Piłka nożna

Painkiller niektore komentarze mnie rozwalały czy to o boksie czy tam o mma nawet... Powiedz mi jakiego ostatniego waznego gola Ronaldo strzelił. Puchar Króla z Barceloną, a może z Chelsea w LM. Ale ok, dla ciebie liczy się ilość nie jakość. Powiem ci co jest na korzysc Messiego:

-drybling

-technika

-finezja

-zwinność

-niezawodzenie w meczach o stawkę

Za Ronaldo przemawia

-strzał

-szybkość, wydaje mi się, ale nie tylko mi że jednak jest szybszy i to wyraźnie od Messiego

-kariera reprezentacyjna - nie ma co mowic ma ją lepszą

Zwycięstwa w Lidze Mistrzów

Ronaldo - Manchester United x1

Messi - Barcelona x3

Liga

Messi - 5 z Barcą

Ronaldo - 3 z Manchesterem + prawdopodobnie teraz z Realem

Puchary Anglii czy Hiszpanii, Superpuchary,tarcze itp.

Messi - 6 + prawdopodobnie Puchar Króla

Ronaldo - 5

Superpuchar Europy czy KMŚ

Messi - 4

Ronaldo - 1

Sukcesy w reprezentacji

Ronaldo - srebro na ME

Messi - srebro Copa America,zloto IO, ale te dwa tytuly, sa mniej wazne niz ten Ronaldo

Indywidualnie skopiowane z Wikipedii - Messi :

[*]
Bravo Award: 2006 • 2007
[*]
Najlepszy strzelec Młodzieżowych Mistrzostw Świata U-20: 2004 • 2005
[*]
Najlepszy piłkarz Młodzieżowych Mistrzostw Świata U-20: 2004 • 2005
[*]
Najlepszego Młody Piłkarz Copa Amórica: 2006 • 2007
[*]
Piłkarz Roku w Argentynie: 2004 • 2005, 2006 • 2007
[*]
Wyjątkowy Młody Piłkarz Roku wg FIFPro: 2006 • 2007, 2007 • 2008
[*]
Najlepszy Młody Piłkarz Roku wg FIFPro: 2005 • 2006, 2006 • 2007, 2007 • 2008
[*]
Młody Piłkarz Roku wg World Soccer: 2005 • 2006, 2006 • 2007, 2007 • 2008

Premio Don Balón (Najlepszy Obcokrajowiec): 2006 • 2007

Najlepszy Iberoamerykański Piłkarz Primera División wg EFE: 2006 • 2007, 2007 • 2008

Miejsce w Drużynie Roku wg FIFPro: 2006 • 2007, 2007 • 2008

Najlepszy strzelec Ligi Mistrzów: 2008 • 2009, 2009 • 2010, 2010 • 2011

Miejsce w Drużynie Roku UEFA: 2007 • 2008

Miejsce w Drużynie Roku UEFA: 2008 • 2009

Trofeum Alfredo Di Stófano: 2008 • 2009, 2009 • 2010, 2010 • 2011

MVP Ligi Mistrzów: 2008 • 2009

Najlepszy napastnik Ligi Mistrzów: 2008 • 2009
[*]
Najlepszy napastnik Primera División wg LFP: 2008 • 2009
[*]
Najlepszy piłkarz Primera División wg LFP: 2008 • 2009
[*]
Najlepszy piłkarz świata wg magazynu Onze Mondial: 2009
[*]
Naljepszy piłkarz świata (World Soccer Magazine): 2009
[*]
Zdobywca Złotej Piłki France Football: 2009
[*]
Piłkarz Roku FIFA: 2009
[*]
Najlepszy piłkarz Klubowych Mistrzostw Świata: 2009
[*]
Trofeo Pichichi: 2010
[*]
Złoty But 2010
[*]
Zdobywca Złotej Piłki FIFA: 2010

Najlepszy piłkarz UEFA 2010/2011

Zdobywca Złotej Piłki FIFA: 2011

Indywidualnie Ronaldo:

Bravo Award: 2004

Jedenastka marzeń wg UEFA podczas Mistrzostw Europy 2004 w Portugalii

FIFPro dla najlepszego, młodego zawodnika roku: 2004, 2005

Piłkarz Roku w Portugalii: 2007

Drużyna Roku UEFA: 2004, 2007, 2008, 2009, 2010

Nagroda im. Sir Matta Busby'ego dla najlepszego piłkarza roku: 2004, 2007, 2008

FIFPro World XI: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011

Najlepszy Młody Zawodnik Premier League: 2007

Najlepszy Zawodnik p://pl.wikipedia.org/wiki/Premier_League" title="Premier League">Premier League, wg zawodników z całej ligi: 2007, 2008
[*]
Najlepszy Zawodnik Premier League wg kibiców: 2007, 2008
[*]
Jedenastka Roku Premier League: 2006, 2007, 2008, 2009
[*]
Piłkarz Roku Premier League: 2007, 2008
[*]
Zawodnik Roku wg Barclays: 2007, 2008
[*]
Król Strzelców Premier League: 2008
[*]
Barclays Merit Award: 2008
[*]
Złoty But: 2008, 2011
[*]
Król Strzelców Ligi Mistrzów: 2008

Najlepszy Napastnik Ligi Mistrzów: 2008

Najlepszy Zawodnik Ligi Mistrzów: 2008

FIFPro: 2008

Piłkarz Roku według World Soccer Magazine: 2008

Złota Piłka: 2008

Piłkarz Roku FIFA: 2008

FIFA Ferenc Puskós Award: 2009

Najlepszy Zawodnik Ligi Mistrzów wg Internautów: 2009, 2010

Król Strzelców dia.org/wiki/Puchar_Kr%C3%B3la" title="Puchar Króla">Pucharu Hiszpanii: 2011
[*]
Król Strzelców Primera División: 2011

Nie wiem jak dalej można uważać Ronaldo lepszym od Messiego. Przypominam Ronaldo jest dodatkowo starszy od Messiego o 2,5 roku. Powiedz mi Painkillu kochany co jeszcze przemawia za Ronaldo. Chętnie posłucham :)

Hubi jakim kuźwa cudem uznajesz CR7 lepszego od Messiego??? 85% pilkarzy jesli nie wiekszosc powie ze, to Messi. Jestes za fanatykowanym kibicem Realu. Wszystko Real, Real, Real. Piłkarze z Realu The Best, nawet Ozila juz wymieniasz jako najlepszego gracza ME i zdobywcę złotej piłki. Trochę rozumu, bo to żałosne jest... Wiem, że kochasz Real, ale trochę obiektywizmu...

Bo jest kuźwa kompletniejszy? A Ozila podałem jak byś umiał czytać ze zrozumieniem , jako być może przyszłego zdobywcę złotej piłki na kryteriach których podawał Gambit.

Messi ma genialny drybling ciałem gdy się rozpędzi jest nie do powstrzymania. To jest jego cecha w której jest o dużo lepszy od CR'a. Ale CR grając w słabszym zespole w tamtym roku zdobył więcej bramek od Messiego , a na niego tak nie pracuje cała druzyna jak na Leo. Sam bądź obiektywny , dopiero potem wymagaj tego od innych.

42 mecze 48 goli 20 asyst i ktoś tu mówi że CR7 zdobędzie 20 goli więcej
facepalm.gif

Kuźwa ludzie.... Nauczycie się czytac ze zrozumieniem?! Napisałem , że nawet gdyby CR zdobył z 20 goli więcej to i by i tak nie dostał ZP, a to była metaforyczne 20 goli...

Co ktoś wrzuci coś o Messim to odrazu jad od kibiców Realu i antykibiców. Tacy są kibice w piłce nożnej sami ślepi fanatycy obrażają wszystko co z wrogiej drużyny.

Odezwał się ten co nie pluł jadem w Real....

i jeszcze jak ktoś uważa że 5 goli to mało to pogadamy jak Cris tyle strzeli ;p

Gratki dla Messiego za 5 goli. Jednak ja mógł bym powiedzieć , że niech Messi strzela dużo częściej 4 bramki , bo do tej pory zrobił to 2 krotnie w swojej karierze, a CR kompletuje częściej i hat-tricki nawet. 5 goli zdaża się raz na tysiąc lat... To ja mogę wyjechać "Niech Messi strzeli z 13 metrów gola piętką , to pogadamy" Nie strzeli, więc nie mamy o czym gadać? come on..

Swansealona wygrywa 1-0 z Manchasterem City. Tym samym The Citizens spadają na drugą pozycję, a fotel lidera obejmuje Manchester United dzięki wygranej 2-0 z West Brom.

Nawiązując do dyskusji pt. Messi czy Ronaldo, chyba nie ma wątpliwości, że Messi jest zawodnikiem lepszym. Ronaldo jest bardziej uniwersalny, jednakże kiedy umiejętności stoją na podobnym poziomie należy wziąc pod uwagę kwestie mentalne. Messi jest zawodnikiem, który rzadko zawodzi w meczach o stawkę, natomiast Ronaldo bryluje przede wszystkim w meczach z zawodnikami niższej klasy. Ta cecha przechyla szalę zwycięstwa na stronę Messiego.

Rzeczywiście . Wcześniejsze Gran Derbi tylko się liczą. Nie będę naciągał wątku w nieskończoność , dlatego nie odpiszę.

Wczoraj sędzia nie odgwizdał karnego po zagraniu ręką gracza Realu w polu karnym , szkoda. Wolę sprawiedliwe 3:3 , niz oszukane 3:2 i słuchanie ,że Real wygrał lige dzięki sędziom, bo tak teraz będą gadały katalońskie szmatławce (El Mundo Deportivo i Sport) i hipokryci wśród kibiców Barcy. Nie mówię , że wszyscy są hipokrytami (Musiałem to napisac , bo niektórzy mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem)

Droni piszesz jak wszyscy, którzy w nicku mają FCB. Messi lepszy i chuj. Ja uważam za bardziej wszechstronnego i grającego bardziej widowiskowa piłkę właśnie Cristriano. Zarzucanie, że CR7 nie gra finezyjnej piłki jest śmieszne. Jasne Messi jest dobry i mu nie ujmuje ale do mnie przemawia gra Cristiano. Jest silniejszy fizycznie niż Messi po za tym pokazuje, że odnajduję się w dwóch diametralnie innych ligach angielskiej i hiszpańskiej. Wyobrażasz sobie, że Messi grałby tak jak teraz będąc gdzieś w Premiership ? Pewnie powiesz, że skoro Kun o podobnych warunkach sobie radzi w City to tak ale pewności co do tego nie mamy a CR7 udowodnił, że gra równie dobrze w każdej z tych lig. Co do sukcesów klubowych to sorry ale nie wmówi mi nikt, że barcelonie nie pomaga;i sędziowie w ostatnich latach, przynajmniej w LM. Za dużo ich meczów widziałem. I żeby nie było nie jestem fanem Realu tylko Leeds United i Rangersów dlatego nie mam zamiaru się wykłucać o osiągnięcia Realu czy Barcelony i ich piłkarzy a w tym temacie wyraziłem swoją opinię co do porównania tych dwóch graczy.

W ogóle zastanawiam się, czy jest sens porównywać tych zawodników, skoro prezentują zupełnie różny styl gry. Nie zdziwiłbym się gdyby porównywano Messiego z Suarezem albo Van Persiego z Ronaldo ( chociaż faworyta nie trudno wytypować ). Tutaj możnaby dyskutować, ponieważ łatwiej jest znaleźć cechy wspólne i na tej podstawie dyskutować o wyższości jednego nad drugim.

Podobno na meczu Lechii z Górnikiem obecny był Bakero. Czy to musi coś znaczyć? Nie wiem, jestem skołowany...
Z jednej strony nie wierzę, by pochodzący z Nawarry szkoleniowiec od tak, dla przyjemności, wybrał się na mecz polskiej Ekstraklasy. Z drugiej jednak ciężko mi uwierzyć, że znalazłby się kolejny idiota chcący dać Hiszpanowi szansę...

Nic nie słyszałem o Barcy B. I jeżeli były takie pogłoski to jestem w szoku. W Hiszpanii jako szkoleniowiec ma raczej złą renomę.

a bakero nie ma pracować w tej szkołce barcelony co jest w warszawie ? bo ja coś takiego słyszałem ostatnio

Ja tez słyszałem ,że już podpisał kontrakt z Barcą B.

GLF - w Polonii szło mu dobrze, ale szef szukał tylko pretekstu aby go wypierdzielić.

Bakero trenerem Barcy B, haha toż się dopiero uśmiałem, przecież w Hiszpani za żadnego trenera go nie uważają więc nie wiem skąd takie info ... Może będzie n-tym asystentem trenera :]

Druga sprawa, że jeśli Lechia zwolni Janasa do będa już mieli czwartego trenera w sezonie, więc się nieh lepiej pukną ku**a w głowę, bo takie cuda daleko szukać

Painkiller czy ja napisałem, że Cris nie ma finezji? Napisałem jednak w ich porównaniu, że jest ona jednak na korzysć Messiego. No ja widziałem pomoc sędziów w meczu CHL 1-1 BAR, nigdzie indziej jej nie widziałem.

Droni - wszystkie mecze z Realem w poprzednim sezonie , były z pomocą sędziów dla Barcy. W tym roku zresztą komiczny Vitienes , który w rewanżu (2-2 , CdR) dał przepustkę do awansu Barcy. Hipokryzja.

Jestem wielkim fanem Realu , jednak nie wypieram się przy oczywistych kwestiach , że ostatnio sędziowie w lidze częściej pomagają Realowi , niż szkodzą (np.Getafe i nieodgwizdana ręka Pepego). Tak samo ma Barca w tym roku. Teraz sędziowie nie pomagają jej już tak bardzo jak wcześniej, ciekawo jak będzie w LM, ale w lidze sędziowanie jest z korzyścią dla obu gigantów , Realu i Barcy. Sędziowie krzywdzą zazwyczai ich rywali w La Liga , nie ich. Pozdrawiam.

Patrzę , że zmiana lidera Premier League przeszła tutaj bez echa. Nie ładnie. City przegrało 1:0 ze Swanseą i straciło fotel lidera na rzecz ManUtd.

Pisałem wcześniej o sytuacji w Premiership, w celu sprowadzenia rozmowy na właściwe tory, czyli o najlepszej lidzie na świecie ;) Swansea jest bez wątpienia objawieniem tego sezonu, beniaminek, bardzo dobrze radzący sobie w trudnej Premiership, mało tego, grający bardzo atrakcyjny futbol.

Swansea zrobiła nie lada niespodziankę i mam prawdę mówiąc nadzieję, że nie odbierze ten mecz tytułu city. Co do City to ponoć dogadali się z Van Persie. co o tym sądzicie ?

Sadze ze City nie ma co robic z pieniedzmi i majac juz w skladzie Aguero,Dzeko,Mario,Teveza to kupno RVP jest jakims obledem.

IMHO druzyna Manciniego nie wytrzyma presji i tytul zostanie na Old Trafford.

Swansea dlatego napsula tyle krwi w PL bo gra calkiem inna pilke niz reszta druzyn.

Wkurwiaja cala lige tymi krotkimi podaniami i posiadaniem pilki :)

patrząc na terminarz, to city ma nieciekawie.

trudniejszych rywali mają "po drodze", w tym [strike]dwie wizyty w londynie (arsenal i chelsea[/strike]).

mają za to derby u siebie w 36 kolejce.... , gdzie zapewne pogrzebią swoje szanse remisując z united- tak to widzę... :-)

swansea, tak duża niespodzianka, jednak w ich przypadku ważniejszy i trudniejszy będzie następny sezon.

edit:

błąd z chelsea u siebie za tydzień.

Racja. Po co im kolejny napadzior? Poszukali by raczej kogoś na obronę i może lepszego bramkarza , a nie tylko atak...

Hubi, bramkarza, ale chyba rezerwowego. Przecież Hart jest obecnie najlepszym w Premiership na swojej pozycji i na pewno znajduje się wśród czołówki na świecie. Obronę mają bardzo dobrą: Richards, Lescott, Kompany, Kolarov, Zabaleta, Clichy.
Zawodnicy z wysokiej półki. City przede wszystkim powinno nikogo nie kupować, bo ma za dużo dobrych zawodników, za dużo gwiazd, które zaczynają być kapryśne gdy nie grają. Nie wróży dobrze zespołowi, kiedy trener musi rotować. Zawodnicy czołowi, którzy nie grają notorycznie źle wpływają na morale zespołu oraz atmosferę w szatni. Ponadto, biorąc pod uwagę, że trener musi sobie radzić z faktem, że ma dobrobyt, często gra różnym składem, co nie zawsze korzystnie wpływa na zgranie i zrozumienie na boisku. City na pewno nie są potrzebne zakupy, a jeżeli chcą kupować, muszą zacząć sprzedawać. Stąd też plotka, że po przejściu Van Persiego do The Citizens Dzeko ma trafić do Juventusu.

Arsenal 1 - 1 Newcastle do przerwy. Szczęsny nie popisał się przy golu Ben Arfy. Dostał po krókim rogu. Zgodnie ze stara bramkarska zasada taki gol zapisuje się na konto bramkarza ;)

Comber

Sorka , źle sprecyzowałem swoją opinię. Chodziło mi o to , że jeżeli gdzieś szukać luk u MC to właśnie tam, bo atak mają wyborny.

w zeszłym sezonie mnie mancini strasznie denerwował. w tym widać już, że zespół gra inaczej, że jest jakiś pomysł na grę. ja wierzę, że mistrzostwo w tym sezonie trafi do City.

Edgar Davids kończy 39 lat! Ten charyzmatyczny wojownik na zawsze zapisał się w pamięci kibiców. W Starej Damie występował w latach 1997-2004. W barwach Juve zdobył trzy tytuły mistrzowskie. TANTI AUGURI EDGAR!!

Back