Konflikt Rosja-Ukraina

Nie ma takiej propagandy.

Oczywiście, że jest, masa userow forum wrzucała tu co chwilę treści z profili mających robić z Ukraińców nienaturalnie wielkie, dzikie zagrożenie. Jest cała machina antyukrsikiej propagandy. I zobaczysz na forum, że jeszcze więcej ludzi w te propagandę uwierzyło tutaj niz w braci:)

Oczywiście, że jest, masa userow forum wrzucała tu co chwilę treści z profili mających robić z Ukraińców nienaturalnie wielkie, dzikie zagrożenie. Jest cała machina antyukrsikiej propagandy. I zobaczysz na forum, że jeszcze więcej ludzi w te propagandę uwierzyło tutaj niz w braci:)
Nieprawda :fjedzia:

Polecam prześledzić media przed "wybuchem wojny". To była dopiero machina antyukrainskiej propagandy...

Wtedy był matrix, a teraz rzeczywistość, czy na odwrót.... :benny:

Polecam prześledzić media przed "wybuchem wojny". To była dopiero machina antyukrainskiej propagandy...

Wtedy był matrix, a teraz rzeczywistość, czy na odwrót.... :benny:

Rozwiń myśl. W sensie wtedy media głównego nurtu robiły z Ukraińców dzikusów, jakieś wielkie zagrożenie itd? Czy mówisz o artykułach o nazizmie, kolei itd?
Bo pozytywnie i ze wsparciem dla Ukrainy media są od lat, od czasów pomaranczy

Rozwiń myśl. W sensie wtedy media głównego nurtu robiły z Ukraińców dzikusów, jakieś wielkie zagrożenie itd? Czy mówisz o artykułach o nazizmie, kolei itd?
Bo pozytywnie i ze wsparciem dla Ukrainy media są od lat, od czasów pomaranczy
O każdemu aspekcie z ukochanymi braćmi technicznymi. To co było kiedyś rzeczywistością i faktem dziś stało propagandą.

O każdemu aspekcie z ukochanymi braćmi technicznymi. To co było kiedyś rzeczywistością i faktem dziś stało propagandą.

Np? Praktycznie nie pamiętam zbyt wiele przekazu antyukrainskiego. O nazizmie zrobiło się głośno od czasu gdy Putin zaczął o tym gadać, o tym handlu dziećmi to też był niszowy temat, przestępczości ukraińskiej nikt nie grzał. Było głośno o aferze z blokowaniem pociągów. A tak to przekaz też zazwyczaj był przychylny od 2014 roku- główny przekaz był krytyczny dla Rosjan i wspierający Ukrainę.
Ale masz rację, na pewno teraz jest mniej artykułów, treści krytycznych i nikt nie zaprzeczy że wzmocniono propagandę pozytywną, co jest naturalne. Negatywna i tak jest większa niż kiedykolwiek, tylko w necie i od tej patologii Sykulsko Braunowej. Nigdy nie było tak głośno o tym jacy to Ukraińcy są nazistowscy i ile to przestępstw nie popełniają co teraz. A, że nie grzeją tego w głównych wydaniach informacji? Po co?

patologii Sykulsko Braunowej
Nie będę wołał o przykłady "patologii Sykulskiej", bo wielu tutaj na forum wspominało o jego prorosyjskich zapędach zakładam więc w ciemno, że coś na rzeczy być może. Nie odsłuchuję materiałów Sykulskiego, jednak jeśli chodzi o Brauna czasami coś odsłucham i pewnie musiałbym grzebac, by znaleźć jakieś jego prorosyjskie wypowiedzi, jednakże mając na uwadze, że wspominasz o "patologii Braunowej" w kontekście rusofilii - zapewne doskonale pamiętasz jego wypowiedzi, które po wysłuchaniu wzbudzają u każdego bezstronnego słuchacza taki wniosek właśnie, że jest to w kontekście prorosyjskości aż patologia. Proszę zatem o przykłady tej patologii.
---------
@Halibut 2.0 edit:
Możesz wskazać jaka jest skala oddziaływania tej nieprzychylnej, a nawet patologicznej propagandy antyukraińskiej (wielkie, dzikie zagrożenie) w skali kraju, bo wskazując, że jakieś kilka osób z tego forum w nią uwierzyło jest po prostu śmieszne.

Nie będę wołał o przykłady "patologii Sykulskiej", bo wielu tutaj na forum wspominało o jego prorosyjskich zapędach zakładam więc w ciemno, że coś na rzeczy być może. Nie odsłuchuję materiałów Sykulskiego, jednak jeśli chodzi o Brauna czasami coś odsłucham i pewnie musiałbym grzebac, by znaleźć jakieś jego prorosyjskie wypowiedzi, jednakże mając na uwadze, że wspominasz o "patologii Braunowej" w kontekście rusofilii - zapewne doskonale pamiętasz jego wypowiedzi, które po wysłuchaniu wzbudzają u każdego bezstronnego słuchacza taki wniosek właśnie, że jest to w kontekście prorosyjskości aż patologia. Proszę zatem o przykłady tej patologii.

Wystarczy mi to z kim przystaje, co wspiera. A trzyma się i wspiera te patologie, od kilku lat gra do antynatowskiej, prorosyjskiej bramki po prostu oskarżając Ukrainę i NATO, usprawiedliwiając Rosję itd. Ja uważam, że to antypolska patologia, Ty że nie, i tyle. Lobbowali już w 2018 roku by Ukraina ugięła się przed Rosja, oddała im ziemię itd. wspieranie akcji patologii od #stopukrainizacji itd to też patologia. Jeśli chciał to mógł se robić niezależne więcej, a nie z tym syfem oficjalnie prowadzącym prorosyjska propagandę.

Last edited:
Wystarczy mi to z kim przystaje, co wspiera. A trzyma się i wspiera te patologie, od kilku lat gra do antynatowskiej, prorosyjskiej bramki po prostu oskarżając Ukrainę i NATO, usprawiedliwiając Rosję itd.
Czyli nie potrafisz wskazać tej patologii. Braun usprawiedliwia zbrojną agresję Rosji na Ukrainę? Jakiś przykład?
Ja uważam, że to antypolska patologia, Ty że nie, i tyle.
Masz jakąś kulę jasnowidzenia? Niby w którym miejscu napisałem, że uważam przeciwnie od Ciebie? Proszę jedynie o wskazanie na podstawę, która skłoni mnie do wniosków, które wysnułeś. Zdania na ten temat nie mam, bo z czymś takim się nie spotkałem, Ty zapewniasz, że napotkałeś na tę patologię rusofilską w jego wystąpieniach więc to chyba nie problem wskazać na konkretne przykłady?

Czy możesz odnieść się do treści zawartych w mojej edycji powyżej? Również proszę o zajęcie Twojego stanowiska w kwestiach poruszonych w poniżej podlinkowanym poście. Mija bowiem 11 dzień a Ty milczysz jak głaz:

Czyli nie potrafisz wskazać tej patologii. Braun usprawiedliwia zbrojną agresję Rosji na Ukrainę? Jakiś przykład?

Masz jakąś kulę jasnowidzenia? Niby w którym miejscu napisałem, że uważam przeciwnie od Ciebie? Proszę jedynie o wskazanie na podstawę, która skłoni mnie do wniosków, które wysnułeś. Zdania na ten temat nie mam, bo z czymś takim się nie spotkałem, Ty zapewniasz, że napotkałeś na tę aptologię rusofilską w jego wystąpieniach więc to chyba nie problem wskazać na konkretne przykłady?

Czy możesz odnieść się do treści zawartych w mojej edycji powyżej? Również proszę o zajęcie Twojego stanowiska w kwestiach poruszonych w poniżej podlinkowanym poście. Mija bowiem 11 dzień a Ty milczysz jak głaz:

Napisałem czemu uważam Brauna za patologie. Doedytowałem. Nie napisałem, że uważam go za patologie za konkretne wypowiedzi.

Nie wiem co mam ci napisać o Szplinie? Mam ci szukać przykładów kiedy o Ukraińcach mówi jako o dzikusach, narodzie podludzi itd i głosi hasła o ideii czystych etnicznie państwo narodowych? To Ty nie czytasz w ogóle tego tematu?

---------
@Halibut 2.0 edit:

Możesz wskazać jaka jest skala oddziaływania tej nieprzychylnej, a nawet patologicznej propagandy antyukraińskiej (wielkie, dzikie zagrożenie) w skali kraju, bo wskazując, że jakieś kilka osób z tego forum w nią uwierzyło jest po prostu śmieszne.

Nie robiłem badań jak wielka jest skala tej antyukrainskiego propagandy. Są jakieś statystyki liczącej ile w danym okresie pojawiło się propagandowych troll kont i antyukrainskich wpisów. I tyle. Wiem na pewno, że jest tego dużo gdyż od początku wojny dzień w dzień na nią trafiałem, i prawie wszyscy znajomi którzy mają TT, FB itd

Napisałem czemu uważam Brauna za patologie. Doedytowałem. Nie napisałem, że uważam go za patologie za konkretne wypowiedzi.
Czyli Braun w kontekście rusofilii przejawia patologiczne działania, które nie przejawiają się w jego wypowiedziach? Przykład tych działań wg Ciebie to:
Lobbowali już w 2018 roku by Ukraina ugięła się przed Rosja, oddała im ziemię itd. wspieranie akcji patologii od #stopukrainizacji itd to też patologia. Jeśli chciał to mógł se robić niezależne więcej, a nie z tym syfem oficjalnie prowadzącym prorosyjska propagandę.
"lobbowali". Czyli jacyś oni? Kto konkretnie? Rozumiem, że Braun jest jednym z tych "onych", możesz zatem podać przykład działań Brauna na rzecz "ugięcia się Ukrainy przed Rosją w 2018 roku?

Stop ukrainizacji to patologia? W którym konkretnie wymiarze? Odnosząca się do jakich konkretnie sfer, zjawisk, działań, wypowiedzi? Mówisz, że to odłam prorosyjskiej propagandy ale nie podajesz jakichkolwiek konkretów. Podasz je?
Nie wiem co mam ci napisać o Szplinie? Mam ci szukać przykładów kiedy o Ukraińcach mówi jako o dzikusach, narodzie podludzi itd i głosi hasła o ideii czystych etnicznie państwo narodowych? To Ty nie czytasz w ogóle tego tematu?
Jedynie Ciebie często pomijam, a pozostałe wpisy czytam, może nie wszystkie ale większość. Odpisując mi jak wyżej zdradzasz, że nie czytasz co się do Ciebie pisze. Nie chodziło tylko o szplina w tamtym poście. Możesz go wreszcie przeczytać i się odnieść? Jesteś na forum chyba po to między innymi, by dyskutować z innymi? Dzielić się poglądami, uzasadniając je rzetelnie?

Jeśli o wypowiedzi szplina chodzi to moralność i odpowiedzialność za własne słowa wymagają, by w momencie nazywania kogoś polskim faszystą - należałoby to jakoś uzasadnić, w przeciwnym razie wychodzi się na uprzedzonego chama, oszczercę i kłamcę.
------------
Nie robiłem badań jak wielka jest skala tej antyukrainskiego propagandy. Są jakieś statystyki liczącej ile w danym okresie pojawiło się propagandowych troll kont i antyukrainskich wpisów. I tyle. Wiem na pewno, że jest tego dużo gdyż od początku wojny dzień w dzień na nią trafiałem, i prawie wszyscy znajomi którzy mają TT, FB itd
Nie pytałem o skalę tej propagandy, a zakres jej oddziaływania. Pisałeś, że większość osób z forum jej uległo, czy zatem uważasz na tej podstawie, że przedkłada się to na ogół Polaków?

Nie ma sensu z Tobą dyskutować gdyż bawisz się erystyke dopierdalania się do skrótów myślowych, porównań, oczywistych hiperboli udając, że bierzesz wszystko dosłownie by ciągnąć dyskusje, oczywiście u ludzi z których poglądami się nie zgadzasz. Bo jak nawet u "Twoich" coś ewidentnie durnego ma miejsce, to napiszesz że to usprawiedliwione bo w emocjach napisane, bo nie to miał na myśli, albo zupełnie ignorujesz kłamstwa Twoich "kolegów", nawet gdy Ci je wskazywałem. To potrafiłeś napisać coś w stylu "nie wiem co mieli na myśli, ich pytaj".

Dobrze wiesz, bo czytasz forum, że jeszcze niedawno Szplin wrzucił screena z fragmentem o Ukraińcach jako narodem podludzi, bo toczyła się o to dyskusja, jeszcze podkreślił na czerwono najważniejszy dla niego fragment, ale palisz głupa, że nie znasz jego poglądów i bawisz się w "spędz kilka godzin na forum szukając wypowiedzi sprzed miesięcy". A mi się już nie chce spędzać tu tyłu godzin :)

Ale ok. Niech Ci będzie. Szplin wcale nie uważa że państwo powinno być narodowe, czyste etnicznie a do Ukraińców jako całości nic nie na, tylko do tej patologicznej mniejszości, a podkreślając fragment o Ukraińcach jako narodzie podludzi wcale nie miał tego na myśli, jak pisze o Ukraińcach jako dzikusach to ma na myśli tylko te parę procent patologii.

Żyj sobie w tym wymyślonym świecie i udawaj, że nie masz pojęcia jak można porównać poglądy onrowskie itd do faszystowskich.

Czyli Braun w kontekście rusofilii przejawia patologiczne działania, które nie przejawiają się w jego wypowiedziach? Przykład tych działań wg Ciebie to:

"lobbowali". Czyli jacyś oni? Kto konkretnie? Rozumiem, że Braun jest jednym z tych "onych", możesz zatem podać przykład działań Brauna na rzecz "ugięcia się Ukrainy przed Rosją w 2018 roku?

Stop ukrainizacji to patologia? W którym konkretnie wymiarze? Odnosząca się do jakich konkretnie sfer, zjawisk, działań, wypowiedzi? Mówisz, że to odłam prorosyjskiej propagandy ale nie podajesz jakichkolwiek konkretów. Podasz je?

Jedynie Ciebie często pomijam, a pozostałe wpisy czytam, może nie wszystkie ale większość. Odpisując mi jak wyżej zdradzasz, że nie czytasz co się do Ciebie pisze. Nie chodziło tylko o szplina w tamtym poście. Możesz go wreszcie przeczytać i się odnieść? Jesteś na forum chyba po to między innymi, by dyskutować z innymi? Dzielić się poglądami, uzasadniając je rzetelnie?

Jeśli o wypowiedzi szplina chodzi to moralność i odpowiedzialność za własne słowa wymagają, by w momencie nazywania kogoś polskim faszystą - należałoby to jakoś uzasadnić, w przeciwnym razie wychodzi się na uprzedzonego chama, oszczercę i kłamcę.
------------

Nie pytałem o skalę tej propagandy, a zakres jej oddziaływania. Pisałeś, że większość osób z forum jej uległo, czy zatem uważasz na tej podstawie, że przedkłada się to na ogół Polaków?

Nie napisałem, że większość z forum jej uległo. Napisałem że więcej uległo tej propagandzie niż propagandzie "braci". Akcja "stop ukranuzacji". Była współorganizowane przez aktywne, prorosyjskie konta na TT i nie tylko, ba były głównie przez prorosyjskie kilkanaście kont na TT promowane masowo. Czysty astroturfing proposyjskiej patologii. Dla mnie uczestnictwo w czymś takim z świadomością to też patologia. Zajmujące się kolportowaniem masowo ruskiej propagandy, antyukrainskich fejkow. Już nie pamiętam wszystkich nazw tych kont, tych ludzi, była o nich tu często mowa na forum. Niektórzy oficjalnie głosili, że np Polska powinna włączyć się do Rosji, Piotr jakiś tam było temu typowi, współdziałał z Braunem.

Takie rzeczy- zero krytyki Rosji, tylko Ukrainy, NATO itd to też dla mnie prorosyjska propaganda.

Nie chcę mi się pisać o tym co krytykuje w skrajnych nacjonalizmach. Nie muszę dyskutować o wszystkim o co poprosisz.

Np? Praktycznie nie pamiętam zbyt wiele przekazu antyukrainskiego. O nazizmie zrobiło się głośno od czasu gdy Putin zaczął o tym gadać, o tym handlu dziećmi to też był niszowy temat, przestępczości ukraińskiej nikt nie grzał.
To, że Ty nie słyszałeś to nie znaczy, że tego nie było. Jesteś jednym z miłośników Ukrainy, który dowiedział się "gdzie leży na mapie" w lutym zeszłego roku. Takich ekspertów od Ukrainy mamy już na pęczki w internecie :fjedzia:

To, że Ty nie słyszałeś to nie znaczy, że tego nie było. Jesteś jednym z miłośników Ukrainy, który dowiedział się "gdzie leży na mapie" w lutym zeszłego roku. Takich ekspertów od Ukrainy mamy już na pęczki w internecie :fjedzia:

Jak z stwierdzenia, że uważam iż nie było wiele przekazu antyukrainskiego w mediach głównego nurtu wywnioskowałeś, że uważam iż nie było go wcale? Czemu uważasz, że jestem miłośnikiem Ukrainy? Jestem większym miłośnikiem Rosji, kultury rosyjskiej. Więc ?

Nie ma sensu z Tobą dyskutować gdyż bawisz się erystyke dopierdalania się do skrótów myślowych, porównań, oczywistych hiperboli udając, że bierzesz wszystko dosłownie by ciągnąć dyskusje, oczywiście u ludzi z których poglądami się nie zgadzasz.
Czyli dokonujesz szpagatu i zaraz spierdolisz. Tak po raz nie wiem już który masz przykład, że ludzie nie trawią formy, którą na tym forum uskuteczniasz w swoich komentarzach. Skróty myślowe, porównania i hiperbole użyte we właściwych miejscach i odpowiednich kontekstach są dla wszystkich zrozumiałe, a jeśli nie i ktoś ten brak zrozumienia przejawia - po to mamy możliwość tłumaczenia swych słów, by z nich korzystać. Znowu piszesz, że się z jakimiś tam poglądami nie zgadzam, a ja próbuję ustalić, czy miałeś jakieś rzeczywiste, solidne podstawy, by ukształtować swój pogląd, bo jeśli one takie są - będę go podzielał, bo jak pisałem na "rusofilską patologię Brauna" nie mam ukształtowanego poglądu, stąd moja ciekawość na jakich podstawach doszedłeś do takiego wniosku, a Ty puszysz się jak nastolatek zamiast wskazać na te podstawy.
Bo jak nawet u "Twoich" coś ewidentnie durnego ma miejsce, to napiszesz że to usprawiedliwione bo w emocjach napisane, bo nie to miał na myśli, albo zupełnie ignorujesz kłamstwa Twoich "kolegów", nawet gdy Ci je wskazywałem. To potrafiłeś napisać coś w stylu "nie wiem co mieli na myśli, ich pytaj".
"Dlaczego ja"?:facepalm:
Zdajesz sobie sprawę, że takie podejście jest infantylne? Po za tym pisząc jak wyżej, nie podając przykładów ponownie wpisujesz się w schemat zwykłego trolla i oszczercy. Wskazywałeś na kłamstwa "moich kolegów", a ja to ignorowałem lub odsyłałem Ciebie do nich? mylisz mnie z kimś, a jeśli chcesz byc poważny - po prostu wskaż na konkretne wpisy zamiast pierdolić po próżnicy.
niedawno Szplin wrzucił screena z fragmentem o Ukraińcach jako narodem podludzi, bo toczyła się o to dyskusja, jeszcze podkreślił na czerwono najważniejszy dla niego fragment, ale palisz głupa, że nie znasz jego poglądów
Nie kojarzę ale nie przeczę, że to widziałem i nie palę głupa, że nie znam jego poglądów. Mogę jedynie powiedzieć, że na podstawie wielu jego postów, które czytałem nie uważa wszystkich Ukraińców za wrogo do nas nastawionych i patologicznie związanych z banderyzmem. Tu twierdzisz, że jest polskim faszystą, dlatego jest to dla mnie bardzo dziwny pogląd, to chyba więc zrozumiałe, że próbuję uzyskać od Ciebie jakiegoś potwierdzenia, masz przecież dokładnie napisane to w poście sprzed 11 dni, do którego wyżej odnośnik Ci podałem.
Szplin wcale nie uważa że państwo powinno być narodowe, czyste etnicznie a do Ukraińców jako całości nic nie na, tylko do tej patologicznej mniejszości, a podkreślając fragment o Ukraińcach jako narodzie podludzi wcale nie miał tego na myśli, jak pisze o Ukraińcach jako dzikusach to ma na myśli tylko te parę procent patologii.
Użyty sarkazm wskazuje, że Ty naprawdę uważasz go za "polskiego faszystę". Dlaczego nie napiszesz - "faszysta", tylko "polski faszysta" to jest jakaś szczególna odmiana faszyzmu? Przecie nie raz pisał na poważnie, że nie uważa całego narodu ukraińskiego za podludzi, czy dzikusów. Dlaczego akurat budujesz swoje zdanie na jego temat w oparciu o wybiórcze traktowanie jego wypowiedzi?

Dlaczego uważasz, że pogląd dotyczący Państw narodowych jest błędny, w sensie, że większość powinna być jednolita narodowo? Co w tym takiego negatywnego? Przykład Francji, czy innych Państw z ich problemami na tym polu niczego Ci nie podpowiada?

@szplin serio uważasz, że państwo powinno być czyste etniczne?
-----------------------
Edit:
Żyj sobie w tym wymyślonym świecie i udawaj, że nie masz pojęcia jak można porównać poglądy onrowskie itd do faszystowskich.
ONR - "stowarzyszenie zbudowane w oparciu o faszystowskie poglądy"? Tak uważasz? Czyli wpisujesz się w opisy jedynie części socjologów i publicystów uważających, że jest to organizacja faszyzująca, czy faszystowska. Czy Ty i oni - macie rację? Może przedstaw argumenty, wtedy będzie można jakieś stanowisko zająć, bo sam fak, że "można poglądy onr-owskie porównać do faszystowskich nie znaczy jeszcze, że one są takie w rzeczywistości.

Dlaczego o tym wspominasz? @szplin należy do ONR? Czy po prostu niektóre jego poglądy są wg Ciebie zbieżne z głoszonymi przez tę organizację? To Ci wystarcza, by uważać go za "polskiego faszystę"?

Last edited:
Czyli dokonujesz szpagatu i zaraz spierdolisz. Tak po raz nie wiem już który masz przykład, że ludzie nie trawią formy, którą na tym forum uskuteczniasz w swoich komentarzach. Skróty myślowe, porównania i hiperbole użyte we właściwych miejscach i odpowiednich kontekstach są dla wszytskich zrozumiałe, a jeśli nie i ktoś ten brak zrozumienia przejawia - po to mamy możliwość tłumaczenia swych słów, by z nich korzystać. Znowu piszesz, że się z jakimiś tam poglądami nie zgadzam, a ja próbuję ustalić, czy miałeś jakieś rzeczywiste, solidne podstawy, by ukształtować swój pogląd, bo jeśli one takie są - będe go podzielał, bo jak pisałem na "rusofilską patologię Brauna" nie mam ukształtowanego poglądu, stąd moja ciekawość na jakich podstawach doszedłeś do takiego wniosku, a Ty puszysz się jak nastolatek zamiast wskazać na te podstawy.

"Dlaczego ja"?:facepalm:
Zdajesz sobie sprawę, że takie podejście jest infantylne? Po za tym pisząc jak wyżej, nie podając przykładów ponownie wpisujesz się w schemat zwykłego trolla i oszczercy. Wskazywałeś na kłamstwa "moich kolegów", a ja to ignorowałem lub odsyłałem Ciebie do nich? mylisz mnie z kimś, a jeśli chcesz byc poważny - po prostu wskaż na konkretne wpisy zamiast pierdolić po próżnicy.

Nie kojarzę ale nie przeczę, że to widziałem i nie palę głupa, że nie znam jego poglądów. Mogę jedynie powiedzieć, że na podstawie wielu jego postów, które czytałem nie uważa wszystkich ukraińców za wrogo do nas nastawionych i patologicznie związanych z banderyzmem. Tu twierdzisz, że jest polskim faszystą, dlatego jest to dla mnie bardzo dziwny pogląd, to chyba więc zrozumiałe, że próbuję uzyskać od Ciebie jakiegoś potwierdzenia, masz przecież dokładnie napisane to w poście sprzed 11 dni, do którego wyżej odnośnik Ci podałem.

Użyty sarkazm wskazuje, że Ty naprawdę uważasz go za "polskiego faszystę". Dlaczego nie napiszesz - "faszysta", tylko "polski faszysta" to jest jakaś szczególna odmiana faszyzmu? Przecie nie raz pisał na poważnie, że nie uważa całego narodu ukraińskiego za podludzi, czy dzikusów. Dlaczego akurat budujesz swoje zdanie na jego temat w oparciu o wybiórcze traktowanie jego wypowiedzi?

Dlaczego uważasz, że pogląd dotyczący Państw narodowych jest błędny, w sensie, że większość powinna być jednolita narodowo? Co w tym takiego negatywnego? Przykład Francji, czy innych Państw z ich problemami na tym polu niczego Ci nie podpowiada?

@szplin serio uważasz, że państwo powinno być czyste etniczne?

Kurcze, nie pamiętasz jak w jakiejś dyskusji zwróciłem Ci uwagę, chyba po tym jak komuś napisałeś że nigdy nie złapałeś Siwego na kłamstwie, że Siwy kłamał na mój temat pisząc iż uważam że Ukraińcy nigdy nie dokonują żadnych przestępstw, nie robią przemytow? Wtedy wstawiłem jego cytaty.
Mam nadzieję, że sobie przypomnisz, bo serie trochę potrwa zanim się to znajdzie.

Co do Szplina- ja nie uważam, że on dosłownie, każdego, co do sztuki Ukraińca uważa za dzikusa. To by byl absurd. Nawet tylko jacyś najbardziej patologiczni naziści uważali że co do sztuki każdy Polak to zło i zwierzę.

Polski faszysta może być tak jak polski nacjonalista, Polski gornik, może być czeski faszysta, czeski górnik.

Z wypowiedzi Szplina mam wniosek iż uważa państwo narodowe za coś dobrego, i serio pisał i to kilka razy, inni też się z nim o to kłócili, że to nie realne, iż powinno być czyste narodowo. Dla mnie oznacza to popieranie działań m.in faszystowskich gdyż nie da się takich państw tworzyć bez użycia przemocy, czystek etnicznych. A takie działania Szplina jak wrzucanie tylko treści mających wzbudzić nienawiść do określonej narodowości, czy to prawdziwe wrzucał czy fejki w tym celu- także są faszystowska metoda, taka forma propagandy. Oczywiście, że nie mam na myśli iż doktrynalnie w każdym aspekcie jest faszysta- nie wiem czy jest wrogiem demokracji parlamentarnej, ale bym się nie zdziwił biorąc pod uwagę iż, być może, chciałby zakazać szerokopojetego lewactwa itd(tutaj nie napisał pewnie wprost, mówię o odczuciu na podstawie wypowiedzi)

Back