GameZone... czyli co sie kreci w czytnikach.

A żałuj bo to jedne z najlepszych metroidvani w jakie grałem a design świata i przeciwników jest zajebisty. No i momentami gra potrafi być wyzwaniem co jak dla mnie jest na plus. Na deser jest też świetna druga część. Dodatkowo w kluczykowniach typu eneba czy kinguin kupisz oryginalne klucze do steam za niecałe 20 zł a zestaw dwóch części za 50
No właśnie znalazłem tani klucz i sobie kupię :redford:

tylko ten aktor lewar....
:jimcarrey:
To akurat mnie wkurwia bo większość "artystów" to lewacka hołota. Aż sobie ostatnio włączyłem dla równowagi Rambo pierwsza krew gdzie antykomunistyczna propaganda leje się wiadrami.

Którą konsolę mobilną wybrać - Steam Deck (jak tak to która wersja), Lenovo Legion Go, Asus ROG Ally X? Czy może coś jeszcze innego? Nie ma dla mnie specjalnie różnicy czy to będzie kosztowało więcej czy mnie ale zależy mi na płynnym działaniu/wydajności żebym się nie wkurwiał, że coś ścina.

Którą konsolę mobilną wybrać - Steam Deck (jak tak to która wersja), Lenovo Legion Go, Asus ROG Ally X? Czy może coś jeszcze innego? Nie ma dla mnie specjalnie różnicy czy to będzie kosztowało więcej czy mnie ale zależy mi na płynnym działaniu/wydajności żebym się nie wkurwiał, że coś ścina.
Rog Ally X jest najmocniejszy.
Steam Deck wypada najsłabiej.

Sam mam legiona i działa elegancko. Mnie przekonały odpinane pady i znacznie większy ekran. Odpalam na ten moment wszystko co chce (starfield, Baldur, Claire obscure, cyberpunk, elden ring itd.)

Wcześniej miałem też steam decka ale mnie nie porwał.
Tak jak pisał @vitas. Z tych najszybszy będzie Rog Ally X z racji na największą ilość pamięci bo procek ten sam co w Legion Go.
Wkurwiać się i tak będziesz bo wszystkie konsole oparte na windowsie to sztuka kompromisu. Osiągniesz tak dobre rezultaty w jakości uruchamianych gier jak dużo czasu będziesz w stanie poświęcić na wszelkie konfiguracje i szukanie najbardziej optymalnych ustawień. Z marszu odpalisz wszystko co w tym momencie wyszło ale przy odrobinie poszperania da się cuda wykręcić na tych konsolach.

Inna opcja to jeżeli Ci się nie pali to poczekaj do świąt i kup ROG Xbox Ally X bo będą na procesorach Z2 Extreme czyli najnowszej generacji oraz będą śmigać na lżejszej wersji Windowsa, bardziej przystosowanej pod konsole. Różnica w wydajności będzie znaczna względem wszystkich obecnych konsol.

Sam mam legiona i działa elegancko. Mnie przekonały odpinane pady i znacznie większy ekran. Odpalam na ten moment wszystko co chce (starfield, Baldur, Claire obscure, cyberpunk, elden ring itd.)

Wcześniej miałem też steam decka ale mnie nie porwał.
Tak jak pisał @vitas. Z tych najszybszy będzie Rog Ally X z racji na największą ilość pamięci bo procek ten sam co w Legion Go.
Wkurwiać się i tak będziesz bo wszystkie konsole oparte na windowsie to sztuka kompromisu. Osiągniesz tak dobre rezultaty w jakości uruchamianych gier jak dużo czasu będziesz w stanie poświęcić na wszelkie konfiguracje i szukanie najbardziej optymalnych ustawień. Z marszu odpalisz wszystko co w tym momencie wyszło ale przy odrobinie poszperania da się cuda wykręcić na tych konsolach.

Inna opcja to jeżeli Ci się nie pali to poczekaj do świąt i kup ROG Xbox Ally X bo będą na procesorach Z2 Extreme czyli najnowszej generacji oraz będą śmigać na lżejszej wersji Windowsa, bardziej przystosowanej pod konsole. Różnica w wydajności będzie znaczna względem wszystkich obecnych konsol.
Masz Civ 5 żeby sprawdzić czy to działa i da się na tym w to zagrać?

Masz Civ 5 żeby sprawdzić czy to działa i da się na tym w to zagrać?
Teraz nie mam ale testowałem Civilization 6 i działała elegancko, obsługiwać można było za pomocą ekranu dotykowego, analoga, gładzika na prawym kontrolerze jak i za pomocą odpięcia prawego kontrolera i przełączeniu go w tryb myszki. Tak więc jestem pewien że będzie latać na najwyższych ustawieniach bez zająknięcia.

No i akurat w tym przypadku ekran legiona robi robotę bo jest największy a przy ilości drobnych detali w tej grze to robi różnicę. Np. na pierwszym switchu OLED grało się momentami ciężko

Teraz nie mam ale testowałem Civilization 6 i działała elegancko, obsługiwać można było za pomocą ekranu dotykowego, analoga, gładzika na prawym kontrolerze jak i za pomocą odpięcia prawego kontrolera i przełączeniu go w tryb myszki. Tak więc jestem pewien że będzie latać na najwyższych ustawieniach bez zająknięcia.

No i akurat w tym przypadku ekran legiona robi robotę bo jest największy a przy ilości drobnych detali w tej grze to robi różnicę. Np. na pierwszym switchu OLED grało się momentami ciężko
Czyli na tego ROGA się zasadzać? Normalnie Steam działa czy trzeba jakieś akrobacje robić? Promocja, którą wrzuciłeś wyżej już nieaktualna :childcry:

Czyli na tego ROGA się zasadzać? Normalnie Steam działa czy trzeba jakieś akrobacje robić? Promocja, którą wrzuciłeś wyżej już nieaktualna :childcry:
Ja Roga w rękach nie miałem ale przemawia za nim większą ilość pamięci. Legion to znowu większy ekran i odpinane kontrolery. Sam musisz rozważyć co bardziej Ci się przyda. Ale legion to też większa krowa ważąca prawie kilogram.

Co do aplikacji to na obu pracuje zwykły Windows 11 więc instalujesz co chcesz łącznie z wyprawami do zatoki piratów. Oba mogą robić nawet za zwykle tablety. Żadnych ograniczeń.

Ja Roga w rękach nie miałem ale przemawia za nim większą ilość pamięci. Legion to znowu większy ekran i odpinane kontrolery. Sam musisz rozważyć co bardziej Ci się przyda. Ale legion to też większa krowa ważąca prawie kilogram.

Co do aplikacji to na obu pracuje zwykły Windows 11 więc instalujesz co chcesz łącznie z wyprawami do zatoki piratów. Oba mogą robić nawet za zwykle tablety. Żadnych ograniczeń.
A rzuć jeszcze linkiem do tego modelu Legiona, który masz

A rzuć jeszcze linkiem do tego modelu Legiona, który masz

Ten gagatek.
Tylko miej świadomość że przy tych sprzętach to musisz się nastawić że czasem trzeba będzie pogrzebać w ustawieniach gier oraz zaprzyjaźnić się z takimi terminami jak skalowanie rozdzielczości czy generacja klatek czyli opcjami jakie oferują współczesne gry i sterowniki do kart graficznych.

Ale mimo wszystko warto bo jak już to ogarniesz to za stosunkowo nieduże pieniądze masz sprzęt który odpali wszystko.

Mam na steam civ 5, sprawdzę jak to śmiga na rogu i dam znać, choć nie wiem czy to będzie wygodne. O płynność nie mam najmniejszych obaw, będzie śmigać miód malina
Tak, o płynność się nie martwię, bardziej właśnie o sposób grania w coś takiego na czymś takim.

Tak, o płynność się nie martwię, bardziej właśnie o sposób grania w coś takiego na czymś takim.
W takich wypadkach przy odrobinie wprawy sprawdza się gładzik który jest w legionie ( ewentualnie steam deck ma dwa po obu stronach)

61a9EtPa1sL.jpg

W Civ jest o tyle dobrze, że nie zaznaczasz jakiejś armii kursorem czy coś takiego jak w RTSach, tylko klikasz w punkcik więc duży ekran dotykowy nada się jak najbardziej.
To też racja, jest nieograniczony czas na reakcję. No i na większym ekranie więcej widać. ROG ma ekran 7 cali a legion 8,8 a to spora różnica. No ale odbija się też na wadze i poręczności

Póki co, to Legion ma więcej cech na +, jeśli chodzi o moje potrzeby, byle był za głośny bo ucho może zacząć boleć :awesome:
Nie wiem jak to jest przy ROG-u ale legion jak się go wkręci na 30W czyli na pełną moc + full wentylator to go słychać w sensie że jeżeli żona nie jest głucha to w łóżeczku nie pograsz jak będzie spała :werdum: no ale zawsze można obniżyć napięcie i siłę wentylatorów lub wywalić się na kanapie w salonie. Steam Deck też kulturą pracy nie zachwycał.

Back