Podludzie

A pisałem konkretnie pod Twoim adresem czy ogólnie?

Właśnie o tym pisałem

:lol:

:whodefuk:

Znowu ta choinka.

Skoro mamy consensus że symbol drzewka krąży w wielu kulturach to czemu zakazywać ubierania drzewka?
Może dlatego, że od bodaj 200 lat tylko z jednym to było powiązane i wszyscy dobrze o tym wiedzą choć mogą nagle w ramach usprawiedliwienia uciekać się do czasów zamierzchłych ;)

A pisałem konkretnie pod Twoim adresem czy ogólnie?
Nie wiem, dlatego spytałem. :lol:

Skoro mamy consensus że symbol drzewka krąży w wielu kulturach to czemu zakazywać ubierania drzewka?
Ale w jaki sposób ja komuś tego zabraniam? Wyrywam ludziom choinki z rąk? Jedynie zwracam uwagę na to, że takie zachowania są absurdalne i trącą hipokryzją. Nie zapominajmy też, że funkcjonujemy w konkretnym kontekście kulturowym. Już pomijając, że to część większej układanki przewartościowywania wartości. Wkrótce po tych prawdziwych wartościach zostanie nam... choinka, płeć zamienimy w tożsamość płciową itd. Nasza cywilizacja przypomina Cesarstwo Rzymskie przed upadkiem.

Last edited:
Stano dobrze leci z tematem. Wywiadu uliczne też już robił - nikt nie kojarzy tej Kuciapy naszej polskiej :cryme:
1687466220504.png

Kiedyś to lewacy, komuniści byli porządni. Homosiów gnębili, konserwatyzm kultywowali, feminatywy zlikwidowali no i byli rasistami. W pierwszych 3 numerach "Przekroju" trafiłem na trzy rasistowskie teksty lub takie obrazki. To chyba numer pierwszy, kwiecień 1945:
IMG_20230621_171700.jpg

Ciekawe czy musieli się tłumaczyć przed przyjaciółmi z Ameryki(wtedy w prasie radzieckiej dominowała proamerykańska propaganda) bo w tamtych czasach rasizm w USA był już chyba mocno w odwrocie, przynajmniej oficjalnie.

Last edited:
Może dlatego, że od bodaj 200 lat tylko z jednym to było powiązane i wszyscy dobrze o tym wiedzą choć mogą nagle w ramach usprawiedliwienia uciekać się do czasów zamierzchłych ;)

Ale przed tymi dwustu laty było związane zupełnie z czymś innym.

Tak jak teraz ,,zawłaszczają” to ateiści tak kiedyś ,,zawłaszczył” kościół ( a właściwie dopuścił do kultywowania tego zwyczaju nie mogąc go wyplenić).

Serio znasz kogoś kto ubiera choinkę w święta katolickie komu nie kojarzy się ta czynnosc z chrześcijańskim ubieraniem choinek?

Znam osoby które robią to jako element folkloru, tradycji, jako dekoracje pod którą można umieścić prezenty, w oderwaniu od religii.

Nie wiem, dlatego spytałem. :lol:

Ale w jaki sposób ja komuś tego zabraniam? Wyrywam ludziom choinki z rąk? Jedynie zwracam uwagę na to, że takie zachowania są absurdalne i trącą hipokryzją. Nie zapominajmy też, że funkcjonujemy w konkretnym kontekście kulturowym. Już pomijając, że to część większej układanki przewartościowywania wartości. Wkrótce po tych prawdziwych wartościach zostanie nam... choinka, płeć zamienimy w tożsamość płciową itd. Nasza cywilizacja przypomina Cesarstwo Rzymskie przed upadkiem.

Jak wyżej.

To jak z Haloween, niby coś gdzieś się łączy ze świętem zmarłych, z celtyckimi obrzędami ale zostało z tego tylko przebieranie i trick or treat.

:fjedzia:

Znam osoby które robią to jako element folkloru, tradycji, jako dekoracje pod którą można umieścić prezenty, w oderwaniu od religii.

No tak. Ja też to robię z tego powodu. W końcu jestem ateista. Z pełną świadomością, że to tradycja, folklor chrześcijański.

Tak jak teraz ,,zawłaszczają” to ateiści tak kiedyś ,,zawłaszczył” kościół ( a właściwie dopuścił do kultywowania tego zwyczaju nie mogąc go wyplenić).
No, ale z tego, co wiem, to ci Niemcy, którzy rozpropagowali ten zwyczaj na świecie w XIX i XX wieku byli chrześcijanami. A oni tak robili od średniowiecza i tu się ślady urywają. Możemy spekulować, że zawłaszczyli z pogańskiej tradycji, ale nie ma na to żadnych dowodów, prócz czystej spekulacji. O tym, że Kościół próbował wyplenić ten zwyczaj, to już w ogóle nie słyszałem. Na czym opierasz te hipotezy?

No, ale z tego, co wiem, to ci Niemcy, którzy rozpropagowali ten zwyczaj na świecie w XIX i XX wieku byli chrześcijanami. A oni tak robili od średniowiecza i tu się ślady urywają. Możemy spekulować, że zawłaszczyli z pogańskiej tradycji, ale nie ma na to żadnych dowodów, prócz czystej spekulacji. O tym, że Kościół próbował wyplenić ten zwyczaj, to już w ogóle nie słyszałem. Na czym opierasz te hipotezy?

Nie, serio?

Może założyć temat ,,Choinka na przestrzenie dziejów” ?

:roberteyeblinking:

Generalnie chodzi mi o to, że nie ma co tego porównywać z wypadkami samochodowymi bo prawdopodobieństwo, że coś się stanie kobiecie/dziewczynie która idzie w nocy pić sama z kilkoma mocno opalonymi migrantami, których ledwo zna jest dużo wyższe niż śmierć w samochodzie.
Żeby było jasne to nie jest i tak jej wina, wina jest sprawcy ale jej zachowanie delikatnie mówiąc głupie i to wszechobecna poprawność polityczna do tego doprowadziła.
Mi to przypomina stare czasy lata 90. Niby można było chodzić po całym mieście ale wiedziałeś gdzie czeka nieunikniony wpierdol. Tylko idiota lub samobójca chodził tam gdzie nie powinien.
Tutaj oczywiście także jest wina sprawców a dla pani nagroda Darwina.

W sumie chyba z punktu widzenia logiki to tylko oni są winni zamordowania jej. No chyba, że np zabili ja w obronie własnej, kiedy ona ich atakowała.
No ja tu nie widzę innego winnego. W ogóle ta wersja, że ona poszła z nimi pić jest oficjalna, bo nie znam wszystkich szczegółów tej sprawy.

W sumie chyba z punktu widzenia logiki to tylko oni są winni zamordowania jej. No chyba, że np zabili ja w obronie własnej, kiedy ona ich atakowała.

No ja tu nie widzę innego winnego. W ogóle ta wersja, że ona poszła z nimi pić jest oficjalna, bo nie znam wszystkich szczegółów tej sprawy.

Ta dziewczyna zdaje się chciała kupić hasz od tego śniadego zjeba.

Tak naprawdę wiemy tyle ile podają media, codziennie wersje się zmieniają więc tym bardziej nie rozumiem tego ferowania wyroków ,,sama sobie winna”.

Jakby zabił ją rodak, Polak, Słowianin, niebieskooki blondyn, który codziennie mówił na klatce ,,dzień dobry” to też ktoś by mówił że sama sobie winna?

:matt:

Ta dziewczyna zdaje się chciała kupić hasz od tego śniadego zjeba.

Tak naprawdę wiemy tyle ile podają media, codziennie wersje się zmieniają więc tym bardziej nie rozumiem tego ferowania wyroków ,,sama sobie winna”.

Jakby zabił ją rodak, Polak, Słowianin, niebieskooki blondyn, który codziennie mówił na klatce ,,dzień dobry” to też ktoś by mówił że sama sobie winna?

:matt:
Synek masz coś do Polaków niebieskookich blondynów? :jimcarrey:

Nie, serio?

Może założyć temat ,,Choinka na przestrzenie dziejów” ?

:roberteyeblinking:
Przecież to Ty sprowadziłeś rozmowę w tym kierunku. Wydawało mi się, że ze dwa razy napisałem wprost, że to "zawłaszczanie" zwyczajów ma na celu zniszczenie podstaw tej kultury, a skoro tak, to ja mam również prawo do występowania w obronie tych wartości. Dokładnie tego typu "zawłaszczanie" stosowali też na przykład komuniści w celu niszczenia religii:

Święty Mikołaj -> Dziadek Mróz

sekularyzacja -> marksizm -> komunizm.

Last edited:
Synek masz coś do Polaków niebieskookich blondynów?

Do blondynów nie, tylko do siwych.

:gsp:

Przecież to Ty sprowadziłeś rozmowę w tym kierunku. Wydawało mi się, że ze dwa razy napisałem wprost, że to "zawłaszczanie" zwyczajów ma na celu zniszczenie podstaw tej kultury, a skoro tak, to ja mam również prawo do występowania w obronie tych wartości. Dokładnie tego typu "zawłaszczanie" stosowali też na przykład komuniści w celu niszczenia religii: Święty Mikołaj -> Dziadek Mróz -> sekularyzacja -> marksizm -> komunizm.

Chyba napisałem w miarę jasno że ja widzę to jako kolejny przejaw makdonaldyzacji kultury, a nie wojnę o duszę narodu.

Nie będę kruszył kopii o choinkę.

:fjedzia:

Piorą mózgi młodym siksom. Z drugiej strony młodzi chyba omijają tradycyjne media więc do kogo to jest skierowane? Chcą podnieść ciśnienie ryczącym czterdziestkom i niespełnionym seksualnie w średnim wieku? Dziadkowie tez nic nie zrozumieją z tego bełkotu. Ten łukasz m. to chyba jakiś rekordowy podludź. Życzę mu córki która będzie się kurwić , pardon - pracować w sexworkingu. Możliwe jednak że jest LPG więc się nie rozmnozy, także kurła tym bardziej niech nie tyka tego tematu. Psiecko niech sobie zrobi. To modne teraz w kręgach wyborczej.

Piorą mózgi młodym siksom. Z drugiej strony młodzi chyba omijają tradycyjne media więc do kogo to jest skierowane? Chcą podnieść ciśnienie ryczącym czterdziestkom i niespełnionym seksualnie w średnim wieku? Dziadkowie tez nic nie zrozumieją z tego bełkotu. Ten łukasz m. to chyba jakiś rekordowy podludź. Życzę mu córki która będzie się kurwić , pardon - pracować w sexworkingu. Możliwe jednak że jest LPG więc się nie rozmnozy, także kurła tym bardziej niech nie tyka tego tematu. Psiecko niech sobie zrobi. To modne teraz w kręgach wyborczej.
Ten newsweek ma lajki więc pewnie media online w sam raz dla fajnopolackich korpo panienek w okresie urlopowym

Przecież oni to robią dla klikalności. Wiedza, że będzie giwnoburza w komentarzach, hajs się kręci. A jeszcze chłopaki prawicy po tysiąc razy rozwala to gdzie się da z oburzeniem- i kolejne kliki. Tak samo robi wyborcza robiąc wrzuty np z "psieckiem"

Back