Siwy25_1
UFC Middleweight
Nie ważne ile weźmiesz i tak możesz spłacić szybciej, a masz lepsze oprocentowanie.1. Gotówkowego bierzesz MNIEJ (akceptujac pewne dyskomforty z tego wynikajace) niz hipotecznego
Bierzesz na 20 lat, a splacasz w 5 jak gotówkowy mając znacznie mniejsze oprocentowanie.2. Gotówkowy bierzesz na KRÓTSZY okres (akceptując pewne dyskomforty z tego wynikające) niż hipoteczny
Ps. Wzialem na 30 lat w rok skrocilem o 10

yep3. Gotówkowy także może spłacać szybciej
To wybierasz bank ktory tego nie wymaga. Ja w millenium nie mam nic wrzucone w koszty kredytu. Ubezpieczenia i tak musisz kupic i raz do roku wysłam skan w aplikacji i mam z dupy. Czy gotowkowy czy hipoteczny i tak zyd.Są jeszcze inne koszta, jak ubezpieczenie domu, na życie, które często gęsto w hipotecznym są w pakiecie. Pominę już "żyda" w papierach...
n
Z tego co pamiętam Ty się martwisz o babę więc Nawet jak weźmiesz na siebie i żonę. Zakładając czysto hipotetycznie że umrzesz (co się nie stanie żyj 100lat) ona płaci połowę kredytu, za Twoje ubezpieczenie spłaca i po problemie. Jak kipniesz przy gotówkowym to po makale spłaca całość.Poniżej pewnej kwoty zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest gotówkowy, powyżej pewnej kwoty zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest hipoteczny.
A więc chodzi o płynność i ile pieniądza w czasie jest potrzebne, uwzględniając ryzyka. U mnie jest to na styku mojego komfortu, stąd pytam.