"Sztuczna inteligencja" - temat jak najogólniejszy, by zmieścić wszystko!

@alww
:fjedzia: powinni ich zwozic na majdanek i tam wybijac z glowy glupie pomysly.

Jezeli przynajmniej wyjdzie 1/10 tego co zapowiadaja z tym AI biorac pod uwage calosc to wyjdzie ze paru podludzi zarobi miliony a miliony ludzi zostanie wydymanych i bez roboty. Czyli jak zwykle na tym swiecie, tyle ze nie rozumiem radosci i podniety tym AI tych ludzi ktorzy zostana najprawdopodobniej wydymani. Ciebie przeciez tez to dotyczy.

Jak na razie to nic sie nie zmienia, a ten gowno start up moze rownie dobrze szybko upasc tak jak powstal i tego im życzę.

:fjedzia: powinni ich zwozic na majdanek i tam wybijac z glowy glupie pomysly.

Jezeli przynajmniej wyjdzie 1/10 tego co zapowiadaja z tym AI biorac pod uwage calosc to wyjdzie ze paru podludzi zarobi miliony a miliony ludzi zostanie wydymanych i bez roboty. Czyli jak zwykle na tym swiecie, tyle ze nie rozumiem radosci i podniety tym AI tych ludzi ktorzy zostana najprawdopodobniej wydymani. Ciebie przeciez tez to dotyczy.

Jak na razie to nic sie nie zmienia, a ten gowno start up moze rownie dobrze szybko upasc tak jak powstal i tego im życzę.
Mnie to nie dotyczy, ja sobie poradzę :corn:

Tylko nie wiem po co tam figma, skoro sztuczna może to wygenerować z opisu.

Mnie to nie dotyczy, ja sobie poradzę :corn:
Oczywiscie :jjsmile: jak poleca fundamenty to poleca wszyscy, taka prawda.
Tylko nie wiem po co tam figma, skoro sztuczna może to wygenerować z opisu.
Tez mnie to zdziwilo i dlatego uwazam ze to co pisza to farmazon. AI szybciej zastapi grafikow i UXow niz developerow a tu wypisuja ze niby grafik bedzie pracowac ale calosc jego tworu bedzie kodowac AI co jest absurdem

Oczywiscie :jjsmile: jak poleca fundamenty to poleca wszyscy, taka prawda.

Tez mnie to zdziwilo i dlatego uwazam ze to co pisza to farmazon. AI szybciej zastapi grafikow i UXow niz developerow a tu wypisuja ze niby grafik bedzie pracowac ale calosc jego tworu bedzie kodowac AI co jest absurdem
Mi nie chodzi o posadę - ja sobie poradzę w prawie każdym zawodzie i na każdej wysokości rangi. Prawie, bo nie w każdym by mi się chciało, a też nie wszystkie są (jeszcze) możliwe.

Mi nie chodzi o posadę - ja sobie poradzę w prawie każdym zawodzie i na każdej wysokości rangi. Prawie, bo nie w każdym by mi się chciało, a też nie wszystkie są (jeszcze) możliwe.
To tak samo jak i ja, tyle ze problem jest taki ze zawodu juz mi sie nie bardzo chce zmieniac. Mysle jednak ze nie skonczy sie to tak dramatycznie jak niektorzy wypisuja, po prostu zamiast homonta dostaniemy 60-tke i dalej bedziemy orac to samo pole

To tak samo jak i ja, tyle ze problem jest taki ze zawodu juz mi sie nie bardzo chce zmieniac. Mysle jednak ze nie skonczy sie to tak dramatycznie jak niektorzy wypisuja, po prostu zamiast homonta dostaniemy 60-tke i dalej bedziemy orac to samo pole
W sensie donos? :corn:

Co prawda nie o sztucznej inteligencji, a o algorytmach, ale to w sumie podstawa sztucznej - algorytm.

Inny typ dostał niedawno właśnie Pulitzera za wykazanie w śledztwie dziennikarskim, że Zuckerberg wiedział o algorytmach "skazujących na śmierć", a nic z tym nie zrobił... Grube rzeczy wyjdą, ciekawe czy coś z tym zrobią, czy już za bogaty... Tak bogaty, że wybicie całej nacji ujdzie mu płazem.

I zapewne dlatego Zuckerberg udostępnił swoją sztuczną inteligencję - wiecie, kolejny news, tysiące artykułów i przeciążenie informacją, więc ludzie zapomną albo nawet nie zdążą słyszeć co odjebał z algorytmami. A sądy się przekupi.

Ech, te żydki. Nic, tylko przykład brać :suchykarol:

Nowy model sztucznej inteligencji służący do nawigacji i analizy "geograficznej", :fjedzia:

Porównanie trzech najlepszych modeli sztucznej inteligencji: gpt4, claude2 i llama2.

Niestety artykuł nie wyjaśnia który jest lepszy, tylko opisuje na czym polegają ich wady i zalety.

Artykuł napisała prawdopodobnie Hinduska, więc osoby znające hindusów nie będą zdziwione tym faktem :deniro::fjedzia:

Ciekawy sztuczniak do produkcji i analizy muzyki @szplin łap czarnego pomocnika , który pomoże, w przeciwieństwie do czarnych pomocników :suchykarol:

Naukowcy nie chcą przyznać że są w dupie ze zrozumieniem sztucznej inteligencji. Ale są. I powoli się przyznają, że nie rozumieją.

"Sam Bowman, profesor na Uniwersytecie Nowojorskim i członek zespołu technicznego Anthropic, "jeśli otworzymy ChatGPT lub podobny system i zajrzymy do środka, zobaczymy miliony liczb zmieniających się kilkaset razy na sekundę i nie mamy pojęcia, co one oznaczają"."

@alww - abstrahując od jakości kodu i od polskiego rozwiązania software'owego - myślę że wkrótce soft będzie tworzony maszynowo i będzie lepszej jakości niż obecnie pisany kod - bo jest mnóstwo pierdolenia o pisaniu czystego kodu, ale prawie nikt tego nie robi...

@alww - abstrahując od jakości kodu i od polskiego rozwiązania software'owego - myślę że wkrótce soft będzie tworzony maszynowo i będzie lepszej jakości niż obecnie pisany kod - bo jest mnóstwo pierdolenia o pisaniu czystego kodu, ale prawie nikt tego nie robi...

Za te 30-40 lat bede wtedy juz prawdopodobnie na emeryturze.

Obecne rozwiazania wcale nie nadaja sie do pisania poprawnej prostej strony przez kogos kto sie nie zna, co dopiero mowiac o skomplikowanym projekcie produkcyjnym.

Poza tym clean code to mocno dyskusyjna sprawa bo cos co dla kogos moze byc clean codem dla innego będzie po prostu do dupy.

A AI samo tego nie oceni bo jak ktos kokarzy jak dziala AI i nie jest propagandowym cwelem to wie ze to nie bedzie nigdy samo decydowac, wymyslac konceptow itd

Dodatkowo dochodza aspekty bezpieczeństwa ktore w super "inteligencji" kuleja, ostatnio byl wlam i baza danych z haslami poszla w pizdu w siec. Na dzisiejsze czasy tylko idiota by powierzyl kod projektu do AI i pozwolil na trzymanie tam kodu.

Nie twierdze ze kiedys tak nie będzie, bo prawdopodobnie bedzie. Lecz sadze ze Ci ktorzy nawet teraz zaczynaja to nie doczekaja tego ze AI ich wyjebie z roboty. Po prostu beda tego uzywac, zobaczymy w jakim stopniu.

Za te 30-40 lat bede wtedy juz prawdopodobnie na emeryturze.

Obecne rozwiazania wcale nie nadaja sie do pisania poprawnej prostej strony przez kogos kto sie nie zna, co dopiero mowiac o skomplikowanym projekcie produkcyjnym.

Poza tym clean code to mocno dyskusyjna sprawa bo cos co dla kogos moze byc clean codem dla innego będzie po prostu do dupy.

A AI samo tego nie oceni bo jak ktos kokarzy jak dziala AI i nie jest propagandowym cwelem to wie ze to nie bedzie nigdy samo decydowac, wymyslac konceptow itd

Dodatkowo dochodza aspekty bezpieczeństwa ktore w super "inteligencji" kuleja, ostatnio byl wlam i baza danych z haslami poszla w pizdu w siec. Na dzisiejsze czasy tylko idiota by powierzyl kod projektu do AI i pozwolil na trzymanie tam kodu.

Nie twierdze ze kiedys tak nie będzie, bo prawdopodobnie bedzie. Lecz sadze ze Ci ktorzy nawet teraz zaczynaja to nie doczekaja tego ze AI ich wyjebie z roboty. Po prostu beda tego uzywac, zobaczymy w jakim stopniu.
To prawda, myślę że wypierdoli więcej ludzi z ap/ar i innych okolic, gdzie jest mało myślenia. No i cały (prawie) customer service.

Miałem rację - model gpt4 zgłupiał w ciągu ostatnich kilku miesięcy, a z drugiej strony - model gpt3.5 przeszedł odwrotny scenariusz, stal się znacznie bardziej inteligentny.

Gpt4 w przypadku podstawowych pytań z matmy, kodowania, logiki i czegoś tam miał na początku średnio ponad 90% poprawnych odpowiedzi, a obecnie wynosi to około 3%...

Zaś gpt3.5 w tym samym okresie z marnych 7.5% przeskoczył do ponad 85%...

Szok. Wiedzą już, że driftuje, ale nie wiedzą dlaczego. Ciekawe też że starszy model wolniej, ale lepiej się uczy, a nowszy model po fali znakomitych osiągów zalicza spektakularny upadek. Ciekawe, bardzo ciekawe. Gdyby ktoś miał więcej informacji na temat tego wątku to bardzo proszę o wrzucanie tutaj.

Myślę, że to ciekawsze niż sama zdolność sztucznej do "myślenia". Przypadek, czy zaczęło nas celowo oszukiwać?

Bo pomimo pierwszych wniosków o "obniżeniu" jakości działania chatgpt - jakoby odgórnie obniżonych, nie wydają się mieć potwierdzenia. ChatGPT raczej sam obniżył swoje loty. Zagadka :tellmemore:

Sztuczniak bazujący na głębokim uczeniu się :suchykarol:

Do poprawy starych lub rozmytych zdjęć - i efekty są chyba najlepsze z dotychczas stosowanych, o ile w artykule rzeczywiście użyli najbardziej znanych i stosowanych.

Ocena sztuczniaków na podstawie nowo utworzonej skali do oceny modeli bazujących na języku naturalnym. Widać przewagę modeli bazujących na gpt4 i gpt3.5 (prawdopodobnie dane pochodzą sprzed pierwszego i jednocześnie ostatniego drifta, który zaliczyły oba modele gpt - jednak biorąc pod uwagę fakt że modele były ocenione podobnie, a zamieniły się miejscami powoduje, że nie ma to większego wpływu na ich ocenę - oba modele nadal dominują względem konkurencji).

Narzędzie do pisania strukturyzowanych zapytań text2text od Microsofta. Choć dla mnie konieczność odpalania narzędzia na linuxowym serwerze, które mi ułatwi pisanie zapytań na windzie czy androidzie brzmi dość prymitywnie... Cóż, Microsoft :fjedzia:

@alww jakbyś chciał zobaczyć kod inżynierów :mjsmile:

Back