lublińcu Klub
kacperekwjwk5.jpg

Dziś przypada 6. rocznica śmierci śp. kmdr. dypl. w st. spocz. Józefa Rembisza – pierwszego dowódcy i protoplasty Jednostka Wojskowa Formoza, uznawanego za jednego z twórców polskich morskich wojsk specjalnych.To właśnie dzięki jego wizji, determinacji i zaangażowaniu powstały fundamenty formacji, która dziś należy do elity Wojsk Specjalnych RP. Jego wkład w rozwój morskich działań specjalnych pozostaje nieoceniony, a pamięć o nim jest wciąż żywa w środowisku żołnierzy FORMOZY i Marynarka Wojenna RP

kmdrjozefrembisz.jpg

Dla mnie ten gość jest skończony po tym jak poszedł w politykę, zaczął się do Chujowni pucować, szkoda słów.

Gdzie ta jego operacja szpej? Gówno załatwił, a teraz gada jak ci z którymi się połączył

Nie wiem gdzie, tu?

Ciekawi mnie to czy to taka informacja wypuszczona, by pokazać jak to ten rząd doskonale dba o działania naszych służb? Czy może faktycznie? Rosjanie działają tutaj na wielu poziomach, Ukry podobnie, do tego mamy jeszcze inne frakcje wywiadów. Szalenie ciekawy temat, bo tutaj się przenikają rozmaite ekipy.

Back