Survival i wszystko co z nim związane

Ciekawa mapa hipsometryczna, jesli ktos szuka miejsca noclegu w nowym/nieznanym miejscu to moze sie przydac

EDIT: to zbiorczo dam linki do innych przydatnych map
Satelitarnie (mam wrazenie ze dokladniejsza niz google czy microsoft):

Jest warstwa Zanocuj w lesie

Ciekawa mapa hipsometryczna, jesli ktos szuka miejsca noclegu w nowym/nieznanym miejscu to moze sie przydac

EDIT: to zbiorczo dam linki do innych przydatnych map
Satelitarnie (mam wrazenie ze dokladniejsza niz google czy microsoft):

Jest warstwa Zanocuj w lesie
Jeśli te zanocuj w lesie jest zaznaczone na mapie na czerwono to do najbliższego mam całe 700m :beczka:

A ta satellites.pro u mnie ma zdjęcia z 2019r.

Mbdl + mapa turystyczna/mapy cz, geoportal i wystarczy na 99,9% potrzeb wliczając w to wojnę i apokalipsę zoombie.
Najpierw by jednak trzeba miec rozkminione coś mniej wiecej, i pewne obszary miec offline (mbdl, mapa-turystyczna). Mapy.cz bardzo spoko pod tym względem. Geoportalu do wędrówkowych rozkmin nie używałem, no ale tu chyba nawet nie ma opcji offline? Spoko pomysł, z ciekawostek to pierwsza mapa którą widzę, która ma trzciny zaznaczone na akwenach wodnych, ja zupelnie w innych celach uzywalem tą mapę. Zreszta tak samo jak e-mapa.net.

Nie potrzebujesz innego termosu.

Kupiłem na promocji z okazji czarnego czwartku. Zapłaciłem 14 funtów.
Wczoraj o 18 nalałem do niego ciepłą (nie wrzącą) wodę żeby go nagrzać i po pięciu minutach wlałem wrzątek do pełna.
Wystawiłem termos na zewnątrz. Temperatura okolice -2 i trochę wiatru.
Po czternastu godzinach wychodzę po termos który jest lodowaty. Otwieram go i nalewam do szklanki wodę, która jest tak gorąca że nie jestem w stanie jej wypić. Nie mam termometru żeby sprawdzić, ale oceniam na okolice 70-80.
Czternaście godzin w temperaturze -2.
Jeśli potrzebujesz termos to właśnie ten.

Last edited:
Totalnie nie sprawdza się w naszym klimacie i o żadnej porze roku. Było testowane :)
Taaa, dlatego z przymróżeniem oka, bardziej chyba chodzi o sprowokowanie obserwacji i myślenia o takich rzeczach.

Co by pustego nie było, mam nowy noz w kolekcji, gift. Wyglada na stal damaceńską, ale mnie lailowi ciezko to ocenic na 100%...

Dla porównania moje fixed blade EDC:
JHKfr9J.png

Back