Smartfony, tablety, laptopy, telewizory, GPS i inna elektronika.

Panowie - czaję się na następujące sprzęty

Iphone 16 Pro
Garmin Fenix 8 Pro

i tak się zastanawiam, czy dokonać ewentualnych zakupów już teraz, czy może jednak poczekać do Czarnego Piątku?

Iphone 16 Pro
Garmin Fenix 8 Pro

i tak się zastanawiam, czy dokonać ewentualnych zakupów już teraz, czy może jednak poczekać do Czarnego Piątku?
Jak się nie pali to bym poczekał, amazon ma dobre ceny na czarny piątek

I jak nie masz to polecam założyć konto na pepper.pl i dodać powiadomienia na ajfony i garmina

Podziękował.

Nie pali się. Zrobię tak jak piszesz - obserwacja ewentualnych promocji na Pepperze do Czarnego Piątku.

kupiłem te tagi na aliexpress i szukam pomysłów do czego je można wykorzystać. Mam już kilka pomysłów, ale szukam więcej

Aaa to bym nazwal raczej konfigurowaniem? Hmmm...

Jezeli dobrze rozumiem jest to konfiguracja apki (na twoim własnym urządzeniu), ktora pod wpływem sygnału NFC (twojego własnego chipu) potrafi uruchomić inne aplikacje czy elementy systemu. Nie jestem pewien (przewijałem, mogłem nietrafić) czy sam czip otrzymuje jakiś kod lub dane...

Nie bawiłem się ale to nie może być rocket science?

PS. Musiałbym mieć duże zaufanie do apki-konfiguratora, bo z definicji będzie miała dużo uprawnień...

Aaa to bym nazwal raczej konfigurowaniem? Hmmm...

Jezeli dobrze rozumiem jest to konfiguracja apki (na twoim własnym urządzeniu), ktora pod wpływem sygnału NFC (twojego własnego chipu) potrafi uruchomić inne aplikacje czy elementy systemu. Nie jestem pewien (przewijałem, mogłem nietrafić) czy sam czip otrzymuje jakiś kod lub dane...

Nie bawiłem się ale to nie może być rocket science?

PS. Musiałbym mieć duże zaufanie do apki-konfiguratora, bo z definicji będzie miała dużo uprawnień...
Info jest zapisywane i odczytywane bezposrednio na tagu. Też nie uważam, że będzie to trudne. Bardziej mi chodziło o jakieś kreatywne pomysły do wykorzystania. Myślałem np, że jak będe wchodził do domu z wypraw to można ustawić żeby od razu wysłał sms do kogoś tam, że wróciłem, zapalił światła itp. No nic. Będę przeglądał sieć w poszukiwaniu pomysłów

Info jest zapisywane i odczytywane bezposrednio na tagu. Też nie uważam, że będzie to trudne. Bardziej mi chodziło o jakieś kreatywne pomysły do wykorzystania. Myślałem np, że jak będe wchodził do domu z wypraw to można ustawić żeby od razu wysłał sms do kogoś tam, że wróciłem, zapalił światła itp. No nic. Będę przeglądał sieć w poszukiwaniu pomysłów
Pudełka, worki, a czy można w drugą stronę - sprawdzić skanerem czy Dany tag jest w pudełku czy worku? Zastosuję se sztuczną do rozwinięcia...

Tagi NFC można skutecznie wykorzystać do indeksacji i zarządzania domowymi zasobami w następujący sposób:

Płyty z filmami, muzyką, gry:

Każdą płytę lub grę można oznaczyć tagiem NFC z zapisanym unikalnym identyfikatorem i podstawowymi informacjami (np. tytuł, gatunek, data zakupu).

Po zbliżeniu smartfona do płyt można szybko wyświetlić katalog zawartości, status wypożyczenia lub powiązane notatki.

Przyprawy i produkty spożywcze:

Tagi umieszczone na słoikach z przyprawami ułatwiają szybkie sprawdzenie ich nazwy, daty przydatności, przepisu powiązanego z przyprawą lub informacji o alergenach.Ułatwia to inwentaryzację i szybkie odnalezienie potrzebnej przyprawy w kuchni.

Ubrania i garderoba:

Każdy element garderoby można opisać tagiem NFC z informacją o rozmiarze, kolorze, zaleceniach do prania czy sezonie użytkowania.To wspomaga organizację szafy i planowanie strojów.Można też połączyć tagi z aplikacją do tworzenia stylizacji lub przypomnień o praniu.

Książki, dokumenty i narzędzia:

Tagi na książkach pomagają w katalogowaniu kolekcji i łatwym wyszukiwaniu.Na dokumentach można umieszczać tagi z linkiem do wersji elektronicznej lub szczegółowymi notatkami.Narzędzia z tagami pozwalają na kontrolę ich lokalizacji i stanu użytkowania.

Elektronika i piloty:Tagi mogą służyć do szybkiego parowania urządzeń lub wywoływania ustawień (np. tryb głośności).Pomagają też odnaleźć zagubione urządzenia.

Dzięki integracji z aplikacjami na smartfony lub systemami inteligentnego domu (np. Home Assistant) tagi NFC umożliwiają szybkie odczytywanie danych i automatyzację procesów takich jak włączanie urządzeń, przypomnienia czy aktualizacja bazy zasobów.

No. :suchykarol:

Iphone 16 Pro
Garmin Fenix 8 Pro

Trochę spóźnione, ale jak kolega @VitoC wspomniał, popieram poczekać. Konsumpcjonizm niszczy ostatnim czasy. Na blackfriday da radę prawie w 80% zakupić sprzęt minimum kilka stówek taniej. Z iphonem jest trochę ciężej, ale myśle, że też coś się znajdzie. Ogólnie jeśli co to Pepperek obowiązkowo do obserwacji, dodaj alerty i wypatruj. Czasem warto zamrozić kasę np. przed blackfriday jak coś znajdziesz tanio i potem najwyżej zwrócić. Jeśli zakupisz na BF to również polecam poczekać do końca przed otwarciem (chociaż można zwrócić używany) bo można czasem znaleźć lepsze ceny pod koniec BF.

@Evo i kto tam jeszcze ma Xiaomi. Chcę właśnie kupić Xiaomi 14T tylko się zastanawiam, czy to właśnie będzie ten telefon i muszę zapytać: czy jest szansa że Xiaomi samo sobie nie pobiera aplikacji z dupy i innych aktualizacji poza tymi systemowymi?

@Evo i kto tam jeszcze ma Xiaomi. Chcę właśnie kupić Xiaomi 14T tylko się zastanawiam, czy to właśnie będzie ten telefon i muszę zapytać: czy jest szansa że Xiaomi samo sobie nie pobiera aplikacji z dupy i innych aktualizacji poza tymi systemowymi?
Ja nie wiem.

Nie pobiera. Tylko aktualizacje bezpieczenstwa i aplikacji systemowych. Nie wiem jak tam ceny wyglądają w PL, ale ja bym się mocno zastanawiał czy brać 14T. Różnice względem 13T są minimalne.
Ja miałem kupować w tym roku 15T pro, ale przegapiłem promocje jak wprowadzali model na rynek i sobie odpuściłem. Korzystam z 13T i jestem zadowolony

Pany takie pytanko, miał ktoś podobny problem z erfrajerem? Nie da się wyjąć tej podstawki ze środka jak tu

Zachciało się erfrajerów
:korwinlaugh:

Back