De Longhi - jaki model ekspresu do kawy wybrać ?

A ta moja De Longhi (Dinamica Plus) robi tez mocne kawy ktore sa zaprogramowane przez producenta powyzej skali ktora sam moge ustawić (czyli powyzej 5 cyfrowych ziarenek)

Sa to np. Doppio+ ktore ostatnio notorycznie pije z filiżanki, ale sa tez inne czarne z + jak np chyba Long+ oraz mam nawet cappucino+ mleczne super mocne.

Ten dodatek + sprawia ze nie trzeba dolewać do kawy jeszcze espresso itd. Fajny bajerek, ktory docenilem w ostatnim czasie ^^
A pianę z mleka ubija na sztywno?

W sumie to mnie Panowie zainspirowaliście i też zacząłem się powoli rozglądać. :)
Jakieś opinie o marce Melitta?

To połączenie Jury i De Longhi jeśli chodzi o system mleczny więc dwa razy więcej roboty z kawami mlecznymi na to wychodzi :|
Zdecydowanie nie.
Z plusów to młynek stalowy.
Za tą cenę tylko 15 barów słabo.

Jedna mniej sztywna druga bardziej, ja biorę tę średnią najczęściej bo ta na maxa to wgl sie nie rozpuszcza chyba. De Longhi król jeśli chodzi o mleczne.
Ale i o czarne też :P

Z resztą ja mlecznych już prawie nie pijam, zafascynowałem się espresso lub doppio+
Małe ilości a w huj mocy i mało sikania hehe ^^ --- i bez cukru bo to sie do filiżanki małej robi z ktorej dwa razy lepiej smakuje niz z wiekszej szklanki/kubka :)

To połączenie Jury i De Longhi jeśli chodzi o system mleczny więc dwa razy więcej roboty z kawami mlecznymi na to wychodzi :|
Zdecydowanie nie.
Z plusów to młynek stalowy.
Za tą cenę tylko 15 barów słabo.

Z funkcji tej Melitty jeszcze wyciszony młynek robi wrażenie. Ale... to nie każdemu sie tak bardzo przyda, wiadomo.

Z resztą ja mlecznych już prawie nie pijam, zafascynowałem się espresso lub doppio+
Małe ilości a w huj mocy i mało sikania hehe ^^ --- i bez cukru bo to sie do filiżanki małej robi z ktorej dwa razy lepiej smakuje niz z wiekszej szklanki/kubka :)
My z żoną też głównie czarna, ale często mamy gości i jest różnie. Ja do pracy lubię zrobić sobie ok. 400ml. coś w stylu „flat white”, tylko że nie chce mi się rano spieniać mleka to tylko podgrzewam. Dlatego teraz jak szukam to żeby miał opcje flat White. Jak jestem u brata, na stacji benzynowej czy w jakiejś kawiarni i nie mam ochoty na czarną to zawsze biorę flat white.

My z żoną też głównie czarna, ale często mamy gości i jest różnie. Ja do pracy lubię zrobić sobie ok. 400ml. coś w stylu „flat white”, tylko że nie chce mi się rano spieniać mleka to tylko podgrzewam. Dlatego teraz jak szukam to żeby miał opcje flat White. Jak jestem u brata, na stacji benzynowej czy w jakiejś kawiarni i nie mam ochoty na czarną to zawsze biorę flat white.

To dla gości posiadanie De Longhi z pojemnikiem nie będzie chyba przeszkadzało.
Wybór jest jeden :roberteyeblinking:

Włożenie węzyka w karton jest łatwiejsze na pewno ale jak slucham o jakichs myciach tego, tamtego, tu jakaś tabletka coś tam, zdejmowanie tego na środku czyli dyszy i rozbieranie na części pierwsze to serio De Longhi prostsze/trwalsze o wiele.

Włożenie węzyka w karton jest łatwiejsze na pewno ale jak slucham o jakichs myciach tego, tamtego, tu jakaś tabletka coś tam, zdejmowanie tego na środku czyli dyszy i rozbieranie na części pierwsze to serio De Longhi prostsze/trwalsze o wiele.
Mówisz o Jurze, mnie ten system też trochę nie przekonuje. I w sumie to mnie najbardziej skłania ku Siemensowi bo tam czyszczenie jest ultra proste. Postaram się namierzyć kogoś z taką Jurą w okolicy i zobaczyć na żywo co i jak bo do Opola do kumpla to mi się jechać nie chce.

Mówisz o Jurze, mnie ten system też trochę nie przekonuje. I w sumie to mnie najbardziej skłania ku Siemensowi bo tam czyszczenie jest ultra proste. Postaram się namierzyć kogoś z taką Jurą w okolicy i zobaczyć na żywo co i jak bo do Opola do kumpla to mi się jechać nie chce.
I eksploatacyjnie Jura wypada drogo

Osobiście nigdy bym nie pomyślał że na Jure znajdzie się tu tyle minusów @Evo :jarolaugh:

A na Simensa tyle plusów dodatnich :juanlaugh:

Mam znajomych, którzy mają ekspres Jury od 15 lat z czego 10 służył w pizzerii, którą prowadzili. Pewnie żaden z naszych siemensow, phillipsow czy delonghi nie osiągnie tego wyniku.

Pewnie nikt z nas majac restauracje nie kupowalby tam innej marki niz Jura.

Gdy w gre wchodzi "uzytek domowy" to calkiem na co innego sie patrzy w takim razie.

Mam znajomych, którzy mają ekspres Jury od 15 lat z czego 10 służył w pizzerii, którą prowadzili. Pewnie żaden z naszych siemensow, phillipsow czy delonghi nie osiągnie tego wyniku.
7 lat mam automatycznego zelmera. Co prawda po 5 musiałem zrobić generalny remont, ale i tak jest to jeden z moich lepszych zakupów.

Zapytam ogolnie bo nikt jeszcze nie pisał oprocz respecta ktorego sam pytalem o to.

W Waszych ekspresach co ile wywala komunikat odkamieniania ?
((( Pomijajac juz twardosc wody i czy uzywacie filtra w ekspresie )))

Zapytam ogolnie bo nikt jeszcze nie pisał oprocz respecta ktorego sam pytalem o to.

W Waszych ekspresach co ile wywala komunikat odkamieniania ?
((( Pomijajac juz twardosc wody i czy uzywacie filtra w ekspresie )))
Filtr mam w ekspresie, wymiana filtra pokrywa się z odkamienianiem i komunikat jest mniej więcej co 1,5 miesiąca. Wtedy też robię za jednym zamachem czyszczenie z tabletką. Sam zaparzacz czyszczę częściej, a zajmuje to kilka minut. Wodę mam twardą. Nie zawsze używam dzbanka do filtrowania wody przed wlaniem do ekspresu. Używam zamienników filtrów i nie widzę różnicy w stosunku do oryginału, oczywiście poza finansową :wink:

Znalazłem na allegro za 2549zł najtaniej

* z tym, że brak opcji zakupu "za pobraniem" jakby ktoś chciał zapłacić tylko gotówką

Chłop miał 2 sztuki jeszcze w piątek i już wysprzedał... miał 230 zł niż u konkurencji i poszło.. nie kupiłem go tylko dlatego że nie miał opcji "za pobraniem"

Ale kto wie... może to był jakiś outlet po zwrotach, o którym nie wspomniał w ofercie, jakiś sensowny powód takiej obniżki musiał być.......... ciul tam.

A ja chyba dziś jadę po De Longhi do Euro RTV AGD bo właśnie doszedł zapas lewej gotówki :roberteyeblinking:
Czy czekać na black friday że jeszcze obniżą ....? @respect co byś zrobił :lol: I tak już potaniał ponad 200 zł w ostatnim czasie..

Ekspresik kupiony, kawe z lidla sobie wzialem taką : jakieś opinie??? - bo pierwszy raz sobie taką wzialem, a ogolnie pilem w hotelu Segafredo w Novotelu to była przepyszna ta kawa, ale mieli az 3 rodzaje tam, wiec nie wiem, która to która ;)

1699285122033.png

@VitoC
Dasz namiar na ta kawe z allegro co jest "prosto z palarni", świeża itd, kiedys Ty chyba ja wysylales tu
Dasz namiary na ten ekspres od herbaty i czekolady czy tylko ludziom będziesz dupę zawracał a jak ktoś zapyta ciebie o radę to olewał ciepłym moczem?

po co Krecik i tak Cie nie stać
Aha, tyle że ja siedzę na swoim synu a nie na garnuszku u rodziców całe życie odkładając rentę do skarpety, jeśli ty się nasmiewasz ze mnie, a wiemy że to robisz, to weź się kurwa zastanów kim w porównaniu do mnie jest twoja persona? Zastanów się i przeproś chłopie bo stoisz na najniższej społecznej półce w łańcuchu pokarmowym, odkładaj na przeszczep w Turcji to może zaczniesz wyglądać za 2 lata jak mężczyzna a nie jak niedogolona pizda.

Chodzilo mi o to ze ja sie naszukam na marne, a nie jakieś naśmiewanie, bez przesady, nawiazywalem do wczorajszej pizzy bo pisales sam wiesz co. . .

Aha, tyle że ja siedzę na swoim synu a nie na garnuszku u rodziców całe życie odkładając rentę do skarpety, jeśli ty się nasmiewasz ze mnie, a wiemy że to robisz, to weź się kurwa zastanów kim w porównaniu do mnie jest twoja persona? Zastanów się i przeproś chłopie bo stoisz na najniższej społecznej półce w łańcuchu pokarmowym, odkładaj na przeszczep w Turcji to może zaczniesz wyglądać za 2 lata jak mężczyzna a nie jak niedogolona pizda.
:antonio:

Ps. Włosy w Turcji mogę załatwić.
:lesnarhappy:

Back