Syn, dąb i... ...DOM :)

Nie pamiętam, poddałem się w połowie :awesome:

Najlepsza część to ten putinowski haracz. Po wszystkich opłatach i zapłatach, musisz przez ileś tam lat płacić ileś tam procent z wartości działki za to, że... sam nie wiem.
Kurwa, jak to czytałem to się czułem jakby w moim wolnym i demokratycznym kraju stał nade mną jakiś białoruski łysol w kurtce skórzanej :juanlaugh:

No co jak co, ale takie praktyki to już mateczka Rzeczpospolita mogłaby sobie darować w stosunku do swoich, zdolnych do zebrania pewnego kapitału, obywateli :beczka:

Szczerze mówiąc, coraz bardziej mi brzydnie to parapaństewko.
Jak czytam o podatkach od ogrodzenia to zaczyna mi się niedobrze robić na myśl, że prawie zdecydowałem się na budowę lub kupno domu w tym komunistycznym państwie :awesome:
Putin przyjdzie to inaczej będziesz śpiewał.

:gsp:

Nie pamiętam, poddałem się w połowie :awesome:

Najlepsza część to ten putinowski haracz. Po wszystkich opłatach i zapłatach, musisz przez ileś tam lat płacić ileś tam procent z wartości działki za to, że... sam nie wiem.
:awesome:
za III klasę płacisz coś ponad 300 tysięcy za hektar. Po tym jeszcze przez 10 lat, 10% tej sumy rocznie, czyli łącznie 600k. Są na to co prawda obejścia jak w każdym państwie z kartonu xD

za II i I klasę sporo więcej, ale takich gleb nie ma zbyt wiele w Polsce.

Chłopy, plany ogólne to powchodziły teraz wszędzie czy u jednych wcześniej, u innych później? U mnie teraz weszły i są do wglądu.

Powiedzcie mi teraz co z tymi wszystkimi działkami co zostały w strefie SO? Miałem na oku 4 działki rolne, piękne, tanie, w zajebistych miejscach (3 były kilka kroków od Sanu).
Miałem coś w to inwestować i co teraz? Jak tam nawet domku letniskowego teraz nie pozwolą postawić.

Moja jest w SJ, ale nie w strefie uzupełnienia zabudowy. Pewnie będę pisał jakiś wniosek, nie wiem czy coś to da, wiecie coś czy zmieniają takie decyzje czy nie?

Co teraz z ludźmi, którzy mieli potężne działki i liczyli, że mieli majątek, a teraz co? Zna się ktoś?

Chłopy, plany ogólne to powchodziły teraz wszędzie czy u jednych wcześniej, u innych później? U mnie teraz weszły i są do wglądu.

Powiedzcie mi teraz co z tymi wszystkimi działkami co zostały w strefie SO? Miałem na oku 4 działki rolne, piękne, tanie, w zajebistych miejscach (3 były kilka kroków od Sanu).
Miałem coś w to inwestować i co teraz? Jak tam nawet domku letniskowego teraz nie pozwolą postawić.

Moja jest w SJ, ale nie w strefie uzupełnienia zabudowy. Pewnie będę pisał jakiś wniosek, nie wiem czy coś to da, wiecie coś czy zmieniają takie decyzje czy nie?

Co teraz z ludźmi, którzy mieli potężne działki i liczyli, że mieli majątek, a teraz co? Zna się ktoś?

1. Każda gmina w swoim tempie, ale max do końca sierpnia. Było to co prawda przedłużane już z 5 razy.
2. Nic. Można dać rolnikowi na obrabianie. Jak dobrze zagadasz, to może nawet 200 zł od niego dostaniesz i jajka raz na rok :juanlaugh:

3. Chyba muszą zostać jakieś warunki spełnione, tzn. zwarta zabudowa - kilka domów w odległości do 100 m jak dobrze pamiętam i jakieś jeszcze wymagania. Poczytaj sobie na necie. Potem możesz sobie pisać. Gmina zapewne będzie miała wyjebongo.

4. Nic. Nadal mają potężne działki warte 5 zł za m2 :lol:

Plany są po to, żeby wsie się wyludniły do końca, a potem wszyscy do miast :kis:

Różne metody DIY studni.

Woda + wiertnica

Woda pod ciśnieniem bez wiertła

A to metoda tradycyjna z kręgami

:o o: :o o: :o o:

Last edited:

Jeden mój inwestor kupił ten dom, nadzorowałem budowę, dokładnie ten sam.
Co mogę powiedzieć, jak chcesz tanio to spokojnie można brać, dom z blachy w sumie, skręcony z dwóch części.
Dają gwarancję (nie na wyposażenie elektryczne) chyba 20 czy 30 lat.

Co mogę powiedzieć, jak chcesz tanio to spokojnie można brać, dom z blachy w sumie, skręcony z dwóch części.
dlugo to stawiaja?

dlugo to stawiaja?
płyta fundamentowa dźwigiem 2 dni (prefabryklat)
dom z dwóch części w 2 dni dźwgiem, potem spawają i skręcają z tydzień chyba (tego już nie pilnowałem bo wiadomo, po co skoro inwestor chytry)
wykończeniówka to już problem inwestora, instalacje są w środku gotowe, wod-kan, prąd i tak dalej.
W projekcie nie można robić żadnych zmian w środku w trakcie inwestycji, bo wiadomo, to z fabryki wyjeżdża na gotowo.

płyta fundamentowa dźwigiem 2 dni (prefabryklat)
dom z dwóch części w 2 dni dźwgiem, potem spawają i skręcają z tydzień chyba (tego już nie pilnowałem bo wiadomo, po co skoro inwestor chytry)
wykończeniówka to już problem inwestora, instalacje są w środku gotowe, wod-kan, prąd i tak dalej.
W projekcie nie można robić żadnych zmian w środku w trakcie inwestycji, bo wiadomo, to z fabryki wyjeżdża na gotowo.
:zakręcony:
Trochę drogo skoro tak

Klimatyzacje w tym da radę założyć? Bo jak nie, to ta blacha będzie się nagrzewać do 3000 stopni latem.

Ale ogólnie fajna opcja. Może bliżej 50 sobie postawię i będzie na dożywocie :lol:

tam jest od razu klima chyba + rekuperacja + pompa ciepła
dom jakby pasywny
Jakby... :jarolaugh:
Masz kontakt z ludźmi, co mieszkają w takim domu już rok? Interesuje mnie właśnie kwestia wakacji i ostrego nagrzania wnętrza (lub nie).

Jakby... :jarolaugh:
Masz kontakt z ludźmi, co mieszkają w takim domu już rok? Interesuje mnie właśnie kwestia wakacji i ostrego nagrzania wnętrza (lub nie).
no mam, jest ok, bo wełną mineralną ocieplony, nie nagrzewa się szybko latem, jak termos

Last edited:
no mam, jest ok, bo wełną mineralną ocieplony, nie nagrzewa się szybko latem
Który model? Opowiadaj jak się w takim czymś żyje i mieszka. Wady, zalety, etc. Właśnie interesuje mnie opinia z pierwszej ręki. Chyba będzie inwestowane.

Back