De Longhi - jaki model ekspresu do kawy wybrać ?

No więc trochę moich obaw się potwierdza.
Mój kumpel ma tego E8 i jest zadowolony ale on pije tylko czarną. Jego kobieta wspominała o tym spienianiu, że dziwnie spienia i z tego jest średnio zadowolona.
Tabletka służy do odtłuszczania jednostki zaparzającej, teoretycznie powinno się ją stosować co tydzien, ale to zależy tak naprawdę ile kaw ekspres przerobi. Ja używam tabletki przy wymianie filtra czyli co ok 2 miesiące, bo jednostkę myje regularnie i nie mam potrzeby dawać tabletki tak często

W Jurze już też
:jarolaugh:
W krupsie też mam tabletkę, zaparzacz nie da się wyjąc bez grubszego rozkręcania ekspresu. Wielkim plusem Siemensa natomiast jest to, że zaparzacz wyciąga się dosłownie w 3 sekundy i można go na bieżąco czyścić.
:lesnarhappy:

Mój kumpel ma tego E8 i jest zadowolony ale on pije tylko czarną. Jego kobieta wspominała o tym spienianiu, że dziwnie spienia i z tego jest średnio zadowolona.

W krupsie też mam tabletkę, zaparzacz nie da się wyjąc bez grubszego rozkręcania ekspresu. Wielkim plusem Siemensa natomiast jest to, że zaparzacz wyciąga się dosłownie w 3 sekundy i można go na bieżąco czyścić.

A u mnie w De Longhi są aż 3 systemy spienienia (wcale, średni, duży), który ustawiam pokrętłem i za każdym razem ustawiam jaki chce przy mlecznych.
Spienia bardzo dobrze, nie mam zastrzeżeń.
Łatwość mycia banalna i szybka.

To co Panowie, wychodzi na to że De Longhi król !
* pamiętajcie że jedyny sensowny stalowy młynek mają marki De Longhi oraz Jura, reszta typu Siemens, Krups, Philips itd. mają hu*** ceramiczny młynek.

W moim czyszczenie i serwis też bez problemu. Boczny panel otwierasz i cały zaparzacz wyjmujesz, myjesz pod wodą bez żadnych detergentów, czekasz aż wyschnie, wsadzasz i parzysz kapucziny dalej. Ostatnio wymieniałem zawór gorącej wody bo uszczelki przeciekały(pisałem parę stron wczesniej) 4 śruby, wywalić stary wsadzić nowy (70zl) i bangla.

Jeśli miałbym kupować nowy ekspres to chyba też Philips albo coś co jest tak proste w eksploatacji i tanie w utrzymaniu jak Philips właśnie.

reszta typu Siemens, Krups, Philips mają hu*** ceramiczny młynek.
Przyjebałeś się do tego młynka, a to jeden chuj jak pisałem jeśli nie parzysz po 50 kaw dziennie. Kawa smakuje tak samo. Awaryjność pewnie podobna o ile kamieni tam nie mielisz.

W moim czyszczenie i serwis też bez problemu. Boczny panel otwierasz i cały zaparzacz wyjmujesz, myjesz pod wodą bez żadnych detergentów, czekasz aż wyschnie, wsadzasz i parzysz kapucziny dalej. Ostatnio wymieniałem zawór gorącej wody bo uszczelki przeciekały(pisałem parę stron wczesniej) 4 śruby, wywalić stary wsadzić nowy (70zl) i bangla.

Jeśli miałbym kupować nowy ekspres to chyba też Philips albo coś co jest tak proste w eksploatacji i tanie w utrzymaniu jak Philips właśnie.

A u mnie z minusów do jakich mógłbym się doczepić na siłe to komunikat odkamieniania co 10 dni - ale ja mam wodę twardą i nic nie jest w stanie jej zmiękczyć, nawet filtr Dafi w dzbanku który używam, a więc i komunikat się będzie pojawiał często - nawet jakbym miał zainstalowany filtr w De Longhi to i tak by się ten komunikat pojawiał tak samo co 10 dni jestem pewien.

PS.
Pan z Jury infolinii twierdzil ze jak w Jurze jest zainstalowany filtr to komunikat odkamieniania nie bedzie sie pojawial albo raz na x miesiecy.
PRÓBOWAŁ NAKŁONIĆ DO WYDAWANIA HAJSU NA ICH FILTR I OBAŁAMUCIĆ KLIENTA ALBO SAM JEST NA TYLE GŁUPI

A u mnie z minusów do jakich mógłbym się doczepić na siłe to komunikat odkamieniania co 10 dni - ale ja mam wodę twardą i nic nie jest w stanie jej zmiękczyć, nawet filtr Dafi w dzbanku który używam, a więc i komunikat się będzie pojawiał często - nawet jakbym miał zainstalowany filtr w De Longhi to i tak by się ten komunikat pojawiał tak samo co 10 dni jestem pewien.
Ja też mam w chuj twardą wodę a odkamienianie chyba co 4 wymianę filtra woła. Dzbanki wody nie zmiekczą tylko usuną z niej zanieczyszczenia w tym osad z kamienia (co raczej nie równa się zmiękczeniu samemu w sobie tak mi się wydaje)
I przypomniałeś mi że muszę kupić tester twardości bo już to robię od nie wiem kiedy, żeby ustawić odpowiedni poziom w ekspresie.

Ja też mam w chuj twardą wodę a odkamienianie chyba co 4 wymianę filtra woła. Dzbanki wody nie zmiekczą tylko usuną z niej zanieczyszczenia w tym osad z kamienia (co raczej nie równa się zmiękczeniu samemu w sobie tak mi się wydaje)
I przypomniałeś mi że muszę kupić tester twardości bo już to robię od nie wiem kiedy, żeby ustawić odpowiedni poziom w ekspresie.

Ja mam ustawione w ekspresie wodę najtwardszą bo taką też wlewam, nie wiem co Ty tam ustawiłeś.... ale są 4 opcje do ustawienia, ja nie okłamywałem ekspresu, ale u Ciebie to nie wiem jak to widzi że tylko raz na 4 miesiące chce odkamienić po bardzo twardej wodzie którą tam wlewasz :awesome:

Może faktycznie jakbym zainstalował filtr to by mi nie pokazywało komunikatu co 10 dni.
Pierwszy filtr nie zainstalowałem tylko był włożony do ekspresu przez 30 dni i system go nie widział, po czym wyjałem i założyłem drugi i tym razem już go instalujac w system żeby naliczał dni to się od razu ekspres zepsuł nie robiąc z tym filtrem ani jednej kawy i poszedł do naprawy, no i jak już wrócił to więcej filtra nie próbowałem instalować. Więc kto go tam wie jakby było z zainstalowanym filtrem... W każdym razie tester pasowałoby użyć też na wodzie która wypływa z ekspresu żeby faktycznie zobaczyć jaka wypływa woda po tym ich super filtrze ekspresowym.

Ja mam ustawione w ekspresie wodę najtwardszą bo taką też wlewam, nie wiem co Ty tam ustawiłeś.... ale są 4 opcje do ustawienia, ja nie okłamywałem ekspresu, ale u Ciebie to nie wiem jak to widzi że tylko raz na 4 miesiące chce odkamienić po bardzo twardej wodzie którą tam wlewasz :awesome:

Może faktycznie jakbym zainstalował filtr to by mi nie pokazywało komunikatu co 10 dni.
Pierwszy filtr nie zainstalowałem tylko był włożony do ekspresu przez 30 dni i system go nie widział, po czym wyjałem i założyłem drugi i tym razem już go instalujac w system żeby naliczał dni to się ekspres zepsuł i poszedł do naprawy, no i jak już wrócił to więcej filtra nie próbowałem instalować. Więc kto go tam wie jakby było z zainstalowanym filtrem... W każdym razie tester pasowałoby użyć też na wodzie która wypływa z ekspresu żeby faktycznie zobaczyć jaka wypływa woda po tym ich super filtrze ekspresowym.
Nie pamiętam, w sumie żona to ustawiała ale raczej na wyższą twardość więc tak jak powinno być, bez oszukiwania ekspresu. Leje wodę z dzbanka i w ekspresie filtr jest cały czas zainstalowany jak powinien, kawa czysta i nie widać śladu kamienia.

Nie pamiętam, w sumie żona to ustawiała ale raczej na wyższą twardość więc tak jak powinno być, bez oszukiwania ekspresu. Leje wodę z dzbanka i w ekspresie filtr jest cały czas zainstalowany jak powinien, kawa czysta i nie widać śladu kamienia.

Śladu kamienia też nie widać u mnie, no i jak ktoś stwierdził to z twardej wody smaczniejsza kawa niż z tej miękkiej :)
To Ty masz z Siemensa czy z czego ten ekspres?

Ekspres DeLonghi Dinamica Plus ECAM370.70.B - automatyczny​

Screenshot_2023-11-02-20-13-46-47_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg

Ogólnie sporo opinii że awaryjny i podobnych historii z serwisem czy uwalonymi reklamacjami. Opinii że chujowa kawa nie biorę pod uwagę bo z ekspresu wypływa to co w niego wsypiesz zazwyczaj ;)
No i z tym odkamienianiem ten ekspres chyba tak ma, co 3 tygodnie się bujaj.

View attachment 82804

Ogólnie sporo opinii że awaryjny i podobnych historii z serwisem czy uwalonymi reklamacjami. Opinii że chujowa kawa nie biorę pod uwagę bo z ekspresu wypływa to co w niego wsypiesz zazwyczaj ;)

To z tej opinii podzielam fakt że coś nie tak z tymi filtrami i najprościej nie używac - z reszta jakbym mial jakikolwiek inny to tez bym nie uzywal bo uzywanie/instalowanie filtra jest dla mnie zbyt uciazliwe :) No i to odkamienianie częste, ale to nie problem.. szybko idzie.
Reszty tego co ona tu napisała to nie zauważyłem u siebie po roku użytkowania.

To z tej opinii podzielam fakt że coś nie tak z tymi filtrami i najprościej nie używac - z reszta jakbym mial jakikolwiek inny to tez bym nie uzywal bo uzywanie/instalowanie filtra jest dla mnie zbyt uciazliwe :) No i to odkamienianie częste, ale to nie problem.. szybko idzie.
Reszty tego co ona tu napisała to nie zauważyłem u siebie po roku użytkowania.
Nie wiem co musisz z tym filtrem więcej robić, ja tylko wywalam stary i wsadzam nowy, a Ty coś musisz w menu grzebać czy śruby odkręcać? O chuj chodzi?

Edit a to u mnie odkamienianie trwa dłuższą chwilę, ok 30 minut ale mam pewność że solidnie to zrobi bo opróżnia 3/4 zbiornika wody wymieszanego z odkamieniaczem pod dużym ciśnieniem.

Last edited:
Nie wiem co musisz z tym filtrem więcej robić, ja tylko wywalam stary i wsadzam nowy, a Ty coś musisz w menu grzebać czy śruby odkręcać? O chuj chodzi?

Edit a to u mnie odkamienianie trwa dłuższą chwilę, ok 30 minut ale mam pewność że solidnie to zrobi bo opróżnia 3/4 zbiornika wody wymieszanego z odkamieniaczem pod dużym ciśnieniem.

1. Cięzkie do tłumaczenia, ale najbardziej wkurzało mnie to ściskanie filtra zanużonego w wodzie.

2. U mnie też trwa ok 30-40 min odkamienianie, po prostu chodzilo mi o to że jest to dość łatwe i nie ma tak przy tym roboty dużo.

i poszedł do naprawy
Dzięki za polecenie ekspresu, który zjebał Ci się po miesiącu :usunto:
View attachment 82804

@Baasteek dzięki jeszcze raz, faktycznie wychodzi na to, że De Longhi król :beczka:

Dobrze płacą na froncie, że dwóch z trzech (dobra czterech, pzdr ryba) największych upa-mongołów cohones inwestuje w kawomat.
A nie czekaj, jeden w gumach robi a drugi guwno-panelami parkiety przykrywa.
Plaga ha tfu! :burnit:

Dzięki za polecenie ekspresu, który zjebał Ci się po miesiącu :usunto:

@Baasteek dzięki jeszcze raz, faktycznie wychodzi na to, że De Longhi król :beczka:

gdybym instalowal ten filtr juz pierwszego dnia w systemie to by mi sie zjebal juz pierwszego dnia bez zrobienia ani jednej kawy, ja wtedy zainstalowalem go na sucho bo nie ogarnialem jeszcze ekspresu w pierwszy dzień,
a system przez 30 dni go nie widzial mimo ze tam byl

Tam jest chyba jakis blad fabryczny lub ja zle cos zrobilem i zapowietrzylem ekspres. Opcji jest kilka :awesome:

Jedno jest pewne, zniechecilo mnie to do kolejnych prób/podejść jesli nie jest on wymagany.

Miałem kilka lat Siemens EQ7, teraz mam Jura, ten drugi parzy mocniejszą kawę, nie wiem jakie są miedzy nimi różnice techniczne ale Siemens nie potrafił zrobić takiego mocnego espresso, i tak jakby z wiekiem tracił moc. Woziłem go trzy razy do serwisu ale nie potrafili tego poprawić.
Różnice są też takie, że starsze ekspresy miały czujniki do ilości fusów i skroplin, a nowe biorą te informacje z licznika zrobionych kaw.

Miałem kilka lat Siemens EQ7, teraz mam Jura, ten drugi parzy mocniejszą kawę, nie wiem jakie są miedzy nimi różnice techniczne ale Siemens nie potrafił zrobić takiego mocnego espresso, i tak jakby z wiekiem tracił moc. Woziłem go trzy razy do serwisu ale nie potrafili tego poprawić.
Różnice są też takie, że starsze ekspresy miały czujniki do ilości fusów i skroplin, a nowe biorą te informacje z licznika zrobionych kaw.
Podeślesz link z konkretnym modelem tego siemensa? I ewentualnie jak to nie problem to jaką Jurę masz teraz?

A ta moja De Longhi (Dinamica Plus) robi tez mocne kawy ktore sa zaprogramowane przez producenta powyzej skali ktora sam moge ustawić (czyli powyzej 5 cyfrowych ziarenek)

Sa to np. Doppio+ ktore ostatnio notorycznie pije z filiżanki, ale sa tez inne czarne z + jak np chyba Long+ oraz mam nawet cappucino+ mleczne super mocne.

Ten dodatek + sprawia ze nie trzeba dolewać do kawy jeszcze espresso itd. Fajny bajerek, ktory docenilem w ostatnim czasie ^^

A ta moja De Longhi (Dinamica Plus) robi tez mocne kawy ktore sa zaprogramowane przez producenta powyzej skali ktora sam moge ustawić (czyli powyzej 5 cyfrowych ziarenek)

Sa to np. Doppio+ ktore ostatnio notorycznie pije z filiżanki, ale sa tez inne czarne z + jak np chyba Long+ oraz mam nawet cappucino+ mleczne super mocne.

Ten dodatek + sprawia ze nie trzeba dolewać do kawy jeszcze espresso itd. Fajny bajerek, ktory docenilem w ostatnim czasie ^^
Siemens też ma, nazywa się to „shot” coś tam coś tam. Spoko te opcje. Przemyślę sobie jeszcze temat kilka dni, jutro chyba będę w media markt to zobaczę na żywo te ekspresy. Nie śpieszy mi się jakoś bardzo więc nie będę się podpalał

W sumie to mnie Panowie zainspirowaliście i też zacząłem się powoli rozglądać. :)
Jakieś opinie o marce Melitta?

Back