Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Co co?
Co co?
Troche nie wiem o co kaman, ale w sumie cohones to zabrudzanie serwera ;) ;) ;)

a tylko łape wyciaga...![]()
Taki mail powinien być dla każdego z kontem premium
![]()
Kiedys jeszcze sie bawilem we wlasny serwer pocztowy, ale za duzo przy tym roboty, no i tez jest teraz mega nacisk na walke ze spamem, sporo atakow na to tez jest.
Ban.

DLA USEROW PREMIUM!!!
Z tego co się orientuję to posiadanie wytrychów w Polsce jest zabronione prawnie. Można sobie przypadkiem problemów narobić.
Doradzisz trochę? Chodzi pfakt że założyłem już konto na obligacje i pokupowslem tos i Edo. Aktualnie próbuje ugryźć xtb i etfy. Z tego co zrozumiałem to niby lepiej że względu na wyższe możliwości zarobkowe w etf lepiej w nich ulokować ike. Czy jesteś w stanie polecić coś? Z moich obserwacji to na ten moment myślałem o etf złota, i sp500, do tego akcje z kruk, xtb, pzu,Ja w pewnym momencie zastosowałem sie do wskazówek iwucia i dostosowałem to lekko do siebie. Rod i edo są indeksowane inflacją. Wszystko bym pchał w ROD, ale ogranicza Cię limit wypłat z 800+
Te akcje to przyznam bardziej z rozmów z ludźmi, przy okazji spotkań z klientami, a że mam taką okazję współpracować z ludźmi z dużym doświadczeniem biznesowym i mądrzejszymi ode mnie to korzystam i tylko w duże spółki, żadnych jednorożców i boomów. Za moim nosem i własnym researchem to już czysto spekulacyjnie się bawię za to co nie boli.
Dawno temu zaczynałem właśnie z takim odłożonym kapitałem i powiem Ci, że dla mnie i mojej psychiki to nie było komfortowe - za dużo przemyśleń, kombinowania itd. Jak kolejny raz się za to zabrałem to zacząłem po prostu odkładać i tyle. Co miesiąc mam ustalone, że dorzucam do portfela. Jak wpływa 800+ od razu się loguje i kupuje obligacje, jak mi teraz wpada 500 zł za ten program aktywny coś tam to wpłacam na xtb, jak na koniec miesiąca zostaje coś nadprogramowego to znów jakieś obligacje albo ETF albo spekulacja. Chyba regularność jest dobra dla mojego zdrowia psychicznego, bo nie zastanawiam się czy kupuje na górce czy w dołku, tylko mam ustalone, że dziś dokupuję i koniec. A co jakiś czas przy okazji dodatkowych wpływów z pracy robię jakieś większe zakupy
Ja mam w portfelu długoterminowym obecnie tylko 2 ETFy: ishares core msci world (iwda.uk), czyli globalne akcje spółek z rynków rozwiniętych i złoto w formie ishares physical gold (igln.uk). Można jeszcze pomyśleć o ETF na rynki wschodzące w celu balansu, ale ja jakoś nie czuję tej nadchodzącej globalnej dominacji azji. Nie wiem czy @Mnichu nie miał etfa SP500 albo czegoś innego na USA.Doradzisz trochę? Chodzi pfakt że założyłem już konto na obligacje i pokupowslem tos i Edo. Aktualnie próbuje ugryźć xtb i etfy. Z tego co zrozumiałem to niby lepiej że względu na wyższe możliwości zarobkowe w etf lepiej w nich ulokować ike. Czy jesteś w stanie polecić coś? Z moich obserwacji to na ten moment myślałem o etf złota, i sp500, do tego akcje z kruk, xtb, pzu,
Jeśli nadejdzie globalna dominacja Azji to ich spółki trafią do ETF na rynki rozwinięte. Balansowanie ETF na rynki wschodzące ma sens wtedy kiedy kupujesz oddzielnie ETF na rynki rozwinięte. Jeżeli masz ETF na cały świat, to w ten sposób nie balansujesz tylko przeważasz w stronę rynków wchodzących. Oczywiście może się zdarzyć sytuacja na świecie, że się to opłaci ale chyba małe szanse na to.Można jeszcze pomyśleć o ETF na rynki wschodzące w celu balansu, ale ja jakoś nie czuję tej nadchodzącej globalnej dominacji azji
Przecież to samo napisałem. Iwda jest etfem na rynki rozwinięte, wiec można dodać rynki wschodzące w celu właśnie zbliżenia portfela, aby odwzorowywal cały świat. Tylko po co? Z takim podejściem można kupic jeden etf all world / acwi jeśli chodzi o black rockJeśli nadejdzie globalna dominacja Azji to ich spółki trafią do ETF na rynki rozwinięte. Balansowanie ETF na rynki wschodzące ma sens wtedy kiedy kupujesz oddzielnie ETF na rynki rozwinięte. Jeżeli masz ETF na cały świat, to w ten sposób nie balansujesz tylko przeważasz w stronę rynków wchodzących. Oczywiście może się zdarzyć sytuacja na świecie, że się to opłaci ale chyba małe szanse na to.
Chyba trzeba się jednak wyspać. Przeleciałem jakoś wzrokiem po tekście i mi się pokręciło, że msci world, więc cały świat.Przecież to samo napisałem. Iwda jest etfem na rynki rozwinięte, wiec można dodać rynki wschodzące w celu właśnie zbliżenia portfela, aby odwzorowywal cały świat. Tylko po co? Z takim podejściem można kupic jeden etf all world.

Czytając twój wpis aż musiałem sprawdzić, bo się zagotowałem co ja mam w zasadzie w portfeluChyba trzeba się jednak wyspać. Przeleciałem jakoś wzrokiem po tekście i mi się pokręciło, że msci world, więc cały świat.![]()

A masz ike na obligacjach czy etf?Czytając twój wpis aż musiałem sprawdzić, bo się zagotowałem co ja mam w zasadzie w portfelu![]()
Na IKE lepiej etfA masz ike na obligacjach czy etf?
A masz ike na obligacjach czy etf?
kierwa, tak czytam i chciałbym w to ike wejść, gdzie najlepiej to założyć? (o ile tak się da wybrać)Na IKE lepiej etf
Oprocz tego że wkierwa, tak czytam i chciałbym w to ike wejść, gdzie najlepiej to założyć? (o ile tak się da wybrać)
to wszędzie gdzie mają ofertę ike 
No dobra, czyli to bez różnicy?Oprocz tego że wto wszędzie gdzie mają ofertę ike
![]()

Ike działa na takich samych zasadach wszędzie bo to jest uregulowane. Możesz mieć jedno ike. Potem jest możliwość przeniesienia ale jest z tym pierdolenia trochęNo dobra, czyli to bez różnicy?
I jak to już założę to co potem? wpłacam hajs i już czy tam się odpierdala jakaś magia?
![]()

No i podziękował, o to chodziło w pierwszym pytaniu (xtb, bossa), a Pan żeś odpisał, że w piździeIke działa na takich samych zasadach wszędzie bo to jest uregulowane. Możesz mieć jedno ike. Potem jest możliwość przeniesienia ale jest z tym pierdolenia trochę
Różnice polegają na tym ze dany broker/bank czy cokolwiek innego moze miec inne prowizje od transakcji. Obecnie najbardziej opłacalne jest XTB, Bossa i bodajze mbank ale z tym pewności nie mam.
Wplacasz hajs, jest limit roczny. Wplacony hajs możesz inwestować w akcje bądź etf

MusiałemNo i podziękował, o to chodziło w pierwszym pytaniu (xtb, bossa), a Pan żeś odpisał, że w piździe
![]()

ja mam bossę, obym boso z tego nie wyszedłkierwa, tak czytam i chciałbym w to ike wejść, gdzie najlepiej to założyć? (o ile tak się da wybrać)
ETF, ale ja to ogólnie IKE/IKZE tak trochę po macoszemu traktujęA masz ike na obligacjach czy etf?
Dej.Czytając twój wpis aż musiałem sprawdzić, bo się zagotowałem co ja mam w zasadzie w portfelu![]()
@alww dobrze prawi. Z tego co czytałem to przy małych kwotach najlepiej aktualnie w xtb bo masz mniejsze opłaty. W dużych już bossem. Jak już kolędy wyżej mówili warto poobserwować niektórych YT. Można ustawić automatyzację w xtb co ułatwia inwestycje w etf. Z tym ike to pytanie znaczące ze względu na podatek belki. Który przy wyższych możliwościach zarobku w etfach niż obligacjach byłby droższy( większa kwota bybwyszla z 19%).No i podziękował, o to chodziło w pierwszym pytaniu (xtb, bossa), a Pan żeś odpisał, że w piździe
![]()
Przy wyższych kwotach wplacanych na strzała bardziej ma znaczenie czy kupisz na górce czy nie. Jeżeli nie chcesz się bawić w wilka z Wall Street i obserwować słupków to lepsze beda mniejsze kwoty wypłacane regularniej@alww dobrze prawi. Z tego co czytałem to przy małych kwotach najlepiej aktualnie w xtb bo masz mniejsze opłaty. W dużych już bossem. Jak już kolędy wyżej mówili warto poobserwować niektórych YT. Można ustawić automatyzację w xtb co ułatwia inwestycje w etf. Z tym ike to pytanie znaczące ze względu na podatek belki. Który przy wyższych możliwościach zarobku w etfach niż obligacjach byłby droższy( większa kwota bybwyszla z 19%).
Jeżeli chodzi o ike czy ikze to najlepszym wyjściem jest wpłata pod korek na początku roku. Oczywiście zakładając, że dysponuje się odpowiednią kwotą. Niech pieniądze pracują.Przy wyższych kwotach wplacanych na strzała bardziej ma znaczenie czy kupisz na górce czy nie. Jeżeli nie chcesz się bawić w wilka z Wall Street i obserwować słupków to lepsze beda mniejsze kwoty wypłacane regularniej
Tak jak mówisz najlepiej wykorzystać limit ale przy ike to już się robi ok 2 tys na miesiąc na same etfy i akcje. Wszystko zależy od możliwości. W razie czego w xtb też jest lokata ci prawda 2% chyba ale lepsze to niż trzymanie na koncie w którym nic nie wzrastaJeżeli chodzi o ike czy ikze to najlepszym wyjściem jest wpłata pod korek na początku roku. Oczywiście zakładając, że dysponuje się odpowiednią kwotą. Niech pieniądze pracują.
Przy średniej zarobków z cohones to wiadomo. Wypełniasz ike i ikze na strzała w styczniu jeszcze. Na XTB nawet jak nie zainwestujesz w konkretny etf czy akcje to pieniądze wpłacone sa na jakimś %, nawet jak leżąJeżeli chodzi o ike czy ikze to najlepszym wyjściem jest wpłata pod korek na początku roku. Oczywiście zakładając, że dysponuje się odpowiednią kwotą. Niech pieniądze pracują.