"Sztuczna inteligencja" - temat jak najogólniejszy, by zmieścić wszystko!

PS. Ja tylko dodam że na początku roku byłem na dwóch konferencjach nt AI i największe firmy mają już naprawdę mocno działające apki do rozmaitej analizy firm, procesów, procedur, etc.

To tylko moment, aż wytną większość ludzi z obsługi.

Ja obstawiam dwa lata dla korpo, pięć lat dla zwykłych firm.

Zajebisty jest ten gość. :antonio:

A wszystko zamyka sie na tym ze typ zrównuje jakiś customer service do programistów i jeszcze uparcie twierdzi ze ma rację bo click bajtowe artykuły tak mówią :neildegrassewhoa:

Tak AI zastąpi ludzi na chatach czy infoliniach, brawo krzaku.

Zobaczymy tez na jak długo bo jak bedzie tak skuteczne jak dotychczas to szybko możliwe ze przywrócą część konsultantów.

Zajebisty jest ten gość. :antonio:

A wszystko zamyka sie na tym ze typ zrównuje jakiś customer service do programistów i jeszcze uparcie twierdzi ze ma rację bo click bajtowe artykuły tak mówią :neildegrassewhoa:

Tak AI zastąpi ludzi na chatach czy infoliniach, brawo krzaku.

Zobaczymy tez na jak długo bo jak bedzie tak skuteczne jak dotychczas to szybko możliwe ze przywrócą część konsultantów.
U nas w startupie juniorów do klepania już nikt nie potrzebuje, tylko seniora który proste zadania oddelegowuje do agentów (zazwyczaj korzystają z Claude).

:fjedzia:

U nas w startupie juniorów do klepania już nikt nie potrzebuje, tylko seniora który proste zadania oddelegowuje do agentów (zazwyczaj korzystają z Claude).

:fjedzia:

Na juniorow nie ma zapotrzebowania co wynika z recesji a nie z AI i pompowania bańki.

Do prostych zadań również korzystamy z AI, jednak są to proste zadania a nie zadania na poziomie juniora który w dzisiejszych czasach umie trochę więcej niz obejrzenie kursu dla początkujących z danego języka.

Chyba ze macie juniorów takich jak krzak co obejrzał tutorial z pythona i powiedział że już umie kodować po 4h filmiku w którym tłumaczyli funkcje i klasy :fjedzia:

Z tego, co pamiętam, to dyskusja dotyczyła tego, czy AI zmieni ilości ludzi w IT, czy nie zmieni...

Teraz ludzie z wora zaczynają próby manipulacji, bo "IT" to nie "Customer Service" :jarolaugh:

Też. I nie ma znaczenia, jakie jest zadanie danego działu, też będziecie zwolnieni. Prędzej czy później. Max 5 lat.

Z tego, co pamiętam, to dyskusja dotyczyła tego, czy AI zmieni ilości ludzi w IT, czy nie zmieni...

Teraz ludzie z wora zaczynają próby manipulacji, bo "IT" to nie "Customer Service" :jarolaugh:

Też. I nie ma znaczenia, jakie jest zadanie danego działu, też będziecie zwolnieni. Prędzej czy później. Max 5 lat.
oprocz farmazoniarza wychodzi nieudolny manipulant :korwinlaugh: masz racje, zmieniło ilość ludzi bo przecież Cię wyjebali panie prezes:fjedzia:

Studiowanie jest martwe? Może.

Prawdą jest na pewno to, że mózgi większości młodych są już martwe, bo młodzi nie potrafią sami wykonać takich zadań analitycznych...

Ciekawy artykuł właśnie na temat zwolnień i AI.

Pan próbuje przekonać, że nie będzie zwolnień, jeśli się wszyscy nauczymy AI...

Jednocześnie sam mówi, że trzeba sprawdzać rynek, informacje, ale sam nie sprawdził, że zwolnienia już się zaczęły... :jarolaugh:

Merge Labs to nowy konkurent Neuralink wspierany przez Sama Altmana i OpenAI, więc wkrótce będą kolejne przelomy w tym temacie... Creepy. Prawda jest jednak taka, że nas wszystkich czeka to samo, co najwyżej nie w tym wcieleniu.

Jak sobie czytam "Accelerando", a jest tam chyba najbliższa naszym realiom pokazana przyszłość, to takie neuralinki pozwolą na przekroczenie bariery człowiek - maszyna i będą stanowić o "być lub nie być" w wojsku, chirurgii czy pilotowaniu dronów.

Potem, na szczęście, pojawią się software'owe zamienniki, dlatego jak nikt was nie zmusza, to nie róbcie se dziur w głowie pod wszczepy :lesnarhappy:

https://share.google/61W1ZqHSY4VZWP4KX

Słyszałem o tym sprzęcie, co sądzicie?

Przyszłość umożliwiania czy blokowania dostępu, czy zwykła nakładka na rzeczywistosc?

Wg mnie za niedługo podobne kamery będą wbudowane w telefony i bramki na wejściu do firmy czy metra...

The Merge - Sam Altman https://share.google/txynDcHjM1gTSeXA0

No i blog rzeczonego Altmana...

"Być może innym powodem, dla którego ludzie przestali używać słowa „osobliwość”, jest to, że sugeruje ono pojedynczy moment w czasie, a teraz wygląda na to, że scalanie będzie procesem stopniowym. A stopniowe procesy trudno zauważyć.

Uważam, że proces łączenia już się rozpoczął i minęło już kilka lat.

Nasze telefony kontrolują nas i mówią nam, co i kiedy mamy robić; media społecznościowe determinują nasze samopoczucie; wyszukiwarki decydują o tym, co myślimy."

A mój komentarz?

Osobliwość albo już nastąpiła, albo jest blisko do niej. To moment, w którym moc obliczeniowa ludzkiego mózgu (globalnie) zostanie przekroczona przez moc obliczeniową układów scalonych, a jak wiemy nowe procki od nVidii rozwaliły bank...

Problem w przyszłości - zmierzamy do momentu, w którym nauczymy się tworzyć sfery Dysona wokół słońca i tworzyć komputronium z wolnej materii, ale doprowadzi to do naszego końca, bo budowa cyber mózgów - matrioszek wymusza zanik białka na korzyść krzemu, złota i wanadu...

Dlatego wkrótce założę nowy temat o przyszłości PO osobliwości, w której będziemy sobie teoretyzować JAK to obejść.

Robię od dawna w korpo, ostatnie lata właśnie w IT :mamed:

Sprawdź poprzednie wpisy, bo już co najmniej kilkadziesiąt tysięcy osób zostało zwolnionych przez AI.

To, że u was się mało używa, nikt nie robi agentów, a czatbot kuleje to kwestia wyłącznie Waszej organizacji, a raczej podejścia do organizacji.

Co firma, to inny obyczaj. Te będą siłą rzeczy zmieniać się w bardziej AI, z biegiem czasu, nawet jeśli teraz to kuleje. Wszystko do pewnego momentu jest poza sferą wpływu, dopóki nie nadejdzie odpowiednia chwila i pęd jakiejś technologii przeważy.

Ludzie w kuźniach gardzili automobilami, ich potomkowie dziś pracują w fabrykach aut.

Myślę że za jakiś czas apki czy ogólnie kod pisany przez AI będzie darmowy, a firmy IT będą zarabiać więcej, ale tylko te, które przetrwają.
Jakie ma znaczenie że od dawna robisz w korpo, skoro dopiero ostatnie lata to IT? I czym się w tym IT zajmujesz? Bo mam wrażenie, że trochę pierdzielisz głupoty i to w jaki sposób się do tego odnosisz, to mi się kojarzy z tymi naganiaczami z reklam które mi czasem wyskakują na YT, gdzie tam właśnie podniecają się tym tematem.

Jeśli przykładowo, dostaje zadanie żeby w zupełnie nowym projekcie stworzyć CI Flow dla danego produktu, to muszę ogarnąć pierdyliard rzeczy. Technikalia, jakieś tickety i requesty pominę, choć moim zdaniem to z AI nadal jest padaka jeśli chodzi o coś bardziej złożonego niż skrypty, ale niestety sporą częścią tego, jest konieczność dogadywania się całą masą ludzi na różnych poziomach od menagerów, przez testerów, po architektów. To nie działa, bo nie było aktualizowane od dekady/ktoś odszedł/ktoś umarł/chuj wie czemu. To działa, ale nie wiadomo jak, bo /ktoś odszedł/ktoś umarł/chuj wie czemu a nie ma dokumentacji, albo co lepsze licencji(już widzę jak AI to samo zamawia). Tu nie ma wjazdu, a tam żeby się dostać to musisz mieć pieczątkę z pielgrzymki. Security guardian się zesrał, więc trzeba rzeźbić na około. Na dodatek nierzadko bywa tak, że to nawet nie jest w ramach jednej organizacji. Porobiłeś przez miesiąc? No fajnie, to teraz robimy od nowa, ale inaczej bo góra ma jeszcze "lepszy" pomysł, ale pierw trzeba się zdzwonić na meeting z Vikramem, którego nikt kurwa nie rozumie, bo jebaniec odpowiada za proces którego sam nie ogarnia.

I ja wiem, rozumiem. Tobie się wydaje, że na te wszystkie bolączki jest to AI, ale nie teraz i nie w najbliższej przyszłości

W ogóle dopiero teraz przeczytałem ten artykuł o zwolnieniach to mogę skwitować tylko słowami "lol" i "lmao". Sorry, ale to tylko pogłebiło moje przekonanie o tym, że pojęcia to za bardzo o tym nie masz, a tylko się tym jarasz. Zwolenia w Intelu nie mają związku z AI. To nie AI bezpośrednio zastąpiła ludzi, tylko firma przestawiła kapitał i priorytety na projekty AI. W zeszłym roku zwolniono u mnie łącznie 8tys i było dokładnie to samo.

Poleci ktoś jakieś strony, YT i tematyce AI. Jakieś materiały warte uwagi. Porady do pisania promptow? Które modele do czego, jak stworzyć agenta itp?

Jakie ma znaczenie że od dawna robisz w korpo, skoro dopiero ostatnie lata to IT? I czym się w tym IT zajmujesz? Bo mam wrażenie, że trochę pierdzielisz głupoty i to w jaki sposób się do tego odnosisz, to mi się kojarzy z tymi naganiaczami z reklam które mi czasem wyskakują na YT, gdzie tam właśnie podniecają się tym tematem.

Jeśli przykładowo, dostaje zadanie żeby w zupełnie nowym projekcie stworzyć CI Flow dla danego produktu, to muszę ogarnąć pierdyliard rzeczy. Technikalia, jakieś tickety i requesty pominę, choć moim zdaniem to z AI nadal jest padaka jeśli chodzi o coś bardziej złożonego niż skrypty, ale niestety sporą częścią tego, jest konieczność dogadywania się całą masą ludzi na różnych poziomach od menagerów, przez testerów, po architektów. To nie działa, bo nie było aktualizowane od dekady/ktoś odszedł/ktoś umarł/chuj wie czemu. To działa, ale nie wiadomo jak, bo /ktoś odszedł/ktoś umarł/chuj wie czemu a nie ma dokumentacji, albo co lepsze licencji(już widzę jak AI to samo zamawia). Tu nie ma wjazdu, a tam żeby się dostać to musisz mieć pieczątkę z pielgrzymki. Security guardian się zesrał, więc trzeba rzeźbić na około. Na dodatek nierzadko bywa tak, że to nawet nie jest w ramach jednej organizacji. Porobiłeś przez miesiąc? No fajnie, to teraz robimy od nowa, ale inaczej bo góra ma jeszcze "lepszy" pomysł, ale pierw trzeba się zdzwonić na meeting z Vikramem, którego nikt kurwa nie rozumie, bo jebaniec odpowiada za proces którego sam nie ogarnia.

I ja wiem, rozumiem. Tobie się wydaje, że na te wszystkie bolączki jest to AI, ale nie teraz i nie w najbliższej przyszłości

W ogóle dopiero teraz przeczytałem ten artykuł o zwolnieniach to mogę skwitować tylko słowami "lol" i "lmao". Sorry, ale to tylko pogłebiło moje przekonanie o tym, że pojęcia to za bardzo o tym nie masz, a tylko się tym jarasz. Zwolenia w Intelu nie mają związku z AI. To nie AI bezpośrednio zastąpiła ludzi, tylko firma przestawiła kapitał i priorytety na projekty AI. W zeszłym roku zwolniono u mnie łącznie 8tys i było dokładnie to samo.
I masz rację, tak wyglądają projekty.
A jednocześnie widziałem narzędzia mocnych firm w temacie, łącznie z największymi, do analizy procesów i zasobów, dzięki czemu widzisz dziury i błędy w czasie rzeczywistym i mogę Ci powiedzieć, że to naprawdę kwestia czasu, zanim to wszystko pierdolnie, Andrzej.

Jasne, nadzór ludzi będzie, do pewnego momentu, konieczny, natomiast później to się skończy, w większości. Zostanie elita, do nadzoru, ale i tak większość zwykłych firm będzie zarządzana przez AI, bo to będzie zwyczajnie tańsze, niż ludzie.

Tak uważam, mogę się mylić, jasne. Jednak soft widziałem, wiem, co potrafi.

Bańka, bańka... W każdej krzywej rozwoju zawarta jest bańka, jest właściwie normą w rozwoju nowej technologii.

Natomiast bańka po pryśnięciu albo powoduje zakończenie trendu, jak w przypadku bańki Y2000, albo lekki spadek i kolejny wzrost, jak w przypadku każdej nowej wdrożonej technologii...

AI to nowa technologia. To nie fejkowy problem działania kalendarza... Nie pomylcie się.

Polecam, czwartkowe szkolenie z AI od najlepszych w Polsce.

Co w programie:

✅ Workflow w CLI: od instalacji do realizacji pierwszego zadania.

✅ Multi-file coordination: praktyczne przykłady pracy na przestrzeni kilku komponentów, testów, plików konfiguracyjnych.

✅ Model uprawnień: jawne zarządzanie zgodą na różne typy działań.

✅ Integracja z IDE: jak wpiąć Claude Code w VS Code, JetBrains, Cursor i inne edytory.

✅ Koszty: ile to wszystko kosztuje i od czego zacząć.

A to nie wszystko! Powiemy też o mechanizmie „agentic search”, subagentach do konkretnych zadań i kosztach AI w terminalu.

Polecam, czwartkowe szkolenie z AI od najlepszych w Polsce.

Co w programie:

✅ Workflow w CLI: od instalacji do realizacji pierwszego zadania.

✅ Multi-file coordination: praktyczne przykłady pracy na przestrzeni kilku komponentów, testów, plików konfiguracyjnych.

✅ Model uprawnień: jawne zarządzanie zgodą na różne typy działań.

✅ Integracja z IDE: jak wpiąć Claude Code w VS Code, JetBrains, Cursor i inne edytory.

✅ Koszty: ile to wszystko kosztuje i od czego zacząć.

A to nie wszystko! Powiemy też o mechanizmie „agentic search”, subagentach do konkretnych zadań i kosztach AI w terminalu.

@w4ar co prawda tu już dość wysokie progi, ale od tych gości można się najwięcej nauczyć. Są jeszcze inni, ale ci są na tyle zaawansowani, że nie chce mi się szukać innych. Zacznij od pierwszych wpisów na ich stronie i powoli się rozwijaj. Daj sobie parę miesięcy czy lat, jak ze wszystkim.

Back