Brawler098
WSOF Middleweight
Zbudował mocną bazę - zwisochwyty, podpory, silny core.Ok, teraz pytanie ode mnie. Jak praktycznie byś się do tego zabrał? Jak będzie wyglądał ten element na przestrzeni roku? Krótki schemat w odpowiedzi na mój.
Tak jak zauważono już wcześniej. Trening siłowy jest uzupełnieniem. Jest elementem akcesoryjnym do sportu. Znowu spłycasz. Nikt nie stwierdził, że x ciężar w danym ćwiczeniu, to coś co przełoży się w jakikolwiek element walki 1 do 1. Sztanga, kali, kettle, worki, maczugi, choćby najlepiej dostosowane, to narzędzia będące uzupełnieniem treningu technicznego a nie odwrotnie. Nic nie zastąpi treningu z przeciwnikiem o podobnej wadze.
Tak, nigdy nie demonizowałem treningu kalistenicznego tak jak Ty sztangi.
Wyraźnie napisałem, aby zmniejszać objętość w klasycznej siłowni na rzecz innych elementów w drugiej fazie. W planie podałem podstawy, nigdzie nie przeładowałem treningu.
Wyciągnąłeś własny wniosek, samemu odpowiadając sobie na zadane przez siebie pytanie. Widząc słowo sztanga, przypinasz łatkę pompowania i ogromnej objętości. Napisałem FBW/PPL w oparciu o podstawy czy siady 10x10 w stylu GVT? Znowu podałeś przykład skrajny.
Nie kwestionowałem elementów, które lubisz. Dobrze wiesz, że nie raz i nie dwa pytałem o radę, bo uważam, że każdy nowy element jest ciekawy i warto się czegoś nauczyć, sprawdzić i przetestować. Twoja zero-jedynkowość w przestrzeni treningu a nie narzędzia są moim zdaniem problemem.
Na koniec podałeś przykłady Brzeskiego i Maćka AFD - sprytnie. Łatwo można dzięki nim obronić Twój argument
Maciek często przeładowuje plany na zasadzie efektowność nad efektywność w mojej opinii - pisałem to już na forum. Korzysta jednak z piłek, pracy na landmine, skokach. To są wszystko przydatne elementy.
Skoro podałeś negatywne przykłady treningu hybrydowego, to podaj teraz kilka przykładów aktualnych atletów trenujących zgodnie z Twoją filozofią. Przykłady w jakimś kontaktowym sporcie boks, judo, zapasy, futbol, rugby na poziomie MŚ, Olimpijskim, najwyższej ligi typu NFL.
Jak silną? No na tyle by robić mosty zwodzone po kilkanaście w serii z pełną kontrolą ciała, balansować na rękach w różnych szerokościach, wspinać się na linie na samych rękach, pompki jednorącz, siady jednonóż + elementy akrobatyczne - poczucie ciała w przestrzeni, to jest praca na kilka lat bez żadnych podziałów
Jeżeli coś jest akcesoryjne a nie ma zastosowania w walce to jest do dupy ćwiczenie, nieprzydatne. Mówiąc wprost.
Od razu demonizowałem :)) po prostu czas zauważać ze sztanga powoduje usztywnienie i skręcanie powięzi mięśniowych, których to w ciele mamy 30 procent masy własnej, stąd uczucie sztywności
I dochodzi kolejny aspekt : regeneracja. Po treningu z własnym ciałem, mimo że człowiek czuje się jak przejechany przez pociąg to może normalnie się poruszać, jest to ból typowo mięśniowy często tych głęboko położonych mięśni a nie zapalenie w stawach i wyraźne spowolnienie ruchów z powodu bólu czy to łokci czy nadgarstków czy kolan albo dolnych pleców :)
No jasne że Brzeski, Maciek Afd i cała ta śmietanka towarzyska jest bardzo dobrym przykładem pompowania zawodnika bez realnego przełożenia na walkę, mimo że w badaniach mu się wszystko zgadza :)) stawiam dolary przeciw orzechom, że taki Brzeski czy inny nie wykona kilku pompek na jednej ręce ani tym bardziej nie zrobi kilkunastu mostów zwodzonych.....mimo, że może sobie ładować i ponad 200kg na zercher squat :))
No i co , korzysta z piłek, landmine i innych i jaki tego efekt? Dalej się ruszają jak wóz z węglem, no przynajmniej Ci których obserwowałem:) są przetrenowani, przemęczeni, zajechani
Uważasz że ladmine press jest mocniejszym ćwiczeniem pod cios, siłę stabilizacji niż np pompki pike jednorącz? :)) to spróbuj to porównać na samym sobie :)) to będzie bardzo miarodajne badanie
Ido Portal, drużyna uniwersytecka Iowa w zapasach, Nate Torta, Mo Saleem, Wigan Warriors , David Jackson
Skupienie na kalistenice pod sporty walki. Trenerzy i byli zawodnicy jednocześnie. Jakieś tam tytuły zdobywają ich zawodnicy:))
Niestety to co promuje ten Maciek Afd to jest robienie z tych zawodników drewna. Silnego sztangowego drewna :)