Obejrzałem Breaking BadJest to drugi serial w moim życiu, jaki udało mi się obejrzeć od początku do końca. Chciałem być bardziej na czasie, a z tego co widzę jest teraz boom na seriale. Usiadłem przed kompem, przejrzałem propozycje seriali, natrafiłem na list Hopkinsa i wybór padł na Breaking Bad. Pierwsze 4 sezony pękły w 3 dni. Musiałem narzucić takie tempo, bo wiedziałem dobrze, że chociażby jeden dzień przerwy i nigdy nie obejrzę tego do końca. Jednak nadszedł pierwszy kryzys, zrobiłem sobie 2 dni przerwy, ale udało mi się jednak wrócić do oglądania, 10 odcinków 5-tego sezonu było już za mną. Niestety nadszedł kolejny kryzys, tym razem dużo większy. Tydzień przerwy, miałem już wejść na neta i sprawdzić jak to się skończy, ale spiąłem poślady i wczoraj udało mi się obejrzeć do końca. Zasnąłem na ostatnim odcinku, obudziłem się o 3 w nocy. Jednak te kilka godzin snu wystarczyło, włączyłem TV, leciała właśnie Awantura o kasę • zapoznałem się :). Po zakończeniu wróciłem do serialu. Mission completed. Jestem zwycięzcą!.
Teraz trochę o samym serialu. Od początku w oczy rzuca się ciekawy montaż, dużo zmian perspektywy, ujęcia kręcone z ręki (znając opinie TJ'a na temat tego serialu, już wiem skąd druga kamera w wywiadach na mmarocks). Niestety, podobało mi się to tylko do końca 2 sezonu. Później montaż tylko mnie drażnił, w kółko powtarzanie tych samych schematów stało się bardzo irytujące. Jak już jesteśmy przy rzeczach denerwujących to Skyler, jest prawdopodobnie najbardziej irytującą postacią jaką było mi dane oglądać na ekranie (pewnie dlatego, że musiałem ją oglądać przez tyle godzin). Na drugim miejscu jej siostra, ale Sky jest nie do przebicia. Odcinki 1,2,7 pierwszego sezonu i cały drugi, dają radę. Od trzeciego zaczynają się bajeczki, zrypali wszystkie kluczowe momenty serialu. Ostatnie 6 odcinków 5 sezonu również na poziomie. Reszta odcinków średnia. Ogólnie serial w miarę udany. Ale już wystarczy :) Nigdy więcej żadnych seriali. Robię wyjątek tylko dla Family guy'a i może jakiś pojedynczych odcinków Sherlocka z Jeremym Brett'em
PS. Rozmowy Walta ze Skyler, mogłyby służyć jako taśmy do nauki języka angielskiego. Jedno zdanie -10 sekund ciszy- 10 ujęć kamery- 2 zdanie • 10 sekund ciszy- 10 ujęć kamery itd. :)