By żyło się lepiej: kariera/studia/przekręty;)

Świetnie pływam między rekinami :beczka: A tak serio to biorąc pod uwagę, że cały biznes jest pod funduszem inwestycyjnym to rekiny mogą być jedynie tam, a nie w żadnym z krajów gdzie działamy.
No niestety takie szaraczki jak my możemy się cieszyć tym co skapnie nam z góry.

biznes jest pod funduszem inwestycyjnym

e2eaf5a3217b31c04977dc2cdbdd63c7.gif

Od 14 lat pracuje pod funduszami inwestycyjnymi, w poprzedniej firmie udało mi się nawet „przetrwać” przejście spółki z jednego funduszu pod drugi :rutekajak:
Nie no, idzie funkcjonować i żyć w takim środowisku póki cyferki się zgadzają. Gorzej jak się nie zgadzają i to nie z winy spółki tylko przeszacowania wzrostu lub innych czynników. Wtedy po dupie dostają wszyscy od kadry zarządczej po pracowników niższego szczebla. Nawet bym powiedział, że bardziej jebany jest management, bo zwykłym pracownikom to jeszcze można wcisnąć kit jak to firma dba i na 1 miejscu ma ludzi, a wyżej to się nie pierdolą i wykładają wszystko w prostych słowach - wiemy jakich :fjedzia:

Polecam kursy na webinarjam. Można dużo darmowej wiedzy złapać. Mam już za sobą kilka dotyczących fotografii i żałuję, że wcześniej z nich nie korzystałem. Polecam tę kursy nagrywać sobie na komputerze, bo nie zawsze są dostępne po ukończeniu.

Jak dla mnie plus takich kursów to, że trzeba się zmobilizować na konkretny czas. Przykładowo takie filmy na YouTube zawsze są dostępne i nie ma takiego spięcia, żeby się na daną godzinę stawić.

Polecam kursy na webinarjam. Można dużo darmowej wiedzy złapać. Mam już za sobą kilka dotyczących fotografii i żałuję, że wcześniej z nich nie korzystałem. Polecam tę kursy nagrywać sobie na komputerze, bo nie zawsze są dostępne po ukończeniu.

Jak dla mnie plus takich kursów to, że trzeba się zmobilizować na konkretny czas. Przykładowo takie filmy na YouTube zawsze są dostępne i nie ma takiego spięcia, żeby się na daną godzinę stawić.
Co męczysz lightroom czy Photoshop?

Co męczysz lightroom czy Photoshop?
To i to. Podstawowa edycja plików RAW w Lightroom a w Photoshopie głównie czyszczenie zdjęć i powolutku jakieś wprowadzanie zmian. Miałem wcześniej doczynienia z dwoma programami, ale swoją wiedzę na ich temat określam jako bardzo podstawową.
Wczoraj pościągałem jakieś pędzle darmowe i trochę się bawiłem. Będę musiał grube godziny przy tym siedzieć.

To i to. Podstawowa edycja plików RAW w Lightroom a w Photoshopie głównie czyszczenie zdjęć i powolutku jakieś wprowadzanie zmian. Miałem wcześniej doczynienia z dwoma programami, ale swoją wiedzę na ich temat określam jako bardzo podstawową.
Wczoraj pościągałem jakieś pędzle darmowe i trochę się bawiłem. Będę musiał grube godziny przy tym siedzieć.
Fajne ‚czyszczenie’ jest również w lightcie. Photoshop jest bardziej do fotomanipulacji.

Szczerze mówiąc, nie bardzo wiem o czym piszesz. Czy to krytyka konstruktywna, czy jakieś wykopowe wysrywy? Jak znasz sprawę, to rozwiń

:korwinlaugh:
Ludzie go ocenili jako niedojebanego jakiś czas temu, teraz widzę bardziej dojrzałe wpisy niż poprzednimi razami, stad mój niekoniecznie prawdziwy wniosek, że typ poczytał trochę więcej.

Ropa znów spada, cena po 65. Myślicie że już warto się ładować? Czy jeszcze poleci? Bo czuję że jak za mocno cena poleci to OPEC coś wymyśli bo dawno nie interweniowali. A wiadomo że jak jeszcze jakieś dymy na bliskim wschodzie będą to cena wzrośnie. Nie chce co prawda inwestycji w perspektywie kilku lat jakiejś tutaj robić, bo same opłaty za rolowanie etc. Mogą być irytujące, ale potrzymałbym przynajmniej do tego wzrostu do poziomu 80 za baryłkę. A poziomy od pandemii były wyższe zazwyczaj

Last edited:
Ropa znów spada, cena po 65. Myślicie że już warto się ładować? Czy jeszcze poleci? Bo czuję że jak za mocno cena poleci to OPEC coś wymyśli bo dawno nie interweniowali. A wiadomo że jak jeszcze jakieś dymy na bliskim wschodzie będą to cena wzrośnie. Nie chce co prawda inwestycji w perspektywie kilku lat jakiejś tutaj robić, bo same opłaty za rolowanie etc. Mogą być irytujące, ale potrzymałbym przynajmniej do tego wzrostu do poziomu 80 za baryłkę
poleci bo Orlen daje zniżkę 40gr na litr przez wakacje
:roberteyeblinking:

Ropa znów spada, cena po 65. Myślicie że już warto się ładować? Czy jeszcze poleci? Bo czuję że jak za mocno cena poleci to OPEC coś wymyśli bo dawno nie interweniowali. A wiadomo że jak jeszcze jakieś dymy na bliskim wschodzie będą to cena wzrośnie. Nie chce co prawda inwestycji w perspektywie kilku lat jakiejś tutaj robić, bo same opłaty za rolowanie etc. Mogą być irytujące, ale potrzymałbym przynajmniej do tego wzrostu do poziomu 80 za baryłkę. A poziomy od pandemii były wyższe zazwyczaj
Na tą chwilę brak sygnałów wejścia, przyjemniej wg tej metodologii, którą ja stosuję.

Ładujesz się w etfy na ropę czy w kontrakty? Jak w to drugie to ryzykownie. Jak w etfy to wiadomka brać ja już załadowany.

Na tą chwilę brak sygnałów wejścia, przyjemniej wg tej metodologii, którą ja stosuję.
Z mojej metody też nie widzę sygnałów na kontrakty, ale na etf już jest tanio stąd brałem.

Etf nie gram więc się nie wypowiem.
Plus ropa oszukuje, zalicza poziomy, które nie powinna zaliczać w trendzie wzrostowym bądź na odwrót, typowy wywalacz SL ;) także lepiej SL dawać niżej niż się zakładało, kapitałowy niż na jakiś poziom.

Ładujesz się w etfy na ropę czy w kontrakty? Jak w to drugie to ryzykownie. Jak w etfy to wiadomka brać ja już załadowany.

Kontrakty to wkurwiają rolowaniem, ale jeszcze nic nie kupiłem. Który brałeś ETF, w sensie w jakim miejscu?

Jakbyś mógł streścić jak to się ma cenowo w stosunku do ETF tam to będę wdzięczny :)

Bo trochę ogólnie nieregularny ten wykres, nie jest tak stricte powiązany no i nie ma zabezpieczenia jak ETF.
Problem jest taki, że nie ma na xtb etfa na ropę, męczyłem chujków z obsługi by dodali, ale blokuje ich prawo europejskie (jak zwykle jebana unia) to był jedyny polecany przez dobrego youtubera środek na ekspozycję na ropę wti, jeżeli jesteś w strefie euro na xtb, nic innego nie ma, chyba, że na innej platformie. Wykres jest nieregularny, bo ma inne godziny "pracy" niż ropka wti.

Back