Kryptowaluty

V recovery?
giphy.gif

Panowie, pytanie do bardziej ogarniętych w temacie. Jakie źródła wiedzy (głównie książki, w drugiej kolejności blogi, w trzeciej kanały YT) polecacie do rozpoczęcia przygody z krypto? Mam tu na myśli rozpoczęcie od totalnych podstaw - definicji, mechaniki działania, czynników wpływających na kurs, analizie itp. Działam trochę na GPW od 2-3 lat, ale temat krypto zawsze omijałem szerokim łukiem. Teraz z czystej ciekawości chciałbym ogarnąć podstawy i może przyszłościowo zacząć się bawić drobnymi kwotami.

Dodatkowo, na później - jakie giełdy krypto polecacie? Widziałem, że często przewija się Binance, a z naszego rodzimego podwórka zondacrypto. Jakieś opinie?

Dodatkowo, na później - jakie giełdy krypto polecacie? Widziałem, że często przewija się Binance, a z naszego rodzimego podwórka zondacrypto. Jakieś opinie?
Na to moge odpowiedziec.. jesli chodzi o volumen czyli ilosc transakcji to Binance jest potworem, daleko przed reszta, tylko maja ten problem ze sa od dluzszego czasu pod ostrzalem regulacji. Np sa pytania co to za portfel na ktory przelewasz :jarolaugh: kurla juz czlowiek sobie nie moze spokojnie przelac troche krypto na portfelik :jimcarrey:
coinbase, crypto.com, kraken.. wieksze gieldy ale tez pod niezla kontrola. no i jest kucoin calkiem spoko, gate.io - gielda na ktora wrzucane sa mniej znane krypto.
Zonda byla spoko ale tez im sie do dupska dobieraja - konczy sie anonimowosc, bo do pewnego czasu mozna bylo operowac anonimowo bez KYC na pewna kwote.

totalnych podstaw - definicji,
portfel papierowy
portfel sprzętowy
KYC
ALM
bitomaty
recovery seed

Z giełd najlepsze to chyba binance(maja tam samouczek/poradnik podstaw), zonda bo PL supoort i giełda z dużą liczbą coinów i wymyslnych airdropów czyli poloniex

Nie ma KYC, duzo niszowych coinow, airdropy, stakingi. Jako giełda uzupełniająca dla mnie jest najlepsza

źródła wiedzy (głównie książki,
zamiast 100 pln na książke pisaną pewnie przez jakiegoś jutubera wolałbym tej kasy użyć do nauki obsługi giełdy, a jak bardzo chcesz lekture to chyba Standard bitcoina dostępny na YT za free jest sensowny

Nie jestem przekonany, że wskazali właściwą osobę. Czas pokaże.

Na to moge odpowiedziec.. jesli chodzi o volumen czyli ilosc transakcji to Binance jest potworem, daleko przed reszta, tylko maja ten problem ze sa od dluzszego czasu pod ostrzalem regulacji. Np sa pytania co to za portfel na ktory przelewasz :jarolaugh: kurla juz czlowiek sobie nie moze spokojnie przelac troche krypto na portfelik :jimcarrey:
coinbase, crypto.com, kraken.. wieksze gieldy ale tez pod niezla kontrola. no
Zonda byla spoko ale tez im sie do dupska dobieraja - konczy sie anonimowosc, bo do pewnego czasu mozna bylo operowac anonimowo bez KYC na pewna kwote.
Giełdy myślały że KYC i AML odstraszy oszustów a kwestią czasu było jak zaczną robić konta na słupa :gsp:. Tylko szkoda że każde krypto kupione na "słupa" można wyśledzić :lesnarhappy: Z tego powodu anonimowe Monero wywalili z każdej giełdy bo nie mogli śledzić transakcji XMR jak w przypadku BTC, LTC czy każdej innej kryptowaluty, również dlatego największa strona do jej wymiany localmonero niestety spadło z rowerka :fjedzia:. To wszystko pokazuje że Monero idealnie spełnia swoją rolę, w założeniach będąc tym czym pierwotnie miał być Bitcoin.

Nie jestem przekonany, że wskazali właściwą osobę. Czas pokaże.
Nie ma to najmniejszego znaczenia. Zresztą co by gość miał powiedzieć, jeśli to faktycznie on? Przyznać się i wystawić na cel mając 43 miliardy $?

spierdolilbym z tego jebanego binance... jakies rekomendacje?
Dlaczego chcesz spierdolic?

Ja mam za to inną rozkmine. Trafiła mi się opcja kupna fajnej działki ale żeby kupić ją za gotówkę musiałbym pozbyć się crypto i kurwa nie wiem, czy sprzedawać krypto czy posiłkować się kredytem. Mam czas na rozkmine do końca roku bo o ile umowę przedwstępną podpisuje w przyszłym tygodniu to finalizacją zakupu dopiero z początkiem stycznia (ziomek, który sprzedaje mi działkę dostał ją w spadku i wtedy mija mu czas po którym nie będzie musiał płacić podatku)

Dlaczego chcesz spierdolic?

Ja mam za to inną rozkmine. Trafiła mi się opcja kupna fajnej działki ale żeby kupić ją za gotówkę musiałbym pozbyć się crypto i kurwa nie wiem, czy sprzedawać krypto czy posiłkować się kredytem. Mam czas na rozkmine do końca roku bo o ile umowę przedwstępną podpisuje w przyszłym tygodniu to finalizacją zakupu dopiero z początkiem stycznia (ziomek, który sprzedaje mi działkę dostał ją w spadku i wtedy mija mu czas po którym nie będzie musiał płacić podatku)
Moim zdaniem wybory wszystko pokażą. Jak wygra Trump, to na bank pójdą w górę, jak Harris to kij wie. Masz czas więc siedź i obserwuj póki co.

Swoją drogą, to pytanie jaką masz strategie? Kiedy zamierzasz wyjść? Bo jak np w momencie gdy BTC osiągnie 100k, to jest szansa(choć moim zdaniem nie taka znowu wielka), że zdarzy się to do końca roku w przypadku wygranej Trumpa. Jak nie masz żadnej, to lepiej zacznij mieć :D

Moim zdaniem wybory wszystko pokażą. Jak wygra Trump, to na bank pójdą w górę, jak Harris to kij wie. Masz czas więc siedź i obserwuj póki co.

Swoją drogą, to pytanie jaką masz strategie? Kiedy zamierzasz wyjść? Bo jak np w momencie gdy BTC osiągnie 100k, to jest szansa(choć moim zdaniem nie taka znowu wielka), że zdarzy się to do końca roku w przypadku wygranej Trumpa. Jak nie masz żadnej, to lepiej zacznij mieć :D
Wyjście planowałem w okolicach 90k. Mam niską średnią cenę zakupu ponieważ kupowałem regularnie od ostatniej sprzedaży (czyli od listopada 2021) za z góry ustaloną miesięczną kwotę plus kilka tysięcy wrzuciłem dodatkowo na początku tego roku.

Back