Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
To jest polska tradycja od przeszło 6 wieków.Jezeli nie zastapi tego procesja gejow czy rowerzystow to w sumie dobrze robi. Powinni dawno wyjebac te koscielne marsze z obiegu. Wszystkie marsze. Oprocz blokowania ulic miasta i drenowania naszego portfela nic dobrego zaden marsz nie przynosi. A przynajmniej milicja by mogla cos pożytecznego zaczac robic np smiecie zbierac w tym czasie, zamiast stac caly dzien na rogu ulicy i ochraniac bande z krzyzami badz bande ze sztucznymi penisami idaca przez cale miasto.
To samo ze wszelkimi kurwa biegami czy innymi gownami, od tego sa stadiony, polne sciezki a nie ulice miasta.
Polska jest swieckim państwem. Kosciol i cala ta mafia i tak mnostwo hajsu wyciaga z tego kraju.To jest polska tradycja od przeszło 6 wieków.
Rzucanie pomidorami czy bieg z bykami.to fajne tradycje? Fajerwerki w sylwestra są fajne? Samba w Rio?
Zablokowanie kilku ulic raz w roku na 2-3 godziny to serio jest aż taki problem? Zablokowane centrum Warszawy, bo jakieś kołnierzyki przylecieli jest bardziej problematyczne, a ma miejsce zdecydowanie częściej i mocno utrudnia życie. To samo strajki rolników. Zdelegalizować.Polska jest swieckim państwem. Kosciol i cala ta mafia i tak mnostwo hajsu wyciaga z tego kraju.
Obrzędy religijne blokujace pol miasta w swieckim panstwie a sylwester czy jakis festiwal to chyba nie do konca to samo.
Rownie dobrze jehowe czy muzulmanie tez powinni robic pochody w miastach, skoro katolicy moga w swieckim panstwie. Ja tam nie jestem za tym by na cos takiego szly moje pieniadze i uwazam ze duzo lepszych rzeczy mozna zrobic gdyby ulokować srodki i czas ktory na to idzie gdzies indziej.
Święta narodowe jak najbardziej, bo to nasz kraj wspólny i to powinno byc obchodzone.
No i przeciez tak u siebie robiaPolska jest swieckim państwem. Kosciol i cala ta mafia i tak mnostwo hajsu wyciaga z tego kraju.
Obrzędy religijne blokujace pol miasta w swieckim panstwie a sylwester czy jakis festiwal to chyba nie do konca to samo.
Rownie dobrze jehowe czy muzulmanie tez powinni robic pochody w miastach, skoro katolicy moga w swieckim panstwie. Ja tam nie jestem za tym by na cos takiego szly moje pieniadze i uwazam ze duzo lepszych rzeczy mozna zrobic gdyby ulokować srodki i czas ktory na to idzie gdzies indziej.
Święta narodowe jak najbardziej, bo to nasz kraj wspólny i to powinno byc obchodzone.

Jakby sie wyrabiali w te 2h to rzeczywiscie nie byłoby problemu pewnie. Ale to ze ktos moze sobie zorganizowac pochód czegokolwiek np lgbtqaz a potem pol.miasta jest nieprzejezdne bo ida akurat od 15 do godziny 19-20 jak wszyscy wracaja z roboty to jest wkurwiajace.Zablokowanie kilku ulic raz w roku na 2-3 godziny to serio jest aż taki problem? Zablokowane centrum Warszawy, bo jakieś kołnierzyki przylecieli jest bardziej problematyczne, a ma miejsce zdecydowanie częściej i mocno utrudnia życie. To samo strajki rolników. Zdelegalizować.
Raz w roku? Serio? W dzień wolny od pracy, gdzie w chuj osób wyjeżdża na długi weekend?Jakby sie wyrabiali w te 2h to rzeczywiscie nie byłoby problemu pewnie. Ale to ze ktos moze sobie zorganizowac pochód czegokolwiek np lgbtqaz a potem pol.miasta jest nieprzejezdne bo ida akurat od 15 do godziny 19-20 jak wszyscy wracaja z roboty to jest wkurwiajace.
Wyjeżdżają dzięki temu, że jest świętoRaz w roku? Serio? W dzień wolny od pracy, gdzie w chuj osób wyjeżdża na długi weekend?

Przeczytaj artykuł, bo wydźwięk twita jest mocno naciągany. Jaśkowiak wyraził opinię na temat formy tych wydarzeń, nic nie zamierza zabraniać ani likwidować.To jest polska tradycja od przeszło 6 wieków.
Rzucanie pomidorami czy bieg z bykami.to fajne tradycje? Fajerwerki w sylwestra są fajne? Samba w Rio?
Ja nie pisalem tylko o koscielnych pochodach. Pisalem o wszystkich tego typu "marszach" ktore nie sa zwiazane ze swietami narodowymi. Czyli lgbtq, boze ciala, bieg zbyszka stonogi ulicami czestochowy, wyscig rowerowy. Wszystko co sobie wymyslisz i odbywa sie w miastach. Troche tego jest jak sie zbierze wszystko.Raz w roku? Serio? W dzień wolny od pracy, gdzie w chuj osób wyjeżdża na długi weekend?
Bylo cos takiego w Czestochowie?Ja nie pisalem tylko o koscielnych pochodach. Pisalem o wszystkich tego typu "marszach" ktore nie sa zwiazane ze swietami narodowymi. Czyli lgbtq, boze ciala, bieg zbyszka stonogi ulicami czestochowy, wyscig rowerowy. Wszystko co sobie wymyslisz i odbywa sie w miastach. Troche tego jest jak sie zbierze wszystko.
Cytaty?Bylo cos takiego w Czestochowie?
bieg zbyszka stonogi ulicami czestochowyCytaty?
Z przekąsem to bylo napisanebieg zbyszka stonogi ulicami czestochowy

Jasełkowe tęcze wam nie przeszkadzają?Przeczytaj artykuł, bo wydźwięk twita jest mocno naciągany. Jaśkowiak wyraził opinię na temat formy tych wydarzeń, nic nie zamierza zabraniać ani likwidować.
I poniekąd ma rację, że jasełkowa religijność nie ma przyszłości, ale to kwestia na inną rozmowę.
Przeszkadzaja.Jasełkowe tęcze wam nie przeszkadzają?
Wątpię czy islam cokolwiek zastąpi, oni też się laicyzują i podlegają tym samym mechanizmom.Jedną religię chcą zastąpić drugą. W tym że ta druga nie jest spójna więc obie zostaną wyparte trzecią, islam.
Najpoważniejszym wrogiem nie jest taki Jaśkowiak czy Solorz, tylko sami hierarchowie kościelni, tak od biskupa w górę myślę.
Ja nie jestem wy, poza tym to inny temat.Jasełkowe tęcze wam nie przeszkadzają?
Islam zmienia wszystko!Wątpię czy islam cokolwiek zastąpi, oni też się laicyzują i podlegają tym samym mechanizmom.
Idą ciekawe czasy, podobno wśród młodych ludzi (do 20 roku życia) tylko 15% korzysta z tradycyjnej telewizji, do kościoła też pewnie chodzi niedużo. To będzie powodować spore przemiany społeczne i chaos w dotychczasowym świecie. Ludzi o konserwatywnych poglądach widzą te niebezpieczeństwa i już się ich boją. Myślę, że zatrzymać się tego nie da, dlatego powinno się próbować zarządzać tymi zmianami. Niestety polityka, zamiast próbować to regulować woli wykorzystywać chaos do własnych celów, i wprowadza jeszcze większy gnój.

Nie wiem dlaczego przeciwstawiasz jasełkowości akurat tego typu przykład (?), to jest niesprawiedliwe nawet dla powierzchownego katolicyzmu. Można przecież wyobrazić sobie także pogłębione podejście do wiary, oczekujące czegoś więcej niż dzisiaj oferuje KK.Jakoś nie słyszalem by któryś libek narzekał, że w Boże Ciało jest wolne od pracy.
Od którego momentu coś jest jaselkowe a do którego postępowe? Machanie tęczową flagą jest git, ale sypanie kwiatów to już jaselkowość? Lateksowe pieski na smyczach to postęp a baldachim nad monstrancją to jasełkowośč?
Tu pełna zgoda, ale czy to wyklucza nasz swoisty folklor wywodzący się z wielowiekowej tradycji?Nie wiem dlaczego przeciwstawiasz jasełkowości akurat tego typu przykład (?), to jest niesprawiedliwe nawet dla powierzchownego katolicyzmu. Można przecież wyobrazić sobie także pogłębione podejście do wiary, oczekujące czegoś więcej niż dzisiaj oferuje KK.
Właśnie jego dopasowanie, droga modernizmu doprowadziła do obecnego katastrofalnego stanu kk. ostatni czytałem że w diecezji łódzkiej nie było żadnego kandydata do seminarium, podobnie jest w całej polsce.Tu pełna zgoda, ale czy to wyklucza nasz swoisty folklor wywodzący się z wielowiekowej tradycji?
Nie wiem dlaczego niedopasowanie kościoła do przemian społecznych tak bardzo ością w gardle staje akurat pod postacią procesji?
Ubierasz choinkę na swięta? Jeśli tak, to chyba coś tu hipokryzją trąci.
Dokładnie, jakoś tej tęczowej kurwie nie przeszkadzają maratony, triathlony i inne tego typu imprezy, które potrafią odbywać się na kilkudziesięciu kilometrach w całym powiecie. Nie tylko w jednej dzielnicy. Tak się składa, że mieszkam w takim miejscu które jest 7-8 razy w roku sparaliżowane przez takie imprezy.Zamknąć lotnisko, tor Poznań, wszystkie ulice dla rowerów a reszta miasta dla tęczowej zarazy.
Gdyby nie ta religijność to na przestrzeni kilku wieków różnie mogłoby być z naszą niepodległością. Nie twierdzę, że tylko dzięki religii żyjemy w wolnym kraju ale nie raz pomogła zorganizować się ludziom by o tę wolność walczyć.Przeczytaj artykuł, bo wydźwięk twita jest mocno naciągany. Jaśkowiak wyraził opinię na temat formy tych wydarzeń, nic nie zamierza zabraniać ani likwidować.
I poniekąd ma rację, że jasełkowa religijność nie ma przyszłości, ale to kwestia na inną rozmowę.