Syn, dąb i... ...DOM :)

Na pismie to bez tortur chyba cieko od nich cokolwiek...

W osobistej ankiecie XD króluje interpretacja następująca: "jak jest furtka i brama (np w okuciu/panelach), zarysowane przęsła i słupy, to płot nie jest pełny"
To chociaż przejedź się do nich i podpytaj. Ewentualnie włącz dyktafon :beczka:
A tak serio to lepiej podjechać niż w razie co rozbierać płot :wink:

Pany, trochę w kontekście tego co wyżej: pytanie o płot.

Mam w MPZ zakaz pełnych płotów, ale tak rozkminiam czy można mieć pełny np. do 1,5m (H1) i dopiero potem słup na to (i szeroki np na 1m - L1)?

Jakie sa interpretacje, jak se ludziska radzą?

Obrazek pogladowy
View attachment 106889
Najlepiej to zobaczyć co sąsiedzi mają. W Polsce interpretacja przepisów zależy od urzędnika, także zawsze najlepiej dostosować do otoczenia, albo wziąć podkładkę na piśmie.

Dosyć na dzisiaj :tysoncoffe:
Zostały jeszcze krokwie, w wolnych chwilach zrobić żaluzje drewniane i za rok można kłaść poliwęglan :jarolaugh: Najważniejsze, że nie potrzebne są z przodu miecze, a przyznam się, że obawiałem się stabilności. Ale po skręceniu wszystkiego trzyma jak diabeł sołtysa :lesnarhappy:
Coś czuję, że po tym urlopie mój kręgosłup powie papa :childcry:

Dosyć na dzisiaj :tysoncoffe:
Zostały jeszcze krokwie, w wolnych chwilach zrobić żaluzje drewniane i za rok można kłaść poliwęglan :jarolaugh: Najważniejsze, że nie potrzebne są z przodu miecze, a przyznam się, że obawiałem się stabilności. Ale po skręceniu wszystkiego trzyma jak diabeł sołtysa :lesnarhappy:
Coś czuję, że po tym urlopie mój kręgosłup powie papa :childcry:

Panowie, uświadomcie mnie jak to jest.
Jak zrobię studnię głębionową to później mogę na niej postawić, np. garaż czy teren nad studnią jest wyłączony z jakiegokolwiek użytkowania?
Rozumiecie moje pytanie? Czy w miejscu gdzie jest studnia już nic nie może być?

Ten słup z przodu jest potrzebny, bo planuję pomiędzy nim a tym z lewej zrobić jeszcze balustradę i w górnej części żaluzje drewniane. Tak samo będzie od boku. Trochę od sąsiadów chcę się zasłonić :wink:
jakie drewno i jakie łączenia ?

Jak zrobię studnię głębionową to później mogę na niej postawić, np. garaż czy teren nad studnią jest wyłączony z jakiegokolwiek użytkowania?
Z tego co wiem można spokojnie postawić garaż, mój wujek ma studnie w "szopie".
Trzeba się tylko trzymać podstawowych zasad

• 5 metrów od granicy działki,
  • 7,5 metrów od osi rowu przydrożnego,
  • 15 metrów od budynków inwentarskich, szczelnych silosów i szczelnych zbiorników do gromadzenia nieczystości,
  • 30 metrów od przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej dla ścieków oczyszczanych biologicznie,
  • 70 metrów od nieutwardzonego wybiegów przeznaczonego dla zwierząt hodowlanych, granicy pola filtracyjnego oraz najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków.
  • I jeszcze kilka takich jak to że górna część studni ma wystawać ileś tam cm od gruntu itp
Ale nie jestem specjalistą.
Akurat mogłem to spytałem wujaszka i powiedział że można, ale najlepiej zadzwonić do jakieś firmy która robi odwierty i ich spytać, bo on to robił kilka lat temu.

Z tego co wiem można spokojnie postawić garaż, mój wujek ma studnie w "szopie".
Trzeba się tylko trzymać podstawowych zasad

• 5 metrów od granicy działki,
  • 7,5 metrów od osi rowu przydrożnego,
  • 15 metrów od budynków inwentarskich, szczelnych silosów i szczelnych zbiorników do gromadzenia nieczystości,
  • 30 metrów od przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej dla ścieków oczyszczanych biologicznie,
  • 70 metrów od nieutwardzonego wybiegów przeznaczonego dla zwierząt hodowlanych, granicy pola filtracyjnego oraz najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków.
  • I jeszcze kilka takich jak to że górna część studni ma wystawać ileś tam cm od gruntu itp
Ale nie jestem specjalistą.
Akurat mogłem to spytałem wujaszka i powiedział że można, ale najlepiej zadzwonić do jakieś firmy która robi odwierty i ich spytać, bo on to robił kilka lat temu.
Dziękuję :tiphatb:

Zależy jak głęboka będzie. Na dole robi się pewnego rodzaju bańka i jak masz płytko i zrobisz za blisko fundamentów to możesz mieć problemy.

Pany, pytanie z trochę innej beczki.
Jakie roczne kwoty macie w ubezpieczalniach za ubezpieczenie domu?
Wiadomo, że zależy od wyceny samego domu, jak i tego co ubezpieczasz.
Natomiast zadałem to pytanie, bo mam teraz odnowienie składki i o 500zl.mam wyższą niż w zeszłym roku, a nie zmieniła mi się kwotą na jaką dom jest ubezpieczony, ani warunki od czego jest to ubezpieczenie.
Niby 500zl.w skali roku to chuj tam, ale jestem ciekaw czy tak się w rok podniosło?
Ostatnio gadałem z ziomkami i za ubezpieczenie chaty (włamanie, pogoda, elektronika chyba nawet) płacą delikatnie ponad 100zł od każdego ubezpieczonego 100k.

Czyli chata za 500k, płacisz 500-600zł rocznie, chata za bańkę to kafel dwieście. Pewnie to zalezy od okolicy, twojej historii, itp.

Tak

@respect chcę zrobić łazienkę. Jedną zrobiłem z planowaniem leroya i swoim majstrem, ale teraz nie da rady i zastanawiam się żeby od razu w leroyu wziąć ich fachowca.

Tylko tam jest od chuja pakietów i jeden jest od płytek, drugi od sanitarki i zastanawiam się czy jest opcja, aby zrobiła to wszystko ta sama osoba? O to też zapytam w sklepie, ale najważniejsze pytanie do Ciebie czy ewentualne reklamacje przebiegają w miarę sprawnie? Bo to nie wiadomo kogo przyślą i boję się, że coś odjebie i potem sklep będzie umywał rece od tego.

@respect chcę zrobić łazienkę. Jedną zrobiłem z planowaniem leroya i swoim majstrem, ale teraz nie da rady i zastanawiam się żeby od razu w leroyu wziąć ich fachowca.

Tylko tam jest od chuja pakietów i jeden jest od płytek, drugi od sanitarki i zastanawiam się czy jest opcja, aby zrobiła to wszystko ta sama osoba? O to też zapytam w sklepie, ale najważniejsze pytanie do Ciebie czy ewentualne reklamacje przebiegają w miarę sprawnie? Bo to nie wiadomo kogo przyślą i boję się, że coś odjebie i potem sklep będzie umywał rece od tego.
Hmm, raczej normalnie jest opcja żeby zrobiła to jedna ekipa, nawet wydaje mi się, że zawsze to wrzucają jednej ekipie.

Ciężko mi powiedzieć jak reklamacje bo mi ten temat jest obcy :cool:
Ale wydaje mi się, że jesteś w takiej sytuacji lepiej chroniony niż jak weźmiesz sobie majstra „z ulicy”. LM raczej zależy na dobrej opinii i tych wykonawców też trzymają raczej sprawdzonych.
Moim zdaniem nie ma się czego bać. Tzn jest, jak zawsze, ale nie bardziej niż z przypadkowym majstrem

Hmm, raczej normalnie jest opcja żeby zrobiła to jedna ekipa, nawet wydaje mi się, że zawsze to wrzucają jednej ekipie.

Ciężko mi powiedzieć jak reklamacje bo mi ten temat jest obcy :cool:
Ale wydaje mi się, że jesteś w takiej sytuacji lepiej chroniony niż jak weźmiesz sobie majstra „z ulicy”. LM raczej zależy na dobrej opinii i tych wykonawców też trzymają raczej sprawdzonych.
Moim zdaniem nie ma się czego bać. Tzn jest, jak zawsze, ale nie bardziej niż z przypadkowym majstrem
No wiadomo, ale nie każdy trafi na takiego majstra z respectem :awesome:

Dzięki bardzo, chyba się zdecyduję na taką opcję. Zdecydowanie bardzo wygodne, a jak mam szukać kogoś z ogłoszenia to też pewności nie mam co zastanę na końcu.

No wiadomo, ale nie każdy trafi na takiego majstra z respectem :awesome:

Dzięki bardzo, chyba się zdecyduję na taką opcję. Zdecydowanie bardzo wygodne, a jak mam szukać kogoś z ogłoszenia to też pewności nie mam co zastanę na końcu.
No dokładnie, chłop coś odjebie, później zniknie i tyle z tego będzie a wykonawca z leroya nawet jak zniknie to sklep odpowiedzialność bierze na siebie

Świerk, KVH nsi ale jak przyjechało to myślałem, że się popłaczę :wink: Takie wady miało

Czasu na reklamację nie było więc ogarnąłem je sam. Koleś mi parę stów zwrócił i tyle. Połączenia na czopy. Od góry złapałem jeszcze wkrętami ciesielskimi.

Dlaczefo KVH NSI a nie budowlane/na więźbę z tartaku?

Ciekawa gadka o posiadaniu domu w dzisiejszych czasach

Dlaczefo KVH NSI a nie budowlane/na więźbę z tartaku?

Ciekawa gadka o posiadaniu domu w dzisiejszych czasach

Dokładnie. Co to w ogóle za łączone gówno?
Dokładnie tak jak @Autovidol napisał, teoretycznie jest to wytrzymalsze drewno, trzymające wymiary i przede wszystkim suche (o ile mnie pamięć nie myli to 12-13%). Do tego czterostronnie strugane i ma fazowane krawędzie. Przy tej wilgotności jest mała szansa, że zapracuje i popęka albo poskręca się. Jak widać źle trafiłem. Jeszcze bardziej stabilne jest bsh które jest klejone warstwowo. Ale cena też razy półtora w stosunku do KVH.

Back