vitas
KSW Heavyweight
Przecież tu sami antysemicia Wy mu tak po złości polecacie

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Przecież tu sami antysemicia Wy mu tak po złości polecacie

Terror zajebisty. Daj znać jak ten Obłęd 44, czy warto czytać, bo się waham.Zrobiłem porządek w książkach i znalazło się kilka niedokończonych, kilka nie zaczętych i kilka nowych. Musze się zabrać za siebie i to przeczytać w tym roku bo druga połowa poprzedniego roku była słaba i co kupiłem to leżało.
View attachment 136993
A z przeczytanych w 2025r moją najlepszą książką zdecydowanie został TERROR autorstwa Dana Simmonsa.
Jak przeczytasz historię fizyki to daj znać. Droga ta książka a chętnie bym sprawdziłZrobiłem porządek w książkach i znalazło się kilka niedokończonych, kilka nie zaczętych i kilka nowych. Musze się zabrać za siebie i to przeczytać w tym roku bo druga połowa poprzedniego roku była słaba i co kupiłem to leżało.
View attachment 136993
A z przeczytanych w 2025r moją najlepszą książką zdecydowanie został TERROR autorstwa Dana Simmonsa.
7. bardzo dobre, ukazuje ubój rytualny ostatniego cara Rosji i jego rodziny przeprowadzony przez garbate nosyMam listę na 26' książek które chce przeczytać, niektóre raczej wiem że mi się spodobają lecz większość to ślepy strzał losu. Jak ktoś kojarzy jakiś tytuł to będę wdzięczny za recenzję czy warto.
1. Kacper Ryx - Mariusz Wollny
2. Krwawa jutrznia - Mariusz Wollny
3. Gorath - Stankiewicz
4. Grzech - Max Czornyj
5. Zew nocnego ptaka - Robert McCammon
6. Magiczne Lata - Robert McCammon
7. Swierdłow. Okultystyczne korzenie rewolucji październikowej - Szambrow
8. Zimna Wojna - Lewis Gaddis
z pozostałych to już pewniaki które wiem że mi podejdą
9. Szlak umrzyka - McMurthy
10. Lux perpetua - Sapkowski
11. Rozdroże kruków - Sapkowski
12. Żywoty cezarów - Swetoniusz
Dobrze będzie jak połowę przeczytam z tej listy w ciągu roku![]()
Ten kanał to moje ostatnie podcastowe odkrycie.
Polecam opracowanie "Idioty" i "Braci Karamazow". Ciekawostki i fakty z życia Fiodora rzucają dodatkowe światło na te dzieła. Później sprawdzę co tam jeszcze na kanale
Ale w znaczeniu czy przeczytałem, czy odsłuchałem na tym kanale (o ile jest)?A Zbrodnię i Karę masz już za sobą czy dopiero przed?
O książkę mi chodziło.Ale w znaczeniu czy przeczytałem, czy odsłuchałem na tym kanale (o ile jest)?
Bo co drugiego to nie szukałem czy coś koleś wrzucał a samą książkę czytałem przeszło 20 lat temu.
Nie zgodzę się. ZiK mnie nie porwał. Owszem, to bardzo, bardzo dobra książka, ale nie czułem tego o czym napisał @Miskatonic i nie potrafiłem się wczuć w obłęd Raskolnikova. Przy Karamazowach nie mogłem się doczekać aż wrócę z pracy i przekonam się co dalej, bo choć fabuła nie była porywająca, to jednak sposób przedstawienia zawiłości ludzkich charakterów podanych takim językiem jakiego nie znalazłem u żadnego innego autora sprawiał, że ani przez moment nie wątpiłem, iż mam do czynienia z arcydziełem.W " Zbrodni i Karze" Dostojewski ujął całą głębię ludzkiej psychiki bez rozwlekania wszystkiego przez xxx stron i dodatkowe sceny o ukrytym znaczeniu w której bohaterowie poboczni grają sami ze sobą w szachy 5d. Biesy, Młokos, Bracia Karamazow to świetne pozycję, ale czasami miałem ochotę powiesić się na gwoździu przy ich czytaniu.
Kwestia perspektywy.Nie zgodzę się. ZiK mnie nie porwał. Owszem, to bardzo, bardzo dobra książka, ale nie czułem tego o czym napisał @Miskatonic i nie potrafiłem się wczuć w obłęd Raskolnikova. Przy Karamazowach nie mogłem się doczekać aż wrócę z pracy i przekonam się co dalej, bo choć fabuła nie była porywająca, to jednak sposób przedstawienia zawiłości ludzkich charakterów podanych takim językiem jakiego nie znalazłem u żadnego innego autora sprawiał, że ani przez moment nie wątpiłem, iż mam do czynienia z arcydziełem.
Po tym pierwszym odcinku wiem, że poznawanie peryferii i ponowne przeczytanie da mi kolejny poziom tej przyjemności z czytania.
Trochę to potrwa. Muszę obrać jakąś kolejność (właśnie się zastanawiam co brać następne). Historię Fizyki już zacząłem lecz jest dużo czytania a biorę to sobie po lekku tak w międzyczasie po kilka stron. Wydaje się, że to dla zapaleńców z fizyki, być może nie przeczytam całości tylko interesujące mnie tematy. Się zobaczy jak to pójdzie.Jak przeczytasz historię fizyki to daj znać. Droga ta książka a chętnie bym sprawdził
No to biorę jako następną Obłęd 44.Terror zajebisty. Daj znać jak ten Obłęd 44, czy warto czytać, bo się waham.
Interesuje mnie czy jest to ciekawie napisane, nie ma nadmiaru odniesień do wzorów, liczenia i akademickiego podejścia. Takiej książki nie chce mi się czytać za takie pieniądze. Bardziej wartką opowieść podaną w sposób nie wymagający liczenia dwudziestu trudnych przykładów z odwołaniami do 40 wzorów i ośmiu działów matematyki żeby cokolwiek zrozumieć. Pod tym względem Dragan dał radę w kwantechizmie.Trochę to potrwa. Muszę obrać jakąś kolejność (właśnie się zastanawiam co brać następne). Historię Fizyki już zacząłem lecz jest dużo czytania a biorę to sobie po lekku tak w międzyczasie po kilka stron. Wydaje się, że to dla zapaleńców z fizyki, być może nie przeczytam całości tylko interesujące mnie tematy. Się zobaczy jak to pójdzie.
Widzę, że oprócz Szekspira wertujesz też album rodzinny
Nic mi o tym nie wiadomo, żeby pejsy mi z albumu rodzinnego wychodziły (a genetycznie chyba bliżej mi do Adiego), ale na pewno przyda się do pracy. Upolowałem za 15 zł w zajebistym stanie - zobacz sobie ceny.Widzę, że oprócz Szekspira wertujesz też album rodzinny

Każdy meches tak mówi.Nic mi o tym nie wiadomo, żeby pejsy mi z albumu rodzinnego wychodziły (a genetycznie chyba bliżej mi do Adiego), ale na pewno przyda się do pracy.![]()

Nie wiedziałem, że tak mówicie. Ok. To dorzucam do pieca...Każdy meches tak mówi.![]()
Odrazy zabieraj się za archipelagZrobiłem porządek w książkach i znalazło się kilka niedokończonych, kilka nie zaczętych i kilka nowych. Musze się zabrać za siebie i to przeczytać w tym roku bo druga połowa poprzedniego roku była słaba i co kupiłem to leżało.
View attachment 136993
czytałeś? To jedna z tych, które bym bardzo chciał a są na "kiedyś"Odrazy zabieraj się za archipelag
Tak, Te książki to jedne z tych przyczyn którę zrobiły ze mnie zagorzałego antykomunistę, do tego jeszcze dodałbym "Inny Świat". A co do Specnazu jest tam bardzo fajny wstęp o saperceczytałeś? To jedna z tych, które bym bardzo chciał a są na "kiedyś"
Dobre. Czytać.Nie wiem czy dobre, ale wydanie bardzo ładne
View attachment 138049