Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Tak, ale to już nie jest religia, tylko niewiemco.Ja też nie jestem chujem, tylko człowiekiem. Nie powiesz, że jestem "ręką" ponieważ posiadam rękę, prawda? Tak samo nie jestem chujem, bo częścią mojego ciała jest chuj.
Chyba Tobie!![]()
jeśli uważasz, że go nie ma, należysz do grupy osób, które walczą z Bogiem dla udowodnienia swoich racji - co z nadania jest głupie.
Jak dla mnie jest trochę podobieństw -Jahwe ma pełno cech ludzki. Wymaga posłuszeństwa, szacunku bez wyrażania sprzeciwu, jest zadufany w sobie i dumny , gdy trzeba to mściwy.
Mitologia powstania ludzkości także jest ciekawa - np , chyba był to brat Abrahama, nie pamietam czemu(jakieś wygnanie) ale musiał spędzić życie z dwoma córkami na pustkowiu. Córki by dopełnić obowiązku spłodzenia dzieci - upiły swojego ojca i posiadły go w nocy(w rzeczywistości pewnie sam był chętny, po pijaku raczej by mu nie stanął). W nagrodę dla poswięcenia się córek - Bóg spowodował, że ich dzieci założyły jakies ludy na świecie(i tak powstali powiedzmy Arabowie i Egipcjanie). Nie jestem pewny co dokładnie.
I nie pisze tego z ironią, wiem, że to po prostu takie opisy dla ówczesnych ludzi. Ale jak dla mnie dość ciekawe, zwłaszcza z punktu widzenia historyka, bo można wywnioskować jakie wartosći były dla ówczesnych Żydów ważne. W ogóle Stary Testament to wspaniałe źródło historyczne o ludach Mezopotamii.
Kobiety nie są chujami, ponieważ ich narząd rozrodczy nie posiada penisa.
Brat Adama? Serio? Mordo, zachęcasz do czytania, a sam nie masz przeczytane. :) bierz Pismo i czytaj. :) Lot nie był bratem Adama. Żył długo po potopie.
Brat ABRAHAMA>
Hahahahah, okej bracie, przepraszam. Człowiek zmęczony i mu się zlało wczoraj w jedno. :D
Co nie zmienia faktu, że Lot to bratanek Abrahama. :D
Dlatego napisałem "chyba", nie chciało mi sie pisma otwierać na tej hisotrii. Ale sens fabuła generalnie dobrze opisana ;p
I przyznaj sie. Nie 'człowiek zmęcozny" tylo "Bojownik Chrystusa na kacu"
O, z ciekawości - są tu jacyś nie-ewolucjoniści??
No ja jestem kreacjonistą. :D
No ja jestem kreacjonistą. :D
W sensie ubierasz się w dobre kreacje ;p ?
Swoją drogą, w społeczeństwie funkcjonuje mit, że KK oficjalnie zaprzecza ewolucji. Co jest bzdurą, bo nigdy, nawet w czasach Darwina KK jej nie zaprzeczał. Traktował tak jak każdą inną teorie naukową - jako prawdopodobną teorie. Podobnie było z Kopernikiem - także jej nie zaprzeczał, a gdy została udowodniona - to oficjalnie potwierdzał.
Ot, kilka grup protestanckich odficjalnie nie uznaje ewolucjinizmu , w KK wewnętrznie tylko mała część ludzi. I nie ma to związku ze stanowsikiem Kościoła. Ot, to pogląd jak to, że można być wewnątrz KK i być kapitalistą bądź socjalistą(czy prawie komunistą, jak Franciszek. Swoją drogą - mamy papieża komuniste. Co następnę? Papież drag qeeen? )
Pamiętajmy, że teoria to teoria. Nie ma na tyle legitymacyjnych dowodów, aby przestała być teorią.
Edit: Mamy? To Ty katolikiem jesteś w końcu? :D
Sama ewolucja jest faktem, i to, że organizmy jej podlegają. To zostało już empirycznie udowodnione. Teorią pozostaje np droga ewolucji dla człowieka - tutaj są tzw "brakujące ogniwa" - cała droga od tych australopiteków to jedynie przypuszczenia, teoria.
Oj tam, łapiesz za słówka ;p ale utożsamiam się z kręgiem kulturalnym zachodniej cywilizacji która wychodzi się z wartości grecko-rzymsich i chrześcijańskich.
A czy młody zdrowy byk może z krówką bum cyk cyk?
Zasadniczo teoria to coś, co pod pewnymi warunkami przyjmujemy za pewnik. Każdą teorię można podważyć na przykładzie podważenia warunków jej istnienia. I tak są bardziej udane przypadki, jak Einstein i teoria Newtona, oraz mniej udane przypadki, jak feministki i teoria ciała stałego.
Ogólnie to zgadzam się z @halibut . Kościół nigdy nie stał w opozycji do nauki - zresztą taka postawa jest nieewangeliczna. Po prostu pewne mity narosły wobec działań Kościoła Rzymskokatolickiego.
Jak choćby ten, że nie uznawał on, że Ziemia jest okrągła (co jest bzdurą, bo mieli oni dowody, że kulą jest i to wiele lat przed krucjatami). Tak samo jest z poglądem o zakazywaniu czegoś. A to nie Kościół, a Medici w Florencji palili księgi naukowe.
Takich przykładów można mnożyć.
Co do kreacjonizmu, to chciałbym nieśmiało nadmienić, że przecież ewolucję "wymyślił" zakonnik. Jak Kościół miałby swojego człowieka potępiać? To nielogiczne i niespójne myślowo.
Nie zgodzę się, że Kościół Rzymskokatolicki jest komunistyczny. Bardziej bym go traktował jako organizacja charytatywna, a nie partia polityczna. A czy organizacja walcząca o pokój na świecie i dobrobyt dla biednych jest komunistyczna?
Nawet bym rzekł, że Kościół jest liberalny. Bo przecież nikt nie jest zmuszany do płacenia podatków i składek ku chwale wydatków Kościoła i łatania wirtualnej dziury budżetowej.
Nie zgodzę się, że Kościół Rzymskokatolicki jest komunistyczny. Bardziej bym go traktował jako organizacja charytatywna, a nie partia polityczna. A czy organizacja walcząca o pokój na świecie i dobrobyt dla biednych jest komunistyczna?
Nawet bym rzekł, że Kościół jest liberalny. Bo przecież nikt nie jest zmuszany do płacenia podatków i składek ku chwale wydatków Kościoła i łatania wirtualnej dziury budżetowej.
Mnie to zadziwia. Potrafią powiedzieć co się działo 'miliardy miliardów lat temu' na samym początku istnienia, a nie potrafią powiedzieć kto zbudował piramidy, albo gdzie jest brakujące ogniwo w naszym ewoluowaniu od małp.
(oczywiście tego, co się działo miliardy miliardów lat temu też nie potrafią powiedzieć, bo to wszystko teorie bez dowodów xD)
Przecież to proste.Mnie to zadziwia. Potrafią powiedzieć co się działo 'miliardy miliardów lat temu' na samym początku istnienia, a nie potrafią powiedzieć kto zbudował piramidy, albo gdzie jest brakujące ogniwo w naszym ewoluowaniu od małp.
(oczywiście tego, co się działo miliardy miliardów lat temu też nie potrafią powiedzieć, bo to wszystko teorie bez dowodów xD)