O fakkkk, coś Ty za dach tam odjebał? To ja mam nadzieję, że w 30-40 się zamknę
Bez dachowki to -50k, czyli 75k.
Nic szczegolnego, prosta dwuspadowka z jedną lukarną, coś ten w desen.
może chce stawiać parterowy?
piętro z użytkowym poddaszem.
W kwocie Twojego dachu ja chcę dopiąć stan zamknięty
za 125k chcesz miec surowy zamkniety? Wuuuut? To jest garaz? ;) ;) ;)
Kwestia projektu. Jakiś standardowy dom z dachem dwuspadowym do 120m2 z garażem w bryle, bez podpiwniczenia, systemem zleconym pod klucz w średnim standardzie, bez działki trzeba aktualnie liczyć ok 500k. W ciągu dwóch lat ceny materiałów wzrosły dwukrotnie. I co najśmieszniejsze za taką kwotę ciężko będzie kupić 80m2 w Krakowie w dobrej lokalizacji z miejscem parkingowym a trzeba jeszcze do tego dodać 100k na wykończenie i co miesiąc 700 PLN czynszu administracyjnego.
no wlasnie 120m2 z garazem w bryle to przeciez duze mieszkanie w bloku (~90m2). No i 500k za to dac (wczesniej kladac 50-100k za dzialke) to tak troche slabo.
U mnie na wiosce (no, miasto 30k) to cos takiego kosztuje 300-400 w zaleznosci od standardu (300 do remontu, 400 do zamieszkania w dobrym standardzie).
Niestety jest hossa, bo ludzie budują się poza miastami z uwagi na ceny mieszkań, dużo wraca z emigracji albo żyje w układzie żona z dziećmi w PL a mąż wysyła euro. Myślę, że kwestia roku i będzie lekka zadyszka. Materiały stanieja, a wykonawcy może przestaną rzucać ceny z kosmosu licząc na frajerów.
No ja juz na nia czekam 2 lata :(
Dokładnie, parterowka drożej wychodzi niż z poddaszem użytkowym, bo cenę robi podpiwniczenie (jeśli występuje), fundament i dach, czyli jedne z najbardziej kosztownych elementów.
Tak ale to 10-20% (za m2).
@Dzihados projekt masz kupiony w necie? Wrzuć, jeśli to nie problem jak to wygląda.
Mam dwa tak naprawde, bo mialem problemy z warunkami zabudowy (temat na flaszke). Tego pietrowego nie wrzuce bo mam tylko w wersji papierowej, ale "stary projekt" to parterowy, chyba ten, albo bardzo podobny (
@MaloHombre ):
https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-galach-4-mfda2266e88f31
U mnie zona postawila nastepujace warunki
- kuchnia odzielona albo przynajmniej z mozliwoscia separacji od salonu (np. drzwi przesuwne - kiedy chcesz przestrzen otwarta, kiedy chcesz - zamknieta)
- jesli pietrowy to schody nie schodza do salonu
- czesc prywatna oddzielona mozliwie od kuchni/salonu/korytarza
Ja dodalem tylko parterowy gabinet (czyli pokoj do pracy, ew. dla gosci albo dla rodziców "na pozniej").
Niby nic, ale metry wychodza, ciezko o taki uklad w mikro-domach.
Teraz kostki wracają do łask. Kwestia projektu i ładnej elewacji.
Ja chyba jestem stary dziad, wiele tych nowoczesnych konstrukcji wydaje mi sie "zimnych".
Syn już u mnie jest (nawet trzech ).Po wpisach widzę ,że na pobudowanie /kupienie domu nie mam już co liczyć (brak sił i pieniędzy).Czyli co mi zostało to czy wiecie może , gdzie bym mógł kupić takie młode drzewko ,dąb ?
Ty tam nie idz w jakies male europejskie chwasty tylko od razu sekwoje sadź ;)
EDIT:
A tak generalnie to widze ze musze spuscic z tonu, ot co.