Do samochodu. Do domu. Gaz?

Dzihados chce żeby żona mogła sie sama obronić a nie zgwałcić napastinka analnie, Ty mu natomaist podsyłasz narzędzia do zrobienia z tyłka jesieni sredniowiecza

kubotan.png

Też bym przychylał się do srodka drazniacego w zelu i przede wszystkim nastawil zone na ucieczke a nie samoobrone

Kobieta, nawet jeśli dostanie cos co samo strzela, bije, tłucze, miażdży, jeśli ma charakter panikarze, to mało co pomoże. Co do auta @Comber to jak najbardziej Gaz:D specem nie jestem :P do domu? I gaz i węgiel maja swoje plusy i minusy, kwestia osobistego doświadczenia.

Jak dla kobiety to naprawdę odradzam gaz żelowy. Bawiłem się takim i fakt ma daleki zasięg, ale leci z tego cieniutka stróżka. Coś jak z pistoletu na wodę. Z całym szacunkiem do kobiet, ale watpię, żeby zdołała trafić komuś tym w twarz w chwili zagrożenia pod wpływem nerwów, emocji. Chyba, że z metra. A po takim w spreyu też idzie się zarzygać. Przyjąłem dwa razy taki na twarz i w zupełności wystarczy.

Taser drogi a paralizator musisz bezpośrednio przyłożyć i to do ubrania nie zawsze zadziała.

Gaz najlepiej nosić w kieszeni kurtki, taka by w sekundę go wyjąć.

Chmura gazu daje ten plus, że aplikuje sie go z dystansu i nawet jak się nie trafi to napastnik próbójąc gonić mimo to wpadnie w tą chmurę a wystarczy dosłownie odrobina aby wyłączyło wzrok na dobre 15-30min.
strumien_stozek.jpg
wiem, ze drogi, ale wyjebane mam, wazne, ze skuteczny. paralizator taki jak palka od psow z koncowka, ktora trzeba przylozyc. teraz bedzie coraz cieplej, to i araby beda chodzic w cienkich ubraniach, a wtedy dziala "piorunujaco" :lol:

Dla zony? Juz pomijam nakaz trzymania broni ostrej w odpowiednich miejscach, rozladowanej , nie wiem do konca jak powinna byc przewozona samochodem.
Ja szukam czegos co w ciagu 5s mozesz miec pod reka i szybko uzyc.
Szczególnie dla żony. Tylko broń palna jest w stanie wyrównać szanse Twojej żony w starciu z prawdziwym bandytą. Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz aby Twoja wybranka czuła się bezpiecznie czy żeby faktycznie była bezpieczna. Jeśli zależy Ci na tym drugim, to odpowiedź jest oczywista.

Przechowywanie i dostęp do broni często jest demonizowany. Ja mam sejf w centralnym punkcie mieszkania, nieopodal drzwi. Klucz blisko sejfu. W razie potrzeby mam w dłoniach przygotowaną broń w kilkanaście sekund. Niespecjalnie później niż miałbym np. gówno warty gaz czy pałkę.

Przemyśl sprawę :)

Szczególnie dla żony. Tylko broń palna jest w stanie wyrównać szanse Twojej żony w starciu z prawdziwym bandytą. Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz aby Twoja wybranka czuła się bezpiecznie czy żeby faktycznie była bezpieczna. Jeśli zależy Ci na tym drugim, to odpowiedź jest oczywista.

Przechowywanie i dostęp do broni często jest demonizowany. Ja mam sejf w centralnym punkcie mieszkania, nieopodal drzwi. Klucz blisko sejfu. W razie potrzeby mam w dłoniach przygotowaną broń w kilkanaście sekund. Niespecjalnie później niż miałbym np. gówno warty gaz czy pałkę.

Jak zdobyć pozwolenie na broń? Ciekaw jestem. Możesz powiedzieć jak to wygląda? No chyba, że nie masz :D

Jakich argumentów użyłeś w podaniu? Strzelasz sportowo? Pozwolenie ma związek z wykonywana praca?

1. Moja zona nawet jeszcze nie wie, ze zamierzam miec palna (w jakiejs przyslosci, "na dniach", jak tylko ogarne rzeczywistosc troche bardziej niz teraz :)), a ja nawet jej nie wyprowadzam z bledu - po co juz mam miec gadane :) Bron palna dla niej odpada.
2. Dla zonki rozwazam teraz juz tylko gaz, ew. pistolet na gumowe kule, ale to pewnie dla siebie i dla bajeru bardziej (Taser / paralizator chyba by sie nie sprawdzil).
3. @Charles Bronson ty chyba najbardziej kumasz pozwolenia - moze nowy watek?

@respect tak bo mozesz sobie chciec zrobic np kolekcje glockow :) Na rynku cywilnym niedostepna jest tylko bron strzelajaca ogniem ciaglym i szczegolnie niebezpieczna czyli granatniki itp itd

@respect tak bo mozesz sobie chciec zrobic np kolekcje glockow :) Na rynku cywilnym niedostepna jest tylko bron strzelajaca ogniem ciaglym i szczegolnie niebezpieczna czyli granatniki itp itd
To dovrze wiedzieć. I tak przymierzam się do zrobienia kursów myśliwskich i pozwolenia na broń myśliwską. W przyszłości chciałem zrobić na broń, krótką gdyby mi się dostać do pracy w służbę leśnej. Ale dobrze wiedzieć, że jest opcja pozwolenia na zasadzie kolekcjonerskiej.

Pozwolenie sportowe jest o tyle lepsze od kolekcjonerskiego, że można na legalu "gotową" broń przy sobie nosić.

Dużo osób tutaj podaje argument na rzecz gazu taki, że mały i przez to podręczny...w teorii pełna zgoda. Natomiast w kontekście kobiet raczej to można między bajki włożyć, bo zanim one coś konkretnego w torebce znajdą i wyciagną to miną przecież wieki...to juz może lepiej coś olbrzymiego, łatwiej to znajdzie w torebce

@Nilg dlatego nosi sie w kieszeni kurtki

@Be eS niby tak ale raz ze dluzej robisz, dwa ze zawsze mozesz wystapic z wnioskiem o zgode na noszenie zaladowanej w celu ochrony przewozonej kolekcji a nawet jesli nie to mozna w ladownicy miec zaladowany magazynek, podpiecie i przeladowanie to kwestia sekundy, takze nie jest to jakies wielkie utrudnienie ;)

Dużo osób tutaj podaje argument na rzecz gazu taki, że mały i przez to podręczny...w teorii pełna zgoda. Natomiast w kontekście kobiet raczej to można między bajki włożyć, bo zanim one coś konkretnego w torebce znajdą i wyciagną to miną przecież wieki...to juz może lepiej coś olbrzymiego, łatwiej to znajdzie w torebce
Haha sorry za off top, ale moja jak włoży smartfona do torebki i potem chce go znaleźć to kończy się na tym,, ze ja dzwonie, bo nie potrafi go zlokalizować :) takze pelna zgoda z tym wpisem.

@Be eS a nawet jesli nie to mozna w ladownicy miec zaladowany magazynek, podpiecie i przeladowanie to kwestia sekundy, takze nie jest to jakies wielkie utrudnienie ;)
Zakładając, że masz do dyspozycji obie ręce :o o:

Charles pisałeś o XDMie. Nie denerwował Cię ten bezpiecznik w rękojeści? Nigdy z tego nie strzelałem, a chodzi mi trochę po głowie. W sobotę jadę go nawet pomacać do sklepu (chodzi mi o 3,8).

@Be eS ten bezpiecznik w rekojesci to kozacka sprawa, w uzytkowaniu nie czuc zadnej roznicy. Mam caly czas dylemat czy kupowac 3,8 czy 4,5. Z 3,8 juz mialem okazje postrzelac i bylo ok :)

Dzięki!

Osobiście szukam czegoś do noszenia, więc stawiam na 3,8 w wersji Compact. Do rozważenia jest też CZ P07. Gdybym był bogaty, to poszedłbym w SIGa P320 Compact, albo w SPHINX Compact Alpha... Ale jestem biedny :confused:

Ja kolekcjonerskie.

Chociaz ten zakaz noszenia przez kolekcjonerow jest jakims absurdem, jezeli sportowcy moga nosic aby moc bronic swoich egzemplarzy tym bardziej powinno to dotyczyc kolekcjonerow.

Do brania udzialu w zawodach konieczne jest posiadanie patentu i licencji czy sa moze takie zawody gdzie moga wystartowac np kolekcjonerzy bez tego?

Sportowcy mogą nosić dlatego, że w trakcie prac legislacyjnych prawnicze tuzy z milicji przestały rozumieć co piszą. Nikt nie dał nam tego uprawnienia celowo. To czysty przypadek - zaufaj mi.

W każdych zawodach pod egidą PZSS wymagany jest patent i licencja. Bez tego nie wystartujesz w dynamice.

2 pistolety,Pardini SP RF + pneumatyka na 10m.W czerwcu prawdopodobnie będę zamawiał jeszcze jeden ale póki co czekam aż ceny spadną bo w tym roku są Igrzyska Olimpijskie i strasznie podnieśli ceny.
PARDINI%20RAPID.jpg
Piękny. Ma to jakiś odrzut? Nigdy nie strzelałem z pistoletu sportowego, tylko karabinki za dzieciaka w LOK.

Piękny. Ma to jakiś odrzut? Nigdy nie strzelałem z pistoletu sportowego, tylko karabinki za dzieciaka w LOK.
Niewielki,plusem jest to,że ma dokładane 6 ciężarków na przodzie(do lufy) dzięki czemu statyka jest idealna i odrzut zmniejszony.

Back