Szachy

Naprawdę nie potrafię zrozumieć co wczoraj wyprawiał Caruana... Nie wiem czy to zmęczenie turniejem, czy aż taka presja, ale gość znajdywał trudne ruchy/plany, a później się wykładał jak amator.

Ciekawe czy Gukesh będzie nowym Magnusem, ew czy jak wygra to Carlsen wróci na pojedynek z nim.

Naprawdę nie potrafię zrozumieć co wczoraj wyprawiał Caruana... Nie wiem czy to zmęczenie turniejem, czy aż taka presja, ale gość znajdywał trudne ruchy/plany, a później się wykładał jak amator.

Ciekawe czy Gukesh będzie nowym Magnusem, ew czy jak wygra to Carlsen wróci na pojedynek z nim.
To nie pierwszy taki mecz w wykonaniu Fabiego, gra pod presją czasu to jego słabość, nie znalazł tych praktycznych ruchów, które by zabiły mecz. Co do Magnusa, on już nie wróci jeśli format zostanie taki sam jak teraz.

To nie pierwszy taki mecz w wykonaniu Fabiego, gra pod presją czasu to jego słabość, nie znalazł tych praktycznych ruchów, które by zabiły mecz. Co do Magnusa, on już nie wróci jeśli format zostanie taki sam jak teraz.
Ale wspominał kiedyś, że może jeśli wygra jakiś nowy, młody. Chyba wtedy miał bardziej na myśli Alirezę, ale teraz kto wie. Jeśli Gukesh wygra i się nagle stanie taką mega gwiazdą to bym się wcale nie zdziwił.

Ale wspominał kiedyś, że może jeśli wygra jakiś nowy, młody. Chyba wtedy miał bardziej na myśli Alirezę, ale teraz kto wie. Jeśli Gukesh wygra i się nagle stanie taką mega gwiazdą to bym się wcale nie zdziwił.
To było jak miał jeszcze mistrzostwo, teraz powiedział że granie kolejnych kandydatów go nie interesuje, a Gukesh dla niego nie jest lepszym graczem niż Fabi.

QL3WX5B.png

Powiem szczerze ze nie wymóżdzyłem o co tutaj chodzi i musiałem poszkiełkować...

QL3WX5B.png

Powiem szczerze ze nie wymóżdzyłem o co tutaj chodzi i musiałem poszkiełkować...
Jak weźmiesz wieżę to jest mat w dwóch lub czterech jak zrobisz poświęcenie królowej.

Jak zostawisz wieżę to tracisz królową czyli i tak po grze.

Last edited:
Jak weźmiesz wieżę to jest mat w dwóch lub czterech jak zrobisz poświęcenie królowej.

Jak zostawisz wieżę to tracisz królową czyli i tak po grze.
tzn damką możesz uciec, ale będzie mat (to czy w odpowiedzi na ucieczkę bijesz wieżę damką czy wieżą nie ma znaczenia) hehehe
to co mnie zaskoczyło to f4 na f3 (jesli królowa by biła wieżę), bo mi jakos naturalniej mozg podpowiadal f4 na g3, ale to oczywiscie do niczego nie prowadzi

Patryk Cieślak szachowym mistrzem świata do 14 lat! Rośnie nowa nadzieja biało-czerwonych

Patryk Cieślak wywalczył w brazylijskim Florianopolis tytuł szachowego mistrza świata do 14 lat. Zawodnik Hetmana GKS Katowice dwa lata temu został mistrzem Europy do 12 lat. Mistrzostwa w Brazylii okazały się rekordowe dla biało-czerwonych, którzy wywalczyli jeszcze dwa srebrne i brązowy medal.

Ruch białych, mat ma być w "dwóch ruchach" (zakładam że to oznacza, że drugi ma być matujący, no ale nie znam konwencji opisów szachowych zagadek).
No ja widzę w trzech (trzeci matujący).
Dafak?
IRop4pk.png

1. B: H3->A3, CZ: A7->B7
2. B: A3->E7, CZ:B7->C8
3. B: E7->C7

Ruch białych, mat ma być w "dwóch ruchach" (zakładam że to oznacza, że drugi ma być matujący, no ale nie znam konwencji opisów szachowych zagadek).
No ja widzę w trzech (trzeci matujący).
Dafak?
IRop4pk.png

1. B: H3->A3, CZ: A7->B7
2. B: A3->E7, CZ:B7->C8
3. B: E7->C7
Jest mat w dwóch, pierwszy ruch bez szacha.

Back