De Longhi - jaki model ekspresu do kawy wybrać ?

Nie wiem jak wygląda kwestia czyszczenia tego, czy tylko wężyk wypłukać czy coś więcej trzeba rozmontować, obejrzyj na jutubie jak to wygląda powinno być. Ja mam Phillips z kubeczkiem, to tylko kubek umyć muszę i tyle.

Edit o jak masz możliwość zobaczyć sprzęt to fajnie, podpytaj co z nim było nie tak przy okazji. Jura to ogólnie bdb sprzęt
Dzięki Vito! :beer:
Znalazłem jeszcze w Lublinie serwis w którym sprzedają używki na gwarancji.
Bo na nowy troche mnie nie stać aktualnie :awesome:

No właśnie nie mam :zakręcony:

Zrobisz blika? :werdum:

Ja nie, ale znam kogoś kto może Ci w tym pomóc :cool:

Jakby tego było mało, o mało nie wjebałem w auto. Jak zachamowałem to cały pierdolnik z bagażnika powskakiwal mi na tylne siedzenia (były otwarte).
Już kurwica nieziemska mnie bierze, gdy patrzę, a tam pod nogami zawiniątko.
5 koła. Od razu humor o 180°, wyjebane na wszystko.
Podczas tego hamowania wyjebało mi to spod fotela.

Przypadek?
Nie sondze.
View attachment 70843

Dobre to?
Screenshot_20230822-142439.png

Ostatnio zaczalem pić espresso z 5 cyfrowych ziarenek kawy oczywiście

Co sądzisz @respect o piciu samego espresso i ile x dziennie takich byś pił ?

Jak wiadomo espresso jest pożyteczne bo nie dodaje się do niego cukru oraz szybko się chłodzi, tak że prawie od razu można to pić - a nawet trzeba - oraz dość szybko czuć efekt pobudzenia, no i się sikać po tym nie chce jak np. po kawie zwykłej której trzeba wypić cały kubek.

Espresso > Czarna Kawa > Cappuccino

Ostatnio zaczalem pić espresso z 5 cyfrowych ziarenek kawy oczywiście

Co sądzisz @respect o piciu samego espresso i ile x dziennie takich byś pił ?

Jak wiadomo espresso jest pożyteczne bo nie dodaje się do niego cukru oraz szybko się chłodzi, tak że prawie od razu można to pić - a nawet trzeba - oraz dość szybko czuć efekt pobudzenia, no i się sikać po tym nie chce jak np. po kawie zwykłej której trzeba wypić cały kubek.

Espresso > Czarna Kawa > Cappuccino
Po kawie nie powinno się chcieć siku tylko kupę. Zbadaj bebechy, bo takie objawy to może być coś poważnego.
P.s. Ja w pracy walę ekspreso (ale ja daję 7 ziarenek, lubię jak trzepie w beret) a kapuczinę w domu.

1000004988-01.jpeg

Odkręcić 6 śrubek, wyjąć zawór gorącej wody, wymienić 4 uszczelki i gotowe. Szok że w tych czasach można tak tanio i prosto coś wymienić samemu.

Typowe zużycie części eksploatacyjnej w ekspresie, nie jakaś awaria. Koszt uszczelek ok 30 zł, cały zawór z uszczelkami ok 70 zł. Roboty 2 minuty.
:penn:

Objawy zużycia uszczelek? Podciekanie wody przy parzeniu kawy pod ekspres, im bardziej puszczają tym gorzej. Standardowo wymiana co ok 2 lata, mój ekspres ma już 3 i dopiero teraz zaczął cieknąć.

Jak ktoś szuka części dobrej jakości do różnego sprzętu to polecam north.pl
Uszczelki, śrubki, zawory, elementy obudowy do różnego sprzętu agd.

View attachment 79499

Odkręcić 6 śrubek, wyjąć zawór gorącej wody, wymienić 4 uszczelki i gotowe. Szok że w tych czasach można tak tanio i prosto coś wymienić samemu.

Typowe zużycie części eksploatacyjnej w ekspresie, nie jakaś awaria. Koszt uszczelek ok 30 zł, cały zawór z uszczelkami ok 70 zł. Roboty 2 minuty.

Objawy zużycia uszczelek? Podciekanie wody przy parzeniu kawy pod ekspres, im bardziej puszczają tym gorzej. Standardowo wymiana co ok 2 lata, mój ekspres ma już 3 i dopiero teraz zaczął cieknąć.

Mleczniki tam mają, bo pękł mi w ręku?
:beczka:

View attachment 79499

cenia sie ale duzo rzeczy sie dostanie to prawda.

Co do tej kawy którą wcześniej wrzuciłem, zrobiłem ją w zaparzaczu. Zmieliłem 15g na filiżankę i faktycznie czuć w niej tą limonkę.
Dziwny to posmak ale kawa ok, za 24 zł daje rade
:joe:

Edit i nawet świeża bo porcja która kupiłem była palona w sierpniu
Screenshot_2023-10-14-21-34-11-12_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg

Co do tej kawy którą wcześniej wrzuciłem, zrobiłem ją w zaparzaczu. Zmieliłem 15g na filiżankę i faktycznie czuć w niej tą limonkę.
Dziwny to posmak ale kawa ok, za 24 zł daje rade
:joe:

Edit i nawet świeża bo porcja która kupiłem była palona w sierpniu

French Press :boystop:

French Press :boystop:
Taki, widziałem wczoraj! Moment... Mam!!! Łapcie na dobrej promocji

:tysonhappy:

Taki, widziałem wczoraj! Moment... Mam!!! Łapcie na dobrej promocji

:tysonhappy:

Back