Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Hikaru trzy wygrane z rzędu, Gukesh też blisko wygranej. Na sam koniec ta trójka się zmierzy o wygraną + goniący ich Fabi.Ale Vidit odwalił... Szkoda, bo dopiero by była mega końcówka.
To nie pierwszy taki mecz w wykonaniu Fabiego, gra pod presją czasu to jego słabość, nie znalazł tych praktycznych ruchów, które by zabiły mecz. Co do Magnusa, on już nie wróci jeśli format zostanie taki sam jak teraz.Naprawdę nie potrafię zrozumieć co wczoraj wyprawiał Caruana... Nie wiem czy to zmęczenie turniejem, czy aż taka presja, ale gość znajdywał trudne ruchy/plany, a później się wykładał jak amator.
Ciekawe czy Gukesh będzie nowym Magnusem, ew czy jak wygra to Carlsen wróci na pojedynek z nim.
Ale wspominał kiedyś, że może jeśli wygra jakiś nowy, młody. Chyba wtedy miał bardziej na myśli Alirezę, ale teraz kto wie. Jeśli Gukesh wygra i się nagle stanie taką mega gwiazdą to bym się wcale nie zdziwił.To nie pierwszy taki mecz w wykonaniu Fabiego, gra pod presją czasu to jego słabość, nie znalazł tych praktycznych ruchów, które by zabiły mecz. Co do Magnusa, on już nie wróci jeśli format zostanie taki sam jak teraz.
To było jak miał jeszcze mistrzostwo, teraz powiedział że granie kolejnych kandydatów go nie interesuje, a Gukesh dla niego nie jest lepszym graczem niż Fabi.Ale wspominał kiedyś, że może jeśli wygra jakiś nowy, młody. Chyba wtedy miał bardziej na myśli Alirezę, ale teraz kto wie. Jeśli Gukesh wygra i się nagle stanie taką mega gwiazdą to bym się wcale nie zdziwił.
Jak weźmiesz wieżę to jest mat w dwóch lub czterech jak zrobisz poświęcenie królowej.![]()
Powiem szczerze ze nie wymóżdzyłem o co tutaj chodzi i musiałem poszkiełkować...
tzn damką możesz uciec, ale będzie mat (to czy w odpowiedzi na ucieczkę bijesz wieżę damką czy wieżą nie ma znaczenia) heheheJak weźmiesz wieżę to jest mat w dwóch lub czterech jak zrobisz poświęcenie królowej.
Jak zostawisz wieżę to tracisz królową czyli i tak po grze.
To jest jeden z podstawowych matów jak przeciwnik zrobi wyłom przed królem np do fianchetto.to co mnie zaskoczyło to f4 na f3 (jesli królowa by biła wieżę), bo mi jakos naturalniej mozg podpowiadal f4 na g3, ale to oczywiscie do niczego nie prowadzi
Ja nie grywam w szachy, raz na parę lat z dzieckiem, nigdy się nie uczyłem, ot zasady znam i jeśli gram to po chłopsku XDTo jest jeden z podstawowych matów jak przeciwnik zrobi wyłom przed królem np do fianchetto.
A jak krolowa na e2?Jak weźmiesz wieżę to jest mat w dwóch lub czterech jak zrobisz poświęcenie królowej.
Jak zostawisz wieżę to tracisz królową czyli i tak po grze.
Dalej wchodzi f3.A jak krolowa na e2?
Krolowa odbija,a jak potem wieża to Królem. Co dalej?Dalej wchodzi f3.
No o tak.Dalej wchodzi f3.
Jest mat w dwóch, pierwszy ruch bez szacha.Ruch białych, mat ma być w "dwóch ruchach" (zakładam że to oznacza, że drugi ma być matujący, no ale nie znam konwencji opisów szachowych zagadek).
No ja widzę w trzech (trzeci matujący).
Dafak?
![]()
1. B: H3->A3, CZ: A7->B7
2. B: A3->E7, CZ:B7->C8
3. B: E7->C7
Jest mat w dwóch, pierwszy ruch bez szacha.
1700 rapid/bltizJakie rankingi na chess com?
Jebany Kasparow.1700 rapid/bltiz
2000 bullet
Jakie rankingi na chess com?
1700 rapid/bltiz
2000 bullet
Jebany Kasparow.
Chyba wiem, ale może czegoś nie dostrzegam.Zagadka, znów dwa ruchy białych do mata.
![]()