Konflikt Palestyna vs izrael

Pomyliłeś i nadal w to brniesz.

Jedynym źródłem mówiącym o obecności Żydów/Hebrajczyków w Egipcie są żydowskie święte księgi.
Nie jedynym, oglądałem program o zabytkach Egiptu i pojawia się na hieroglifach ta informacja. Jak sobie przypomnę to podeślę, także ta historia z Biblii jest historycznie prawdziwa.
Mało tego na odcinku morza czerwonego znaleziono szczątki wielu rydwanów w jednym miejscu, wiem, że brzmi to niedorzecznie, ale jest to zgodne z historią o przejściu przez morze Czerwone.
Teraz to arabowie ponoć blokują dostęp naukowcom do badania tego miejsca i zabraniają nurkowania.

https://maps.app.goo.gl/DjyzWTn6oZQzwC3UA

Last edited:
Ci Żydzi w Egipcie to wogóle ciekawa sprawa. Warto tu wspomnieć nie tylko Mojżesza, ale przede wszystkim Józefa, tego od przypowieści o siedmiu latach (krowach) tłustych i siedmiu chudych. Ciekawe spostrzeżenie miał na tamtą sytuację niezawodny Stanisław Michalkiewicz:
"...Ponieważ ludzi forsujących socjalizm nie uważam za specjalnie mądrych, ale za to - za bardzo sprytnych - nie mogę pozbyć się wrażenia, że obecne nasilenie ataków na „liberalizm” ze strony rzeczywistych sprawców kryzysu, ma na celu nie tyle nawet zatarcie śladów i przerzucenie odpowiedzialności na winowajcę zastępczego - chociaż i to zasługiwałoby na uwagę - co przede wszystkim, przez wskazanie nieubłaganym palcem fałszywego tropu - odwrócenie uwagi milionów nieszczęśników, całego ludzkiego stada od rozpoczętego właśnie zapędzania go do wspólnej obory. Na takie podejrzenie naprowadziła mnie ponowna lektura najstarszego w literaturze światowej opisu interwencjonizmu państwowego, zawartego w biblijnej Księdze Rodzaju. Chodzi oczywiście o historię Józefa egipskiego, który po różnych przygodach został kimś w rodzaju pierwszego ministra faraona, dzięki przekonaniu go do pewnej społecznej inżynierii. Wprawdzie Józef tylko zinterpretował sen faraona, ale zinterpretował go w sposób, który cwanemu faraonowi musiał się spodobać, zwłaszcza, gdy ogarnął on swoim bystrym umysłem najdalsze tego następstwa. Jak wiadomo, Józef roztoczył przed faraonem wizję głodu, jaki miał nastać po upływie siedmiu lat tłustych. Żeby złagodzić następstwa tej klęski Józef zaproponował interwencję państwa w postaci nałożenia na wszystkich chłopów 20-procentowego podatku zbożowego. Żeby rzetelnie go wymierzyć, trzeba było powołać ogromną liczbę pisarzy i poborców, którzy oczywiście z tego podatku musieli się utrzymać. To jednak drobiazg w porównaniu z koniecznością natychmiastowego uruchomienia drugiego programu interwencyjnego w postaci budowy w całym państwie gigantycznej sieci magazynów do przechowywania podatkowego zboża, no i koszar dla żołnierzy, którzy tych magazynów pilnowali. Ten program wymagał kolejnej interwencji w postaci werbunku, a prawdopodobnie - wyznaczenia robotników, których trzeba było odciągnąć ze wsi, podobnie jak mobilizacji zwierząt pociągowych do transportu zboża i materiałów budowlanych. Siedem lat takiej polityki wystarczyło do zrujnowania rolnictwa i wywołania klęski głodu. Jest charakterystyczne, że bardzo skrupulatny biblijny autor tej księgi, ani słowem nie wspomina o żadnych innych, np. naturalnych przyczynach klęski głodu - zatem trzeba uznać, że tą wstydliwie skrywaną przyczyną musiała być seria interwencyjnych polityk Józefa. Ciekawe, czy sam Józef i jego faraon takie skutki przewidzieli. Chyba tak i to nie tylko ze względu na sen faraona, ale przede wszystkim - ze względu na kolejne następstwa, jakie z kolei pociągnęła za sobą klęska głodu. Oto zmagazynowane podatkowe zboże Józef zaczął Egipcjanom s p r z e d a w a ć i - jak zaznacza skrupulatny autor księgi - już w pierwszej fazie zgromadził w skarbcu faraona „wszystkie pieniądze” z całej ziemi egipskiej, to znaczy - wydrenował z gospodarki cały kapitał finansowy. W etapie następnym, w zamian za podatkowe zboże, przejął na własność państwa inwentarz żywy i martwy. W roku trzecim - w zamian za podatkowe zboże przejął na własność państwa zarówno ziemię, jak i jej dotychczasowych właścicieli, którzy odtąd zostali niewolnikami państwowymi. Część niewolników przesiedlił do miast, a na niewolników pozostawionych w utworzonych w ten sposób kołchozach, nałożył wspomniany, 20-procentowy podatek w naturze. Warto przypomnieć, że w wieku XX identycznym trickiem, z wywołaniem sztucznego głodu włącznie, posłużył się Ojciec Narodów do przeprowadzenia kolektywizacji w Rosji. "

Nie jedynym, oglądałem program o zabytkach Egiptu i pojawia się na hieroglifach ta informacja. Jak sobie przypomnę to podeślę, także ta historia z Biblii jest historycznie prawdziwa.
Mało tego na odcinku morza czerwonego znaleziono szczątki wielu rydwanów w jednym miejscu, wiem, że brzmi to niedorzecznie, ale jest to zgodne z historią o przejściu przez morze Czerwone.
Teraz to arabowie ponoć blokują dostęp naukowcom do badania tego miejsca i zabraniają nurkowania.

https://maps.app.goo.gl/DjyzWTn6oZQzwC3UA

Nie. Historia z bibli nie jest historycznie prawdziwa.

Ma Pan dowód?
No właśnie jest brak dowodów. Pierwsze zapisy o tym wydarzeniu to dopiero chyba 7 wiek, tylko propaganda żydowska. Nie ma innych źródeł. W ogóle pierwsze informacje o istnieniu Żydów to setki lat po rzekomym opuszczeniu Egiptu.

1698999609320.png

Źródła na gorze Synaj i Oaza nieopodal piramidy w Gizie

No ale podaj jakieś szczegóły xd

Na górze Synaj są źródła żydowskie sprzed X w.p.n.e?

W jakiej oazie co jest i z którego wieku?

.

Edit:

Przypominam też, że w czasach Mojżesza Żydzi nie mogli istnieć tacy jakich znamy ponieważ wtedy był to lud politeistyczny. Nie mógł mieć Jahwe, 10 przykazań. Więc, biorąc pod uwagę że o Mojżesza pierwsze powiastki pojawiają się dopiero w chyba VII wieku- można przypuszczać, że była zmyślona w celach propagandowych. Miała tłumaczyć czemu Żydzi powracający z niewoli babilońskiej mają prawo wyżynac miejscowe ludy

Last edited:
Temat wojny a chlopy dyskutuja na temat książki z bajkami dla naiwniaków napisanej po to by tymi naiwniakami kierować.

To juz przebija temat drugiej wojny na tym forum gdzie bandera wiedzial lecz nie powiedzial bo w rzeczywistości nie wiedzial a jednak niesmak pozostal a inne zrodla dowodzą ze wiedzial doskonale.

:waldeklaugh:

No, czyli kumasz, że mam rację :p
Przecież trolluję od początku, nie ma dowodów na historię żydków. Są tylko poszlaki odkryte przez odłamy sekciarskie chrześcijaństwa protestanckiego z usa. Chociaż znając życie i charakter tego narodu to jako faraon batem bym ich stamtąd wypędził.
:beczka:

Temat wojny a chlopy dyskutuja na temat książki z bajkami dla naiwniaków napisanej po to by tymi naiwniakami kierować.

To juz przebija temat drugiej wojny na tym forum gdzie bandera wiedzial lecz nie powiedzial bo w rzeczywistości nie wiedzial a jednak niesmak pozostal a inne zrodla dowodzą ze wiedzial doskonale.

:waldeklaugh:
zepsułeś piątkowa rozrywkę, a idź ty

Z tą demaskacją mogłeś poczekać aż zaczną ujawniać źródła. Trochę zjebałeś.
zepsuł mi zabawę idę popracować

Edit: a armaty miałem już nabite migawkami filmików amerykańskich sekto-oszołomów (np. tego co stworzył park o dinozaurach w biblii i jemu podobni)
:childcry:
miałem podrzucać a ukrobot miał się gotować a tu chuj wielki i dwa bąbelki.
:siara:

Last edited:
Back