Książki

Czytam ten temat i tylko kolejne pozycje dopisuje do notesu.:antonio:
Kiedy ja to wszystko przeczytam?:bleed:
Cmętarz Zwieżąt od dawna mialem w głowie ale teraz narobiliście ochoty na tego Hyperiona.
Mam podobnie. Tylko dopisuję do listy a później ciężko to wszystko przeczytać.
Teraz akurat mam zajawkę na horrory więc jak ktoś ma jakies do polecenia to dawać. Dodam do listy.
Kojarzy ktoś może "Książe mgły" ? Wpadła mi gdzies w oko i jest na liście.

A ja dzisiaj w empiku zobaczyłem takie coś.
Znacie te tytuły albo autorów?
Poziom "wiarygodości"?
Ktoś ma pojęcie?

To o Rzymie jest raczej 'lekka' książka historyczną z takim vibem opowieści. Ogólnie autor przytacza historię Rzymu wplecioną w wydarzenia bądź opowieści trochę bym rzekł poboczne.

W wątku o Kartaginie np dużo możemy posłuchać o tamtejszych sztukach granych w teatrach i o nastrojach wtedy panujących. Wchodząc w czasy Augusta natomiast mamy analizę Owidiusza i jego poezji.

Jak ktoś lubi i jara się najpotężniejszym imperium tego świata to polecam :beczka: lecz nie spodziewaj się książki dla fanatycznego historyka mówiącej o każdym szczególe

1000003481.jpg

Dziś przyszło, mam nadzieję ze warto było :tellmemore:

Miałem zamówić caly pakiet bo jest w promce ale wydygałem ze może mi nie podejść.

Skończę Wieśka i wjeżdżam w to.
Podejdzie podejdzie. Ja przykładowo całkowicie nie trawie wszelkich westernów czy w formie książek czy filmów a tutaj wszystko ogarnąłem cięgiem i pewnie jeszcze do nich wrócę

Namówiliście mnie. Zamawiam. Terror świetnie mi się czytało więc więc pewnie się nie zawiodę.
Zacząłem czytać, ale stwierdziłem, że to kompletnie nie dla mnie. O ile inne Simmonsy ładnie wchodziły,o tyle tutaj poziom abstrakcji jest już nie do przyjęcia.

W końcu zakupiłem dwie części Parku Jurajskiego w twardej z wydawnictwa Vesper, bo miałem książki w miękkich okładkach sprzed jakichś dwudziestu lat. Zacząłem po obiedzie i powoli zbliżam się do końca jedynki.
:goldi:

Kupiłem niedawno cały cykl "Mrocznej Wieży" i bardzo narzekałem na barwione brzegi. Nie rozumiem tej mody - czyni to książki droższymi, a nie wygląda jakoś zachwycająco. Zwłaszcza, że najczęściej brzegi te nie są barwione, żeby ułożyć się w jakąś mozaikę, tylko jest to po prostu syf.

Dla porównania, dzisiaj sobie kupiłem "Misery" oraz "Lśnienie" Kinga oraz "Harry Angel". To jest po prostu kolosalna różnica.

nowe.jpg

Miałem zamówić caly pakiet bo jest w promce ale wydygałem ze może mi nie podejść.

Skończę Wieśka i wjeżdżam w to.
Gdzie jest promka na to, bo już parę razy robiłem podejście, żeby kupić i zawsze cena mnie odstraszała?
Edit. Dobra mam na vesperze za 160.

Byku, anuluj sobie ten Czarny Pryzmat, sprzedam Ci taniej, nawet całą serię. Tylko inna okładka.
Brakuje mi tylko 1 tomu, kiedyś nie chciałeś sprzedać :lesnarhappy:
Właśnie zależy mi na tej okładce :childcry:

Edit: ale jakbyś posiadał i chciał opchnąć Niecnych Dżentelmenów to możemy się dogadać :redford:

Ja mam, bardzo ładnie, polecam
A zacząłeś czytać? :awesome: bo słucham go na YT i ciekawie opowiada, ale zastanawiam się jak to jest napisane. To znaczy nie oczekuje jakichś zwrotów akcji i w sumie zakończenie już znam, ale czy jak na książkę o historii dobrze się to czyta

Szukam czegoś podobnego do trylogii husyckiej Sapkowskiego.

Średniowiecze, walki, spiski, elementy fantastyczne też mogą być.

Szukam czegoś podobnego do trylogii husyckiej Sapkowskiego.

Średniowiecze, walki, spiski, elementy fantastyczne też mogą być.

Czasy wojny stuletniej, trzymanie się źródeł historycznych. Może nie tak dobre jak trylogia o Arturze czy Wojny Wikingów, ale jak najbardziej warto.

Edit: nie zwracaj uwagi na miniaturkę, przekierowuje od razu do serii o Świętym Graalu.

Last edited:
W EMPIKu taka bryndza, że naprawdę nie ma co kupować. Tych "Światów Pilipiuka" to chyba już nigdy nie nadrobię.
Sam nie wiem po co kontynuuję cykl "Achaja" i poboczne. Czytałem to będąc w liceum i wtedy wydawało mi się to takie edgy i dorosłe, ale jak w zeszłym roku przeczytałem cały cykl to aż skręcało mnie z żenady, jakie to jest puste i dziecinne. Coś w stylu dzieci na trzepaku, które zakładają się kto głośniej powie "kurwa".

"Pomnik Cesarzowej Achai" to już całkowity chłam, a wszystkie "Viriony" mam na półce, ale nie mogę się jakoś przemóc żeby to zacząć.

HAUL.jpg

W EMPIKu taka bryndza, że naprawdę nie ma co kupować. Tych "Światów Pilipiuka" to chyba już nigdy nie nadrobię.
Sam nie wiem po co kontynuuję cykl "Achaja" i poboczne. Czytałem to będąc w liceum i wtedy wydawało mi się to takie edgy i dorosłe, ale jak w zeszłym roku przeczytałem cały cykl to aż skręcało mnie z żenady, jakie to jest puste i dziecinne. Coś w stylu dzieci na trzepaku, które zakładają się kto głośniej powie "kurwa".

"Pomnik Cesarzowej Achai" to już całkowity chłam, a wszystkie "Viriony" mam na półce, ale nie mogę się jakoś przemóc żeby to zacząć.

View attachment 123316
Wszystko to z fabryki słów od kilku lat traktuję jak McDonald's albo podrzędny kebab. Niby to szybkie do zjedzenia ale niekoniecznie smaczne i tak naprawdę nie warto.

Wszystko to z fabryki słów od kilku lat traktuję jak McDonald's albo podrzędny kebab. Niby to szybkie do zjedzenia ale niekoniecznie smaczne i tak naprawdę nie warto.
Aż tak źle nie jest, przecież to FS wydała Kresa czy McClellana.

Siadł mi ten Lightbringer mocno, już połowa 3 tomu.

Zamiast coś ciekawego zamawiać to mi pakują podręczniki do cywilnego z prawa rzeczowego :childcry:

Back