Igrzyska Olimpijskie 2024

W finale na 10.000 biała Włoszka ze srebrnym medalem. Jeszcze się bronimy przed Afryką.

Tymczasem Francuzka zemdlała i trzeba było ją znieść zza szmaty jak na Grand National.

chłop z covidem dał rade, a tu takie rzeczy :awesome:

mam nadzieję, że po tych igrzyskach rozpocznie się jakaś dyskusja o stanie naszego sportu ogółem
Oczywiście, że się rozpocznie. Obok repasaży, dyskusje o stanie polskiego sportu są naszą specjalnością. I tak jak zawsze wielki chuj z tego będzie. Zamiast ciągle dyskutować to przydałoby się nakreślić jakiś plan i konsekwentnie go realizować.

„Ratowanie” polskiego sportu z myślą o 2028 powinno zacząć się najpóźniej po Tokio gdzie uratował nas last dance lekkoatletów i kilka medali z dupy. W Los Angeles też będzie pizda, bo w 4 lata nie da się wychować pokolenia mistrzów.

Ze sportów drużynowych możemy wysłać tylko siatkarzy i siatkarki. Ręczna, kosz, rugby leżą. Hokej i piłka wodna to nawet nie wiem czy w Polsce istnieją. Zdaje się, że w kajakach, wiosłach i lekkiej przespaliśmy zmianę pokoleniową. Sporty walki to tradycyjnie - randomowy medal i tyle. Znając życie to wspinaczka też się będzie do skutku opierać na tych trzech dziewczynach.

Dopóki sport nie będzie ważnym elementem naszej kultury, a związki będą takim syfem to będziemy z igrzysk przywozić te 10-12 medali.

Adrianna Sułek-Schubert zakończyła rywalizację z czasem 2:12,06 (czwarte miejsce w swoim biegu). Łączny dorobek Polki to 6226 punktów (najlepszy wynik w sezonie). Sułek-Schubert utrzymała 12. pozycję.

To jest jakiś tak kuerwsko przykry chichot losu że ten mudzin zlał naszego na ktorego NASZ POLSKI ZWIĄZEK ZAPASÓW weidentnie wyklada lache i w dodatku TEN SAM KURWA MUDZIN teraz czegos rości sobie od POLSKI.... :matt:

PS> JEBAC KURWY ZE ZWIAZKU ZAPASOW

Generalnie to co się dzieje w polskim sporcie to jest patologia. Tylko piłka ( tfu) jest promowana.
Ja śledzę poczynania braci Grodziek, jak byście nie wiedzieli Dawid właśnie niedawno zdobył triple crown w slopestyle. Czyli największą nagrodę jaka można, taki ekwiwalent potrójnego złotego medalu i oczywiście cisza o tym w polskich mediach. A jest to niesamowicie wymagający i kontuzyjny sport. Ale co lepsze to co opowiadał o kulisach. Tu z kolei redbull jest winny bo płacą zawodnikom grosze. Nagrody dostaje tylko top 3 reszta nic, co więcej nie mają zakwaterowania ani nawet kateringu. Żarcie jest dla mediów i influenserow ale nie dla zawodników. Zawodnicy sami się składali na samolot i nocleg dla debiutantów, gruba akcja była włącznie ze strajkiem. I dużo innych pikantnych detali można usłyszeć w wywiadzie z Dawidem . Oraz polecam ostatni highlights z można powiedzieć jego kariery. To co opowiadali zawodnicy BMX z zeszłej olimpiady też było dobre, w stylu nawet nie zapewnili im transportu z lotniska do hotelu czy na treningi albo zawody, wyszli z założenia że przecież mają rowery to sobie podjada. Tak to tylko tu wrzucę bo w sumie to też nasz duży polski sukces.

Uzbekistan's Asadkhuja Muydinkhujaev defeats Marco Verde to take Olympic Gold! | #Paris2024

Lazizbek Mullojonov clinches another boxing gold for Uzbekistan | #Paris2024 #Olympics

A Uzbecy idą od złota do złota! :bye:

Gold for China’s Wu Yu in the women’s flyweight boxing competition | #Paris2024 #Olympics

Algeria's Imane Khelif wins Olympic boxing gold in Paris | #Paris2024 #Olympics

Algierka ze złotem...
:siara:

@J-Son Paradoksalnie w Tokio zawiodły sporty poboczne. Tylko 5 z 14 medali było poza lekkoatletyką. Teraz jest odwrotnie, 7 na 9 medali spoza LA i to pomimo całkowitej klapy w kajakarstwie. Szans na realne polepszenie sytuacji nie ma, najważniejsza kasa dla działaczy, a potem się zobaczy. Tomasz Majewski zawsze brylował w mediach, tu odbierał stypendium Andrejczyk czy Sułek a po aferze z Kobielskim do teraz kompletna cisza medialna. Faceta wcięła amba. Ale trudnych pytań raczej nie uniknie, LA na tych IO to jedna wielka porażka, z 9 medali przez trzy lata spadliśmy do jednego lub dwóch co jest kompromitacją.

Osobny temat to pływanie bo już widziałem parę artykułów jak to szkolenie leży, a jedyni, którzy coś osiągają siedzą na stałe w USA (w sensie Chmielewscy i Wasick). Masiuk ustanawiał rekordy życiowe jak miał 17 lat, zaraz miną od tego trzy lata a on dalej nie może się poprawiać co fatalnie rokuje. Taki Popovici odjechał mu z wynikami jak Ferrari Trabantowi.

Zapasy i podnoszenie ciężarów :hi:
Wrestling: Japan's Rei Higuchi Wins 57kg title! | #Paris2024 #Olympics

Wrestling: Japan's Rei Higuchi Wins 57kg title! | #Paris2024 #Olympics

Sakurai Tsugumi of Japan clinches gold in women’s freestyle 57kg | #Paris2024 #Olympics

WORLD RECORD! | Karlos Nasar Makes History In Men's 89KG Weightlifting Highlights | #Paris2024

Rodowicie bułgarskie nazwisko Karlos Nasar? To Bułgarzy już nawet kupują sztangistów czy jak? To jakby Chińczycy naturalizowali Szwedów do pingponga :lol:

Spain beat hosts France in eight-goal Olympic football final | #Paris2024 #Olympics

Spain beat France after extra time to win gold medal in thrilling football final | #Paris2024

:frankapprove:

Rodowicie bułgarskie nazwisko Karlos Nasar? To Bułgarzy już nawet kupują sztangistów czy jak? To jakby Chińczycy naturalizowali Szwedów do pingponga :lol:
Screenshot_2024-08-10-00-51-08-915~2.jpg

Ten akurat nie jest kupiony jak to robią Katarczycy...
Nasar urodził się w Paryżu jako syn Bułgarki Polii Iwanowej i Libańczyka Hassana...
20 latek, a już z RŚ... w wieku niespełna 18 lat!
180 cm, 89 kg...

Last edited:
Japan win breakdancing gold at the Paris Olympics | #Paris2024 #Olympics

Paryż 2024: rozdano pierwsze w historii medale w breakingu

Ami Yuasa została w Paryżu mistrzynią olimpijską w debiutującym w programie igrzysk breakingu. Japonka pokonała w finale Litwinkę polskiego pochodzenia Dominikę Baniewicz 3:0. Brąz dla Chinki Liu Qingyi. Polki nie startowały.

Taki taniec wyginaniec, ale żeby od razu dawać złote medale z IO...

Japan win breakdancing gold at the Paris Olympics | #Paris2024 #Olympics

Paryż 2024: rozdano pierwsze w historii medale w breakingu

Ami Yuasa została w Paryżu mistrzynią olimpijską w debiutującym w programie igrzysk breakingu. Japonka pokonała w finale Litwinkę polskiego pochodzenia Dominikę Baniewicz 3:0. Brąz dla Chinki Liu Qingyi. Polki nie startowały.

Taki taniec wyginaniec, ale żeby od razu dawać złote medale z IO...

nie no zajebiście tam tańcują ale nie wiem mnie to jakos bawi cholernie w sensie że mi sie to nie zgrywa do rywalizacji sportowej ale ok niech tańcują - nikomu krzywsdy nie robia ogólnie spoko bity nawet hahaha

nie no zajebiście tam tańcują ale nie wiem mnie to jakos bawi cholernie w sensie że mi sie to nie zgrywa do rywalizacji sportowej ale ok niech tańcują - nikomu krzywsdy nie robia ogólnie spoko bity nawet hahaha
Japonka b-girl Ami pierwszą złotą medalistką w breakingu | Finał i walka o 3. miejsce #Paris2024

Tutaj z tłumaczeniem dla laików, nie dla b-boy i b-girl :hi: :lol:

Bez DJ to chyba nie ma zawodów w tym breakingu (nie mylić z break dancem) :wink: :lol:

Natalia Kaczmarek odebrała brązowy medal olimpijski za bieg na 400 m

:bye:
Natalia jest jedyną zawodniczką na IO z medalami indywidualnie, sztafeta i sztafeta mieszana (1-1-1) na 400 m.
:applause:

w Tokio zawiodły sporty poboczne. Tylko 5 z 14 medali było poza lekkoatletyką. Teraz jest odwrotnie,
Ten brak stabilizacji boli najbardziej - bazujemy na zrywach i złotych pokoleniach. Właściwie tylko w siatkówce udało się zbudować system, który działa płynnie i raczej nie mamy dziur jeśli chodzi o zastępowanie starszych zawodników.

Do pływania dodałbym jeszcze podnoszenie ciężarów, które też w Polsce umarło. Do Paryża zdaje się, że wysłaliśmy jedną zawodniczkę, gdzie w dobrych czasach potrafiliśmy mieć w tym sporcie 2-3 realne szanse medalowe...

Wielka Brytania w 2005(!) roku zaczęła przygotowania do IO 2012. Wyznaczyli sobie dwa cele: top4 klasyfikacji medalowej i zdobycie co najmniej 48 medali (jeden więcej niż w Pekinie). Zainwestowali kupę siana w szkolenie i infrastrukturę konsekwentnie realizując plan. Efekt? 65 medali. Dla porównania w Sydney zdobyli 28, w Atenach 30, w Pekinie 47. Od Londynu zdobywają regularnie minimum 64 medale.

Dlatego teraz to my możemy realnie myśleć co zrobić, żeby było lepiej na IO 2032, inwestując w 10-15 latków, bo to jest w większości sportów dobry czas (lub ostatni dzwonek) na rozpoczęcie treningów.

Back