Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Malutka Simone Biles przed nami w klasyfikacji medalowej w Paryżu...
142 cm wzrostu. Specjalistą nie jestem bo zacząłem oglądać gimnastykę dopiero na tych igrzyskach. Uważam jednak, że niski wzrost i filigranowość pomaga jej w wielu akrobacjach takich jak potrójne salto czy w pracy na poręczach asymetrycznych.
W kontraście Andrade z Brazylii jest wyższa o 13 cm. Ma także długie nogi. Nadrabia jednak elementami tanecznymi.
Biles wygrywa akrobacją,punktami za trudność i wszechstronnością w 4 konkurencjach. To taka gimnastyczna wersja Jonesa, GSP i Volka.
Wkręciłem się w ten sport

Ale się szykuje dzień... Oby mało roboty było w pracyIgrzyska olimpijskie Paryż: 7 SIERPNIA 2024 [TERMINARZ FINAŁÓW]:
7:30 – lekkoatletyka, drużynowy chód sportowy na dystansie maratońskim
12:55 – wspinaczka sportowa, na czas kobiet ✓
15:00 – podnoszenie ciężarów, do 61kg mężczyzn
17:30 – skateboarding, park mężczyzn
18:15 – lekkoatletyka, skok o tyczce kobiet
18:33 – kolarstwo torowe, wyścig drużynowy na dochodzenie mężczyzn (o brąz o 18:25)
18:57 – kolarstwo torowe, wyścig drużynowy na dochodzenie kobiet
19:30 – pływanie artystyczne, drużyny
19:30 – podnoszenie ciężarów, do 49kg kobiet
19:55 – zapasy, st. klasyczny -77kg (o brąz o 19:30)
20:25 – lekkoatletyka, rzut dyskiem mężczyzn
20:30 – zapasy, st. klasyczny -97kg (o brąz o 20:05)
21:15 – zapasy, -50kg kobiet (o brąz o 20:50)
21:20 – lekkoatletyka, 400 metrów mężczyzn
21:20 – taekwondo, -49kg kobiet (faza finałowa od 19:30)
21:37 – taekwondo, -58kg mężczyzn (faza finałowa od 19:40)
21:40 – lekkoatletyka, 3000 metrów z przeszkodami mężczyzn
22:34 – boks, -63,5kg mężczyzn ✓
22:51 – boks, -80kg mężczyzn ✓
Starty i wyniki Polaków na olimpiadzie w środę 7 SIERPNIA 2024
7:30 – lekkoatletyka, chód sportowy sztafeta mieszana – finał (Maher Ben Hlima/Olga Chojecka)
9:30 – kajakarstwo, K1 500 metrów kobiet – eliminacje (Dominika Putto)
10:15 – lekkoatletyka, 100 m ppł kobiet – pierwsza runda (Pia Skrzyszowska) ✓
11:00 – zapasy, -87kg st. klasyczny mężczyzn – 1/8 finału: Arkadiusz Kułynycz vs. Ali Cengiz – ew. ćwierćfinał: 11.-14. walka na macie B ✓
11:40 – kajakarstwo, C1 1000 metrów mężczyzn – eliminacje (Wiktor Głazunow)
11:50 – lekkoatletyka, rzut oszczepem kobiet – kwalifikacje (Maria Andrejczyk) ✓
11:55 – lekkoatletyka, 800 metrów mężczyzn – pierwsza runda (Mateusz Borkowski)
12:35 – wspinaczka, na czas kobiet – ćwierćfinały, półfinały, finał (Aleksandra Mirosław, Aleksandra Kałucka) ✓
12:45 – kolarstwo torowe, sprint mężczyzn – kwalifikacje (Mateusz Rudyk)
12:45 – lekkoatletyka, 1500 metrów kobiet – repasaże (Aleksandra Płocińska)
13:26 – kolarstwo torowe, keirin kobiet – pierwsza runda (Urszula Łoś, Marlena Karwacka)
13:30 – kajakarstwo, K1 500 metrów kobiet – ćwierćfinał (ew. Dominika Putto)
14:30 – kolarstwo torowe, sprint mężczyzn – 1/32 finału (ew. Mateusz Rudyk)
14:40 – kajakarstwo, C1 1000 metrów mężczyzn – ćwierćfinał (ew. Wiktor Głazunow)
15:10 – kolarstwo torowe, keirin kobiet – repasaże (ew. Urszula Łoś, Marlena Karwacka)
16:00 – siatkówka, turniej mężczyzn – półfinał: Polska vs. USA ✓
17:30 – kolarstwo torowe, sprint mężczyzn – 1/16 finału (ew. Mateusz Rudyk)
19:38 – kolarstwo torowe, sprint mężczyzn – 1/8 finału (ew. Mateusz Rudyk)
20:45 – lekkoatletyka, 400 metrów kobiet – półfinały (Natalia Kaczmarek) ✓
21:46 – boks, -57kg kobiet – półfinał: Julia Szeremeta vs. Nesthy Petecio ✓![]()

Jeśli chodzi o wszechstronność to najlepsze gimnastyczki takie są, ale nie takie malutkie jak Biles... nawet Brazylijka nie zalicza się do wysokich, raczej średnich142 cm wzrostu. Specjalistą nie jestem bo zacząłem oglądać gimnastykę dopiero na tych igrzyskach. Uważam jednak, że niski wzrost i filigranowość pomaga jej w wielu akrobacjach takich jak potrójne salto czy w pracy na poręczach asymetrycznych.
W kontraście Andrade z Brazylii jest wyższa o 13 cm. Ma także długie nogi. Nadrabia jednak elementami tanecznymi.
Biles wygrywa akrobacją,punktami za trudność i wszechstronnością w 4 konkurencjach. To taka gimnastyczna wersja Jonesa, GSP i Volka.
Czyli... zapasy, boks, judo wylatująOgólnie to mam takie przemyślenia, wszystkie sporty artystyczne gdzie liczą się subiektywne oceny sędziów, out z olimpiady, wszystkie dyscypliny gdzie nie można pobić rekordu jakiegoś, out z olimpiady, wszystkie dyscypliny gdzie potrzebny jest specjalistyczny sprzęt , każdy powinien dostać ustandaryzowany sprzęt typu ten sam rower. Nie ma mnożenia nasile dyscyplin, kolarstwo torowe? Ok ale jedno a nie 5 wariacji na ten sam temat.

a to są dyscypliny sportowe od czasów starożytnych igrzysk olimpijskich (bez judo) w Paryżu doszedł ten breaking (taki break dance)
aby zachęcić pewnie do oglądania młodych, tak jak w tych trikach na deskorolce (skateboarding) najlepsze są dziewczynki 13-15 lat...Czarna

Miałem na myśli to, że Andrade jest wyższa od Biles a 13 cm to sporo w każdym sporcie i w życiu. Amerykanka jest wyraźnie innej budowy i w mojej opini pomaga jej to w akrobacjach. Jak sam zauważyłeś jest w dolnej granicy wzrostu mistrzyń. Uważa się ją także za jedną z najlepszych gimnastyczek ever. Średnia wzrostu medalistek i mistrzyń mieści się w moich preferencjachJeśli chodzi o wszechstronność to najlepsze gimnastyczki takie są, ale nie takie malutkie jak Biles... nawet Brazylijka nie zalicza się do wysokich, raczej średnich
Medalistki wieloboju gimnastycznego (i ich wzrost) z 7 ostatnich IO:
✓ Sydney 2000 (158, 160, ??? cm)
✓ Ateny 2004 (152, 165, 147 cm)
✓ Pekin 2008 (160, 150, 161 cm)
✓ Londyn 2012 (160, 162, 162 cm)
✓ Rio 2016 (142, 157, 162 cm)
✓ Tokio 2020 (152, 155, 151 cm)
✓ Paryż 2024 (155, 142, 150 cm)
Średnia medalistek: 155 cm (142-165 cm)
Średnia mistrzyń: 154 cm (142-160 cm)

tak i nie tzn. w takiej gimnastyce sportowej no nie znam sie na tym kompletnie ale to co te kobitki wyprawiają to jest KOSMOS szkoda by było sie tego pozbyć ale ja nie wiem no muszą tam coś liczyć nie jakieś ilości obrotów czy salt itd nie?Ogólnie to mam takie przemyślenia, wszystkie sporty artystyczne gdzie liczą się subiektywne oceny sędziów, out z olimpiady, wszystkie dyscypliny gdzie nie można pobić rekordu jakiegoś, out z olimpiady, wszystkie dyscypliny gdzie potrzebny jest specjalistyczny sprzęt , każdy powinien dostać ustandaryzowany sprzęt typu ten sam rower. Nie ma mnożenia nasile dyscyplin, kolarstwo torowe? Ok ale jedno a nie 5 wariacji na ten sam temat.
Zresztą chyba też na tym to polega że jak masz dyscypliny gdzie się liczy styl to masz pkty za styl więc de facto kryterium jakościowe staje sie i tak ilościowym ^^ Tutaj tez mozna by dojsc do mma - np czy próba poddania = nokdaun itd itp....Można by zrobić jakąś dyspensę dla sportow historycznych. Ale tak, takie tricki na deskorolce to bez sensu. Zrobić X games tak jak to było kiedyś i niech tam to będzie.Czyli... zapasy, boks, judo wylatująa to są dyscypliny sportowe od czasów starożytnych igrzysk olimpijskich (bez judo) w Paryżu doszedł ten breaking (taki break dance)
aby zachęcić pewnie do oglądania młodych, tak jak w tych trikach na deskorolce (skateboarding) najlepsze są dziewczynki 13-15 lat...
Bardzo mocno płotki obsadzone w tym roku. Jest awans i to najważniejsze. Samo miejsce w finale to będzie duży sukces.Bieg Pii słaby. Ale w półfinale już będzie pompa!
Ważne że duże (Q) i bez tych repasażów...Bieg Pii słaby. Ale w półfinale już będzie pompa!
Ale MKOL widocznie tymi całymi breaking, skateboarding czy surfing, mają zachęcić do oglądania młodych z TikTok'a i reklamodawców...Można by zrobić jakąś dyspensę dla sportow historycznych. Ale tak, takie tricki na deskorolce to bez sensu. Zrobić X games tak jak to było kiedyś i niech tam to będzie.

Źle to się oglądało, pewnie wrócą do chodu na 50 kmKurwa sztafeta maraton i chód to już ktoś przekombinowal.
Źle to się oglądało, pewnie wrócą do chodu na 50 km