By żyło się lepiej: kariera/studia/przekręty;)

Będę musiał łączyć języki ? :confused:
To zaczyna się robić trochę przytłaczające.
Czyli, żeby robić w web-devie będę musiał znać C# + ASP.NET + JavaScript + podstawy HTML i CSS. Sporo tego. :sad:
Z kolei, jeśli poznam samo C#, to zostaną mi tylko aplikacje desktopowe, tak ?
Niby będę mógł też tworzyć aplikacje mobilne, ale te chyba klepie się najczęściej w Javie (?).

Łączyć to sporo powiedziane. Tak naprawdę, jak będziesz backendowcem, to HTML i CSS powinieneś mieć ograniczone do minimum. Sam C# nie wystarczy nawet do dekstopowych, tylko do konsolowych apek #nikogo:crazy: do desktopowych apek potrzebny Ci jest w C# i tak WPF, który komercyjnie chyba jest tylko używany do oprogramowania wewnętrznego i tworzenia aplikacji bazodanowych.

Czujesz, że to za dużo? @pczar1 za mało przestraszył? Spokojnie, masz sporo czasu przed sobą :) Dziś może Ci się wydawać to trudne, ale po paru latach treningu i regularnego kodzenia, nowych techonologii i języków będziesz się uczył szybko. Ostatecznie i tak dopiero w pracy nabierzesz odpowiednich umiejętności i szybkości z poznawaniem techonologii. Zarzucę screna z moimi umiejętnościami, które nabyłem przez pół roku programowania zawodowego,4 letniego w ramach studiu i półrocznego w ramach hobby (do obrazka dopisać mógłbym jeszczę Jirę i Umbraco CMS):

12743564_1142458035788417_2462382739954820961_n.jpg

Ja bym na początku zaczął w takiej kolejności: HTML5 -> CSS3 -> JS. I to na początek ci w zupełności wystarczy aby robić dosyć ciekawe projekty.
W moich oczach nie jest to aż takie proste. To znaczy w pewnym sensie się zgadzam, natomiast w dzisiejszych czasach wszystko bazuje na jakiś danych. Jeżeli są te dane to trzeba je gdzieś składować. Jak składować dane to oczywiście w jakiejś bazie danych. Jak baza danych to trzeba się z nią łączyć, pobierać dane, zapisywać etc. Można to robić przy użyciu np. node.js czyli powiedzmy piszemy w javascripcie ale to już znowu kolejne frameworki i tematy do nauczenia.

Wydaje mi się, że przy użyciu tylko HTML/CSS/javascript bez żadnych dodatków to można tylko szablony i prototypy tworzyć. Też fajna robota oczywiście i ciekawa, natomiast tylko z tymi umiejętnościami będzie ciężko napisać jakąś aplikację od zera.

No ale to tylko moje zdanie :)

@Luke We front endzie masz na pewno o wiele wiecej technologii do ogarniecia. Do tego caly czas dochodzi cos nowego. Co rusz pojawiaja sie nowe „najlepsze” frameworki dla js. Naprawde trzeba duzo ograniac i byc caly czas na biezaco. Plusy sa takie, ze efekty swojej pracy widzisz dosc szybko.

Backend to juz chyba wiecej programowania, ale to nie tylko C#, ale rowniez Spring(Java), Django(python) czy Ruby on Rails (Ruby). Te dwa pierwsze wioda prym w korpo, a dwa ostatnie we wszelkiej masci startupach, tudziez agencjach reklamowcyh.

Ja uczylem sie tego ostatniego. Pierw na prosciutkim, ale klarownym Sinatrze – freamworku do webdev, zeby zakumac o co kaman. ostatnio nawet otrzymalem propozycje pracy, ale stwierdzilem, ze to jednak nie dla mnie.

Nie rozkminaj tak na poczatku, bo łatwo się w tym wszystkim pogubic. Zmarnujesz duzo energii na szukanie odpowiediz, ktore nie sa Ci teraz potrzebne. Po prostu zacznij pisac.

@Luke We front endzie masz na pewno o wiele wiecej technologii do ogarniecia. Do tego caly czas dochodzi cos nowego. Co rusz pojawiaja sie nowe „najlepsze” frameworki dla js. Naprawde trzeba duzo ograniac i byc caly czas na biezaco. Plusy sa takie, ze efekty swojej pracy widzisz dosc szybko.

Backend to juz chyba wiecej programowania, ale to nie tylko C#, ale rowniez Spring(Java), Django(python) czy Ruby on Rails (Ruby). Te dwa pierwsze wioda prym w korpo, a dwa ostatnie we wszelkiej masci startupach, tudziez agencjach reklamowcyh.

Ja uczylem sie tego ostatniego. Pierw na prosciutkim, ale klarownym Sinatrze – freamworku do webdev, zeby zakumac o co kaman. ostatnio nawet otrzymalem propozycje pracy, ale stwierdzilem, ze to jednak nie dla mnie.

Nie rozkminaj tak na poczatku, bo łatwo się w tym wszystkim pogubic. Zmarnujesz duzo energii na szukanie odpowiediz, ktore nie sa Ci teraz potrzebne. Po prostu zacznij pisac.

Bardzo fajny wpis. Popieram całkowicie. Szczególnie pierwszy i ostatni akapit :)

Wydaje mi się, że przy użyciu tylko HTML/CSS/javascript bez żadnych dodatków to można tylko szablony i prototypy tworzyć. Też fajna robota oczywiście i ciekawa, natomiast tylko z tymi umiejętnościami będzie ciężko napisać jakąś aplikację od zera.
To prawda, ale na tym chyba właśnie cała zabawa polega, żeby ogarnąć podstawy i zasady pisania kodu a potem stopniowo poznawać kolejne frameworki i z nich korzystać. No i przede wszystkim uczyć się od samego początku pisać jak najbardziej czytelny kod, żeby w przyszłości nie mieć problemów przy pracy z innymi.

To prawda, ale na tym chyba właśnie cała zabawa polega, żeby ogarnąć podstawy i zasady pisania kodu a potem stopniowo poznawać kolejne frameworki i z nich korzystać. No i przede wszystkim uczyć się od samego początku pisać jak najbardziej czytelny kod, żeby w przyszłości nie mieć problemów przy pracy z innymi.

Dlatego @Luke zacznij przeróbkę programu od zrobienia wcięc tabulatorem w kodzie za klamerkami :)

@MuraS @Masu @Orest @Comber
Mam małą prośbę do was, jako że wy to zarobieni z wielkiego biznesu. Drugim etapem rekrutacji, w której biorę udział jest stworzenie planu ramowego warsztatu tematów twardych (prawo,organizacja,zarządzanie itd.) dla dużych firm z różnych obszarów (bankowość,energetyka, budownictwo, hr, IT itd.). I teraz pytanie do was: Jaki temat warsztatów by was potencjalnie zainteresował i w jakim byście chcieli wziąć udział. Podział na bloki tematyczne już jakoś zrobię, natomiast absolutnie nie mam pomysłu na ogólny temat. Przykłady takich tematów to:

- Problematyka procesu inwestycyjnego w budownictwie przemysłowym
- Rola depozytariusza w świetle nowelizacji ustawy o funduszach inwestycyjnych
- Prawo kontraktów w IT
- Problematyka tworzenia oferty produktów energetycznych

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie od wszystkich nie tylko wyżej wymienionych ;)
Może coś o nieuczciwej konkurencji albo ochronie prawa do firmy? Ewentualnie coś o ochronie depozytów w swietle ustawy o uslugach platnicznych albo o outscourcingu bankowym?

Last edited:
Może coś o nieuczciwej konkurencji albo ochronie prawa do firmy? Ewentualnie coś o ochronie depozytów w swietle ustawy o uslugach platnicznych albo o outscourcingu bankowym?

Outscorsing już mają, ale to o ochronie depozytów czy ochrona prawa do firmy może być spoko. Wielkie dzięki za odpowiedź. Jak ktoś wpadnie jeszcze na coś to będzie miło.

Jeżeli natomiast to jest bardziej kwestia, że "słyszałem że programiści dobrze zarabiają więc nauczę się tego", to to jest trochę tak jakbym stwierdził, że piłkarze Manchesteru United zajebiście zarabiają to może czas nauczyć się grać fajnie w piłkę :)
Zdecydowałem, że nauczę się programować dlatego, że od dziecka mam kontakt z komputerami i trochę się na nich znam (dlaczego nie poznać ich bliżej i czerpać z tego korzyści (?)), mogę edukować się w tym kierunku na własną rękę i być może w niedalekiej przyszłości będę miał możliwość znaleźć dobrą pracę bez studiów. Ponad to, tworzenie sprawia mi sporą satysfakcję i - o czym mogłem się już przekonać tworząc swój pierwszy program - dotyczy to również programowania.
Aczkolwiek, nie ukrywam, że dobre zarobki w tej branży też nie są bez znaczenia i miały wpływ na tę decyzję.
Zawsze jeżeli chodzi o kasę to łatwiej wydaje mi się zostać testerem oprogramowania. Tester oprogramowania, który potrafi pisać testy automatyczne (czyli tester z pewną umiejętnością programowania) często zarabia prawie tyle lub nawet więcej co doświadczony programista. Tester, który wykonuje tylko testy manualne pewnie kokosów nie zarobi ale myślę, że po roku - dwóch latach to już mogą być zarobki powyżej średniej krajowej (3500+ netto). Próg wejścia do branży zdecydowanie niższy w zasadzie na początku liczy się: angielski, skrupulatność, logiczne myślenie, ogólne zainteresowanie aplikacjami/systemami. Tyle że jak dla mnie to robota nudna szczególnie takiego testera manualnego. Natomiast znam kilka przykładów, że laska z sekretarki się przebranżowiła na testerkę, czy pann z chemicznym wykształceniem albo koleś po politologii.
Zapamiętam na wszelki wypadek, gdyby nie poszło z programowaniem po mojej myśli.
Sam C# nie wystarczy nawet do dekstopowych, tylko do konsolowych apek #nikogo:crazy: do desktopowych apek potrzebny Ci jest w C# i tak WPF, który komercyjnie chyba jest tylko używany do oprogramowania wewnętrznego i tworzenia aplikacji bazodanowych.
Z samym C# to zostaną Ci kolego tylko aplikacje konsolowe (to co robisz w Gręboszu aktualnie), a to żadne aplikacje to jest głównie wykorzystywane do jakiś wewnętrznych narzędzi pomocniczych i nic więcej za bardzo. W dzisiejszych czasach bardzo duży nacisk jest kładziony na interfejs (wygląd, układ, user experience) aplikacji.
Spokojnie. Po prostu zapomniałem dopisać "+ odpowiedni framework". Nie unoście się. :sad: :crazy:

A jak jest z tymi aplikacjami mobilnymi w C# ? Niby się da, ale większość jest chyba pisana w Javie, prawda ?
Warto w to iść jeśli chodzi o C#, czy raczej nie ?
Aplikacje uruchamiane w przeglądarkach internetowych. Celowo używam tego sformułowania bo mogą być aplikacje internetowe albo intranetowe - ale nie brnijmy dalej. Powiedzmy że na początek dla Ciebie niech będzie, że internetowe ;)
Czyli np. rozszerzenia do przeglądarek również zaliczają się do aplikacji internetowych ?
To coś powiązanego z projektowaniem stron internetowych ?

Co muszę potrafić, żeby np. zacząć projektować strony na zamówienie ?
We front endzie masz na pewno o wiele wiecej technologii do ogarniecia. Do tego caly czas dochodzi cos nowego. Co rusz pojawiaja sie nowe „najlepsze” frameworki dla js. Naprawde trzeba duzo ograniac i byc caly czas na biezaco. Plusy sa takie, ze efekty swojej pracy widzisz dosc szybko.
No to mnie nie zachęciłeś.
A tu skomplikowałeś mi teraz sprawy, które wyprowadzałem już na prostą. Chyba wolałbym pracę w jakimś start-upie, albo agencji reklamowej, niż korpo. :sad:
Jeden pisze, żeby nie rozkminiać, drugi, że dobrze robię najpierw ukierunkowując się na coś... Jak żyć, Panie Tusk ? :crazy:
Dlatego @Luke zacznij przeróbkę programu od zrobienia wcięc tabulatorem w kodzie za klamerkami :)
Duże mają być ? Jedno wciśnięcie wystarczy ? Tęcza

http://goo.gl/SmHwiB

Last edited:
Duże mają być ? Jedno wciśnięcie wystarczy ? Tęcza

http://goo.gl/VayGZE

Tak. Ogólnie jest taka zasada, że jak otwierasz klamry, kod między nimi powinien zawierać jedną tabulacje względem miejsca zaczęcia klamry. Teraz może wydawać się głupie, ale przy długich kodach zobaczysz, że jest czytelniej.

@Luke Weź pod uwage to, że do takiego startupu, potrzebują gościa, któru już coś ogarnia. Korpo może sobie pozwolić na wzięcie pod skrzydła jakiegoś "leszcza" i przez kilka miesięcy go szkolić.

Nie ukierunkujesz się, bo tak naprawde to nic nie wiesz. Co z tego, że przedstawimy Ci możliwości, jeśli sam nie spróbujesz i nie będziesz wiedział czym to się je?

Skup się na jednym, czyli naucz się jakiegoś języka, a domyślnie podstaw programowania, bo to nie jest kurs weekendowy. Będzie w chuj momentów, gdzie przez x dni będziesz się zastanawiał nad rozwiązaniem jakiegoś błahego problemu. Jak wytrzymasz przez pierwsze dwa miesiące i będziesz twardo się uczył, to wtedy możesz zacząć rozkminiać co dalej.

Tak sobie ostatnio oglądałem kod "hello world" w różnych językach i zwróciłem uwagę, że w C++ nie ma tak nasrane tych klamerek, jak w C#... Teraz już wiem, że jednak są i to ja sam muszę sobie je dorobić. :crazy:

Czemu służą tak w ogóle te klamerki ?
Kiedy się je stosuje ?

Dlaczego użyłeś wcięcia bez klamerek ?
That's fucking illegal.

WY3lX.gif

Tak sobie ostatnio oglądałem kod "hello world" w różnych językach i zwróciłem uwagę, że w C++ nie ma tak nasrane tych klamerek, jak w C#... Teraz już wiem, że jednak są i to ja sam muszę sobie je dorobić. :crazy:

Czemu służą tak w ogóle te klamerki ?
Kiedy się je stosuje ?

Dlaczego użyłeś wcięcia bez klamerek ?
That's fucking illegal.

WY3lX.gif

Bo jestem magiem DZIWKO! :bye:

Tak poważnie, to można niestosować klamerek, ale to sobie poczytaj czemu kiedy i jak to dziala. Grębosz na pewno napisal o tym.

Proponuje zrobić oddzielny temat programowanie. Będziecie wymieniać się doświadczeniami, odp.na konkretne pytania itp itd

Outscorsing już mają, ale to o ochronie depozytów czy ochrona prawa do firmy może być spoko. Wielkie dzięki za odpowiedź. Jak ktoś wpadnie jeszcze na coś to będzie miło.
Jakbyś miał pytania dot prawa firmowego to pisz, bo trochę w tym siedzę. Coś jeszcze pomyślę, jak bede miał swiezsza glowe.

@MuraS @Masu @Orest @Comber
Mam małą prośbę do was, jako że wy to zarobieni z wielkiego biznesu. Drugim etapem rekrutacji, w której biorę udział jest stworzenie planu ramowego warsztatu tematów twardych (prawo,organizacja,zarządzanie itd.) dla dużych firm z różnych obszarów (bankowość,energetyka, budownictwo, hr, IT itd.). I teraz pytanie do was: Jaki temat warsztatów by was potencjalnie zainteresował i w jakim byście chcieli wziąć udział. Podział na bloki tematyczne już jakoś zrobię, natomiast absolutnie nie mam pomysłu na ogólny temat. Przykłady takich tematów to:

- Problematyka procesu inwestycyjnego w budownictwie przemysłowym
- Rola depozytariusza w świetle nowelizacji ustawy o funduszach inwestycyjnych
- Prawo kontraktów w IT
- Problematyka tworzenia oferty produktów energetycznych

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie od wszystkich nie tylko wyżej wymienionych ;)
Wady i zalety oraz różnice pomiędzy formą przetargów buduj, a projektuj i buduj. Wpływ na proces inwestycyjny.

Wady i zalety oraz różnice pomiędzy formą przetargów buduj, a projektuj i buduj. Wpływ na proces inwestycyjny.

Wielkie dzięki. Swoja drogą bardzo ciekawy temat, jak tak trochę poczytałem o tym. To zaprojektuj i zbuduj to dobra sprawa o ile nasze firmy budowlane byłyby poważne i miały swoje dobre biura projektowe.

Wielkie dzięki. Swoja drogą bardzo ciekawy temat, jak tak trochę poczytałem o tym. To zaprojektuj i zbuduj to dobra sprawa o ile nasze firmy budowlane byłyby poważne i miały swoje dobre biura projektowe.
To jest bardzo złożony temat, bo jak człowiek wejdzie w to trochę głębiej to widzi się tyle samo wad opcji projektuj i buduj, co tej pierwszej. Temat na długą dyskusję.

Spoko, wziąłem ten przykład budowlany od Ciebie, z prawa od Combera i jest git. Teraz jakoś mi idzie, by rozpisać na bloki tematyczne czy prelegentów brakowało mi tylko samego pomysłu na warsztat.

Swoją drogą @Charles Bronson @Luke stwórzcie temat o programowaniu, bo to raczej powinien być ogólny wątek o karierze, studiach, pracy itd. Np. pytanie @TwardyB mi prawie uciekło w natłoku czarnej magii C++.
@Cloud @Szady @baju albo inna dobra dusza wam poprzenosi posty i wszyscy myśle będą zadowoleni.
Mi nie przeszkadza, ale może dlatego że dzieki tym rozmowom lepiej kumam co chłopaki do mnie mówią przy każdym Update systemu.

Nie wiem o co spina dupska, jak w wielu innych tematach jest rozpierdol, nie będę palcami pokazywał przez kogo robiony :)

Raz w miesiącu jest zsynchronizowana menstruacja, a oprócz tego wiesz, kobiece sprawy: paznokcie, ploty, pudelek, narzekanie na płacę wszystkich którzy zarabiają lepiej w firmie, czyli w sumie wszystkich.
Nie demonizuj, z reguły dobre dupy.

Back