Kryptowaluty

Dostałem na komórkę z konta Binance taką wiadomość
Zglosiles prosbe o zmiane adresu e-mail na [email protected]. Aby zatrzymac te zmiane, skontaktuj sie z nami pod numerem +4552512785. REF: BIN8290.
Te konto wygląda tak:
Screenshot_20260123-083742.png

A dostaję w wuj wiadomości… przykład
Screenshot_20260123-083953.png

Skąd mają mój nr tel?

Dostałem na komórkę z konta Binance taką wiadomość
Zglosiles prosbe o zmiane adresu e-mail na [email protected]. Aby zatrzymac te zmiane, skontaktuj sie z nami pod numerem +4552512785. REF: BIN8290.
Te konto wygląda tak:
View attachment 138680
A dostaję w wuj wiadomości… przykład
View attachment 138681
Skąd mają mój nr tel?
piniondze przepadły!

a tak na poważnie naciągacze, do mnie też niby z oficjalnego numeru binance wysyłają smsy by mnie oskubać, jak masz zabezpieczenie 2 etapowe to olać, nie wiem jak te chuje to robią

piniondze przepadły!

a tak na poważnie naciągacze, do mnie też niby z oficjalnego numeru binance wysyłają smsy by mnie oskubać, jak masz zabezpieczenie 2 etapowe to olać, nie wiem jak te chuje to robią
Było wielokrotnie już wyjaśniane, to nowa/stara odmiana wałka, teraz mają nowe narzędzia do tego, to nie jest oficjalny numer, choć na taki wygląda.

Kupujesz dowolną kartę, w narzedziu przerabiasz numer by wyświetlał xyz, no i gotowe. Golenie owiec i baranów czas zacząć.

1000052381.png

• Like
Reactions: jut
Było wielokrotnie już wyjaśniane, to nowa/stara odmiana wałka, teraz mają nowe narzędzia do tego, to nie jest oficjalny numer, choć na taki wygląda.

Kupujesz dowolną kartę, w narzedziu przerabiasz numer by wyświetlał xyz, no i gotowe. Golenie owiec i baranów czas zacząć.

View attachment 138683
Czyli co, oni oficjalnie używają innego numeru a tylko tak ustawiają, że odbiorca dostaje go z numeru na przykład giełdy binance?

Ale skąd mają mój nr tel i mogą wiedzieć, że mam konto na Binance?
"Ataki" są regularnie: co parę miesięcy dostaję 2-3 wiadomości dzień po dniu. Później przerwa na kolejne parę miechów...

P.s. Skurwiele właśnie polecieli do wora

Ale skąd mają mój nr tel i mogą wiedzieć, że mam konto na Binance?
A to różnie, wystarczy że Twój nr wyciekł z jednej strony (mógł to byc wyciek od operatora, z ubezpieczalni itp, nie muszą to być jakieś lewe strony), a potem taka baza numerów sobie lata po internecie
:roberteyeblinking:

• Like
Spoofing to jest Raczysko naszych czasów, nie tylko Biance, można się podszyć pod każdą inną organizacje, czy bank. Trzeba uważać co się klika. Świadomość to jedyna obrona przed tym.

• Like
A to różnie, wystarczy że Twój nr wyciekł z jednej strony (mógł to byc wyciek od operatora, z ubezpieczalni itp, nie muszą to być jakieś lewe strony), a potem taka baza numerów sobie lata po internecie
:roberteyeblinking:
Spoofing to jest Raczysko naszych czasów, nie tylko Biance, można się podszyć pod każdą inną organizacje, czy bank. Trzeba uważać co się klika. Świadomość to jedyna obrona przed tym.

Ja to rozumiem. Zawsze znajdzie się sposób, żeby oszukać innego. Teraz dochodzi jeszcze AI... Dlatego tak ważne jest chronić swoje dane i nie mam pojęcia, gdzie musiałem udostępnić swój nr tel i nie wiem co jeszcze (bo ewidentnie mój numer gdzieś podałem gdzie nie powinienem). Profilaktycznie chyba powinno się co jakiś zmieniać nie tylko hasła, ale adresy email i nr telefonów...
Dzieci i starsi... to już szwedzki stół dla oszustów.

Ja to rozumiem. Zawsze znajdzie się sposób, żeby oszukać innego. Teraz dochodzi jeszcze AI... Dlatego tak ważne jest chronić swoje dane i nie mam pojęcia, gdzie musiałem udostępnić swój nr tel i nie wiem co jeszcze (bo ewidentnie mój numer gdzieś podałem gdzie nie powinienem). Profilaktycznie chyba powinno się co jakiś zmieniać nie tylko hasła, ale adresy email i nr telefonów...
Ja mam do bankowości inny nr, jest podany tylko w bankach. Jeśli robię zakupy w necie to głównie używam blika albo revolt i karty wirtualnej.
Co do zmiany email, Gmail ma dobry patent.
Masz maila np jut@gmail a możesz do rejestracji w sklepie czy gdziekolwiek zrobić jut+nazwasklepu@gmail
Nie ma żadnych ograniczeń co do ilości, przynajmniej wiesz skąd wyciekł Twój mail jeśli spam trafia na dany adres ze znakiem +

Edit do haseł bitwarden

:tiphatb:

Mordo, oni nasze dane sprzedają między sobą chuje, nie musiałeś wpisać go w złe miejsce.

Do mnie co chwilę dzwonią z jakiegoś CO3 albo jakieś coś na bolące kolana.

Naiwnością będzie myślenie, że nasze dane są bezpiecznie przechowywane.

Co jest przyczyną i czy to nowy trend? Od mniej więcej Bożego Narodzenia całkowicie nie obserwuję rynków.

Nie pierwszy i nie ostatni:
Informacja o szefie Fed (Rezerwy Federalnej USA) w dziurawych skarpetach odnosi się do incydentu z udziałem Paula Wolfowitza, byłego prezesa Banku Światowego, a nie obecnego szefa Fed. W 2007 roku podczas wizyty w meczecie w Turcji obnażył on dziury w skarpetach, co wywołało medialne poruszenie i stało się symbolem wpadki wizerunkowej.
Kto: Paul Wolfowitz, były prezes Banku Światowego (nie Jerome Powell, obecny szef Fed).
Kiedy: Styczeń 2007 roku.
Gdzie: Turcja (wizyta w meczecie Selimiye w Edirne).
Kontekst: Incydent miał miejsce podczas oficjalnej wizyty. Zdjęcie dziurawych skarpet obiegło media na całym świecie.
images (8).jpeg

Czyli co, oni oficjalnie używają innego numeru a tylko tak ustawiają, że odbiorca dostaje go z numeru na przykład giełdy binance?
Dużo aplikacji to umożliwia, ale nie będę podpowiadał które.
Dodatkowo np. emerytów oszukują tak, że wyświetla się numer osoby bliskiej, ale też słychać jej głos. Nawet videocall nie jest super gwarancją. Jeszcze parę innych zabawek umożliwiło AI.

Informacja o szefie Fed (Rezerwy Federalnej USA) w dziurawych skarpetach odnosi się do incydentu z udziałem Paula Wolfowitza, byłego prezesa Banku Światowego, a nie obecnego szefa Fed. W 2007 roku podczas wizyty w meczecie w Turcji obnażył on dziury w skarpetach, co wywołało medialne poruszenie i stało się symbolem wpadki wizerunkowej.
Kto: Paul Wolfowitz, były prezes Banku Światowego (nie Jerome Powell, obecny szef Fed).
Kontekst: Incydent miał miejsce podczas oficjalnej wizyty. Zdjęcie dziurawych skarpet obiegło media na całym świecie.
View attachment 139231

I białe ślady na spodniach.

• Bones
View attachment 139231

Dokładnie.
Najwięksi ludzie sukcesu tak przecież chodzą...

IMG_20260130_075952.jpg

:awesome:

Back