Syn, dąb i... ...DOM :)

@Miskatonic post wyprzedzający zapytanie
:roberteyeblinking:
:tiphatb:

5259.jpg

ta druga cena to chyba jednak za tarcze jest :beczka:
Ostatnio na peperku widziałem lepszą ofertę. Mini koparka, z tym że to była cena inwestycji, płaciłeś siano żeby pan chińczyk mógł ruszyć z produkcją sprzętu.
:werdum:
@Miskatonic post wyprzedzający zapytanie
:roberteyeblinking:

View attachment 136414
My mamy w robocie takie tarcze pierścieniowe do betonu. Normalnie zakładasz na flexa małego/dużego i jazda.

Zajebiście się tym robi.

Ostatnio na peperku widziałem lepszą ofertę. Mini koparka, z tym że to była cena inwestycji, płaciłeś siano żeby pan chińczyk mógł ruszyć z produkcją sprzętu.
:werdum:
Widziałem te koparki nawet ze szwagrem zastanawialismy się czy nie kupić, ale co to warte ..

Pany, dmucha mi z nadproża skrzynki roletowej, otwarłem puszkę a tam połamany styropian.
Na fotce widać połowę, druga w znacznie gorszym stanie, dorzuciłem tam docięty kawałek i przeleciałem pianką żeby złapało ale to prowizorka.
Czy idzie kupić taki kawał w całości czy coś innego lepiej zastosować?

5962.jpg

Pany, dmucha mi z nadproża skrzynki roletowej, otwarłem puszkę a tam połamany styropian.
Na fotce widać połowę, druga w znacznie gorszym stanie, dorzuciłem tam docięty kawałek i przeleciałem pianką żeby złapało ale to prowizorka.
Czy idzie kupić taki kawał w całości czy coś innego lepiej zastosować?

View attachment 139327

Jak nie będą pasować to zostaje prowizorka i kombinacje. Może jakaś wyprofilowana tektura i napchanie pod nią wełny? Albo szablon z tektury i panka pur w puszce?

Jak nie będą pasować to zostaje prowizorka i kombinacje. Może jakaś wyprofilowana tektura i napchanie pod nią wełny? Albo szablon z tektury i panka pur w puszce?
Widziałem jeszcze jakieś maty, a do głowy przyszło mi żeby zamiast takiego profilu po prostu dać gruby styropian i trochę porzeźbić

Edit myślałem o piance do uszczelnienia ale tam jest w puszcze mróz i temperatura prawie jak za oknem, do tego wilgoć od różnicy temperatur, a latem się tam gotuje pytanie jaka ta pianka by miała być żeby to przetrwało?

Widziałem jeszcze jakieś maty, a do głowy przyszło mi żeby zamiast takiego profilu po prostu dać gruby styropian i trochę porzeźbić

Edit myślałem o piance do uszczelnienia ale tam jest w puszcze mróz i temperatura prawie jak za oknem, do tego wilgoć od różnicy temperatur, a latem się tam gotuje pytanie jaka ta pianka by miała być żeby to przetrwało?
Jakaś izolacyjna PUR

@szplin @majstry
Mam cegiełkę na elewacji (nie klinkier, starą rozbiórkową cegłę ciętą). Musze coś przykręcić do elewacji i rozkminiam jakim wiertłem, żeby to nie pękło?

Bez udaru jak rozumiem, wiertłem do ceramiki? Czy betonu?

Cegła miękka jest, ale nie chcę żeby coś pękło...

@szplin @majstry
Mam cegiełkę na elewacji (nie klinkier, starą rozbiórkową cegłę ciętą). Musze coś przykręcić do elewacji i rozkminiam jakim wiertłem, żeby to nie pękło?

Bez udaru jak rozumiem, wiertłem do ceramiki? Czy betonu?

Cegła miękka jest, ale nie chcę żeby coś pękło...
Zrób sobie otwór taką koronką:

IMG_1364.jpeg

A jak przejdziesz przez cegłę to już w murze normalnym wiertłem.

Czy ktoś z was odbierał mieszkanie ze specami z Pewny lokal (bądź tego typu firm)? Lepiej zatrudnić takiego byczka, czy lepiej zlecić odbiór majstrowi, który będzie robił wykończeniówkę?

Czy ktoś z was odbierał mieszkanie ze specami z Pewny lokal (bądź tego typu firm)? Lepiej zatrudnić takiego byczka, czy lepiej zlecić odbiór majstrowi, który będzie robił wykończeniówkę?
Jak majster ogarnia takie rzeczy i wie co posprawdzać, to nie widzę sensu brać dodatkowo inną firmę.

I tak, sam też korzystałem z takiej usługi przy odbiorze własnego mieszkania. Dobrze wydane kilka stówek bo deweloper trochę poprawek miał do ogarnięcia dzięki temu. Tu zjebali skosy, tam rysa na oknie i trochę innych, mniejszych wyjebek

Dobra firma zrobi to kompleksowo, majster od płytek czy gładzi nie musi znać się np na instalacjach elektrycznych, a te też warto sprawdzić, bo deweloperzy potrafią ładnie lecieć w chuja. Do tego porządną firma powinna znać przepisy i normy. Mam kumpla który był zmorą deweloperów :jarolaugh: Czasami mu pomagałem. W jego mieszkaniu musieli poprawiać elektrykę, wymieniali dwa czy trzy okna, bo szyby miały za dużo "hologramów", równali ściany, bo za duża odchyłka od pionu była i chyba jeszcze jakiś rabat utargował. Także warto było.

I jeszcze protokół pomoże ogarnąć. Deweloperzy potrafią czegoś nie wpisać, zakręcić i nawet nie będziesz wiedział kiedy Cię w chuja zrobią (Np. w mieszkaniu nie ma jeszcze prądu, więc nie sprawdzisz instalacji elektrycznej). A w mieszkaniach z drugiej ręki też jest tyle niuansów, że lepiej żeby ktoś ogarnięty był z Tobą.
Jak nie masz nikogo z polecenia, to bierz fachowca z ogłoszenia, zapytaj się tylko jaki zakres jest jego prac i porównaj z innymi.

Back