Mimo ze mam 3 fazy to jedna idzie na piekarnik, druga na kilka randomowych swiatel, 3 cala interesująca mnie reszta, wiec tak srednio... Tak jak wcześniej pisalem: w sensownie zaprojektowanej instalacji dane z rodzielni są spoko, w moim przypadku tak srednio.
Byc moze czegos nie czaje, ale zadne z tych rozwiazan nie jest offline'owe i nie przejmuje roli chmury.
To po prostu softy ktore przez api do chmury potrafia integrowac/agregowac wiele rozwiazan, ale to wszystko dziala z jednej strony w oparciu o IoT wypluwajace dane przez Internet do chmur poszczegolnych rozwiazan, a z drugiej o "serwer" przez Internet odpalający API tychże chmur i agregujacy to lokalnie.
Bez Internetu, a przede wszystkim chmur dostawcow to nie dziala (tzn jak padnie chmura "żarówki", to "żarówki" nie włączysz, mimo że "serwer" lokalnie będzie działał, lub nie zobaczysz czy "żarówka" jest włączona, bo ona ani nie może zaktualizować swojego statusu w chmurze, ani "serwer" odczytać z chmury).
To musze jeszcze rozkminic, ale jestem ciekaw czy to sie w ogole da bez fleszowania końcówek IoT, bo to w końcu je trzeba przeprogramować (no chyba że te serwery MQTT potrafią oszukać końcówki IoT, że są docelową chmurą).
EDIT:
Tu spoko info w pigułce:
What is MQTT, what does MQTT stand for, & why should you use MQTT in IoT or IIoT? Get answers to all these questions here.
www.hivemq.com
Get a clear understanding of MQTT Publish and Subscribe and Pub/Sub architecture essential for your IoT project.
www.hivemq.com
Discover what is an MQTT Client, an MQTT Broker and how both the client and broker establish a connection.
www.hivemq.com
Tylko jeszcze pytanie które urządzenia ten protokół obsługują out-of-the-box, które da się po chamsku sfleszować, a których w ogóle się nie da na ten protokół przestawić.
EDIT:
Nie ważne jakie rozwiązanie, router tak czy siak jest potrzebny (czy bedzie miec lokalny serwer to mam w d..e, telefon tak samo moze mi robić za taki "serwer").
Najlepiej taki który pozwala na skonfigurowanie wiele sieci Wi-Fi i pozwala na WPS do każdej z nich, co by mi Chinczycy tylko po wyznaczonych sieciach hasali...
Edit:
LOOOL
Cała ta historia przypomniala mi dlaxzego nie chciałem SH hahahaha