Smartfony, tablety, laptopy, telewizory, GPS i inna elektronika.

To co się stało w tym roku z cenami dysków i pamięci to jest jakaś abstrakcja :brainoverload:

WYJEBAŁO W KOSMOS I CHUJ CZŁOWIEKA MOŻE TYLKO STRZELIĆ!
1000043946.jpg
1000043948.jpg

Sprawdziłem swój i nie chce wiedzieć po ile są 1 Tb a o ram już nie wspomnę.

Chuja, uznałem, że nie będę zamawiał o 22, bo nie wierzę że to naprawdę ostatni egzemplarz.

No i rano miałem karę za brak wiary, więc nadal czatujemy na okazję. Co się uda taniej to wezmę :crazy:
Zakupiłeś czy nadal czekasz?

Zakupiłeś czy nadal czekasz?

Kupiłem Xiaomi 15T Pro. Aparat świetny, wyświetlacz też robi bardzo dobre wrażenie. Jedyny minus o dziwo to bateria, która miała rozpierdalać konkurencje niczym faraon mumia cały kosmos, a przy średnio intensywnym użytkowaniu i tak muszę ładować co drugi dzień, a w zasadzie co półtora.

Kupiłem Xiaomi 15T Pro. Aparat świetny, wyświetlacz też robi bardzo dobre wrażenie. Jedyny minus o dziwo to bateria, która miała rozpierdalać konkurencje niczym faraon mumia cały kosmos, a przy średnio intensywnym użytkowaniu i tak muszę ładować co drugi dzień, a w zasadzie co półtora.

:usunto:

To chyba i tak nadto. Ile SoT? Ogólnie aktualnie teraz mało który przy intensywnym użytkowaniu wytrzymuje 1.5. chyba tylko nowe choinkę z nowymi bateriami. Większość nadal jeden dzień do 20%. Oby służył :)

To chyba i tak nadto. Ile SoT? Ogólnie aktualnie teraz mało który przy intensywnym użytkowaniu wytrzymuje 1.5. chyba tylko nowe choinkę z nowymi bateriami. Większość nadal jeden dzień do 20%. Oby służył :)

A kij wie. A co do intensywnego używania to ja akurat raczej tego nie robię, tyle co w pracy sprawdzam co jakiś czas wiadomości, przy dwójce instagram i na siłce muzyka na słuchawkach przez 2h :)

Dokładnie, taki wynik to i tak rzadko spotykana sprawa. Standardem teraz jest wyrabianie sobie nawyku podłączania telefonu na noc lub ratowanie się punktami ładowania, takie czasy :usunto:

Ogólnie smutne czasy nastały. Kiedyś rok w rok nowości, zmiany przeslony w smartfonowych aparatach jak S10 Samsunga. Teraz niby większe aparaty, kopiowanie designu, i jedyny progres jaki mamy to baterie, ale to nadal nie to co zapowiadano przy rozmowach o grafenie lata temu. Ai wrzucają wszędzie i o ile nie widzę tego jako coś złego w pomocy organizacji normalnym ludziom pracy (połączenia z Gmail aplikacjami,kalendarzem) to jednak wchodzimy już w grubą inwigilację. Ponadto aktualnie AI dorysowuje zdjęcia przy zoomie... Możesz zmienić też twarz ludzi którym robiłeś fotki. Fajna jest opcja zmiany oczu z zamkniętych na otwarte bo wiadomo że nie trzeba robić ponownie zdjęcia, ale...zmiana twarzy. Potem zdziwienie, że ludzie mają mniejszą samoocenę i dochodzimy do manipulacji zdjęć/filmów. Niedługo będziemy mogli tworzyć wspomnienia które nie istnieją. A to wszystko za cenę +5 tys. bo wszystko coraz droższe pomimo braku znaczących skoków technologicznych.

Dokładnie, taki wynik to i tak rzadko spotykana sprawa. Standardem teraz jest wyrabianie sobie nawyku podłączania telefonu na noc lub ratowanie się punktami ładowania, takie czasy :usunto:
#xiaominienajlepsze, nawet gdyby dali baterie 10.000 mah, ich soft to gówno.
:pudziaonicbyniedao:

W OP 15 mam 7300 i ładuje go co 3 dni, przy ładowaniu do 100 % albo co 2 jak ładuje do 80%

A widzę że w podobnym budżecie co ten xiaomi jest OP15 R z taką samą baterią 7300

#xiaominienajlepsze, nawet gdyby dali baterie 10.000 mah, ich soft to gówno.
:pudziaonicbyniedao:

W OP 15 mam 7300 i ładuje go co 3 dni, przy ładowaniu do 100 % albo co 2 jak ładuje do 80%

A widzę że w podobnym budżecie co ten xiaomi jest OP15 R z taką samą baterią 7300
Podobno oneplus opuszcza Europę. Pewnie ma to związek pośredni fakt, ze oneplus i polo należą do BBK Electronics. Szkoda, bo była to dobra marka która na te czasy była wyceniona w przystępny sposób i starczała na lata. O tyle dobrze, że zostało oppo i vivo, ale niestety te dwie firmy chcą zarabiać na europejczykach a u siebie ceny zacne. Ps. Jeśli ktoś chce zmienić telefon w najbliższym czasie to poczekajcie na BF lub kupcie przy premierze. Aktualnie i Nas najlepiej kupować na premierę z kodami i kombinowaniem plus często jest odsprzedaż starego telefonu jak ktoś nie chce się bawić w olx. Mimo wszystko jak ktoś ma blisko granicę niemiecka lub jeździ tam pozwiedzać to brać odrazu sprzęt dla siebie i rodziny. Pomimo różnych podatku 1% tam można powiedzieć, że obowiązują promocje gdzie u Nas są to "promocje". Jak to stare przysłowie mówi: Może i nie zarabiamy dużo, ale mamy drogo.

Podobno oneplus opuszcza Europę. Pewnie ma to związek pośredni fakt, ze oneplus i polo należą do BBK Electronics. Szkoda, bo była to dobra marka która na te czasy była wyceniona w przystępny sposób i starczała na lata. O tyle dobrze, że zostało oppo i vivo, ale niestety te dwie firmy chcą zarabiać na europejczykach a u siebie ceny zacne. Ps. Jeśli ktoś chce zmienić telefon w najbliższym czasie to poczekajcie na BF lub kupcie przy premierze. Aktualnie i Nas najlepiej kupować na premierę z kodami i kombinowaniem plus często jest odsprzedaż starego telefonu jak ktoś nie chce się bawić w olx. Mimo wszystko jak ktoś ma blisko granicę niemiecka lub jeździ tam pozwiedzać to brać odrazu sprzęt dla siebie i rodziny. Pomimo różnych podatku 1% tam można powiedzieć, że obowiązują promocje gdzie u Nas są to "promocje". Jak to stare przysłowie mówi: Może i nie zarabiamy dużo, ale mamy drogo.
wycofają się to trudno, Vivo na tą chwilę jest top jak chodzi o aparaty, a soft ten samo co Oneplus, ale na razie nic nie jest przesądzone

wycofają się to trudno, Vivo na tą chwilę jest top jak chodzi o aparaty, a soft ten samo co Oneplus, ale na razie nic nie jest przesądzone
Vivo i oppo idą po równo aktualnie. Kwestia gustu kto co woli. Na plus dla Vivo, że mają kompaktowe kombajny z mega aparatem. Ja osobiście czekam na następców Pixela i następcę Samsunga Ultra w szczególności co zrobią z sPenem. W innym wypadku najlepiej byłoby jakby zdjęli bana na Huaweia, ale na to niema co liczyć, a szkoda.

Vivo i oppo idą po równo aktualnie. Kwestia gustu kto co woli. Na plus dla Vivo, że mają kompaktowe kombajny z mega aparatem. Ja osobiście czekam na następców Pixela i następcę Samsunga Ultra w szczególności co zrobią z sPenem. W innym wypadku najlepiej byłoby jakby zdjęli bana na Huaweia, ale na to niema co liczyć, a szkoda.
Na Huaweia pewnie sam bym się skusił. Pixele to póki co mocna stagnacja niestety a szkoda bo fotograficznie i systemowo robią robotę. Sam teraz siedzę na s24 Ultra i jak patrzę na s25/26 Ultra to widać że nie mają pomysłu na spen i wręcz go kastrują :usunto:a szkoda..

Kupować to? Opłaca się to? Podłączy to do TV? Będzie działało? Co na tym pójdzie?

podłączy, a czemu nie? to zwykły PC tylko wsadzony w karton po butach, jedyne co może martwić to czy się nie zagotuje w tej małej budzie, jeszcze jak będzie schowany gdzieś za TV.

z minusów to widzę że ma porty hdmi 1.4, obecnie taki standard to 2.1
I nie wiem co to ma za kartę grafiki, pewnie integra ale szczegółów nie widzę

po chwili goglowania, za mocny to nie jest podobno, ale zależy do czego to chcesz, wyświetlić fotki z telefonu czy serial z roshi tv, to pewnie da rade

Główna różnica między HDMI 1.4 a HDMI 2.1 to przepustowość: 10,2 Gb/s (1.4) kontra 48 Gb/s (2.1). HDMI 2.1 obsługuje obraz 4K@120Hz i 8K@60Hz, a HDMI 1.4 ogranicza się do 4K@30Hz lub 1080p@120Hz. HDMI 2.1 oferuje też funkcje dla graczy (VRR, ALLM) i eARC, niezbędne dla nowych konsol (PS5/XSX) i zaawansowanych TV.

Kluczowe różnice (HDMI 1.4 vs 2.1):
Przepustowość: 10,2 Gb/s (1.4) vs 48 Gb/s (2.1).
Rozdzielczość i odświeżanie:
HDMI 1.4: Maks. 4K (3840x2160) przy 30 kl./s, 1080p przy 120Hz.
HDMI 2.1: Obsługa 4K przy 120 kl./s, 8K przy 60 kl./s, a nawet 10K.
Audio: HDMI 1.4 obsługuje standardowy ARC, natomiast HDMI 2.1 wprowadza eARC (Enhanced Audio Return Channel), oferując wyższą jakość dźwięku (formaty obiektowe jak Dolby Atmos).
Funkcje gamingowe (tylko 2.1):
VRR (Variable Refresh Rate): Zmienna częstotliwość odświeżania, zapobiega rwaniu obrazu.
ALLM (Auto Low Latency Mode): Automatyczny tryb niskiego opóźnienia.
QFT (Quick Frame Transport): Zmniejsza opóźnienia.
Dynamic HDR: HDMI 2.1 wspiera dynamiczne metadane HDR, zapewniając lepszą jakość obrazu w każdej klatce.

Podsumowanie zastosowania:
HDMI 1.4: Wystarczający do starszych telewizorów Full HD, monitorów biurowych, odtwarzaczy Blu-ray.
HDMI 2.1: Wymagany dla konsol PS5/Xbox Series X, kart graficznych RTX 30/40, telewizorów 4K/8K 120Hz oraz soundbarów z Dolby Atmos

Last edited:
Mam znakomity budzik biologiczny. Zawsze wybudzam się chwilę przed tym ustawionym w tel. Jako wsparcie czasami pojawia się kot szarpiący żaluzjami.
Indianie pili dużo wody przed snem, rano ich budził pęcherz i wyruszali na polowanie :awesome:

U mnie też to działa, ale wolę nie ryzykować zbyt często :suchykarol:

Back