Hdi to wbrew pozorom mega udane silniki jesli mówimy o generacjach typu 406 -407 2.0 i 1.6 oczywiście bez FAP'u (filtr cząsteczek stałych, w niektórych dieslach bardzo uciążliwa rzecz, najlepsze siedzą w ... fiatach ;d ). Sam mam 2.0 Hdi 110 km w swoim żepocie i powiem, że żadnego czujnika jeszcze nie wymieniałem a auto mam prawie dwa lata ze stanem licznika nieco ponad 240 tyś km plus Bóg tylko wie ile cofnięte. Sam zrobiłem nim 24 tysiące km i powymieniałem już sporo tylko, że auto zakupiłem mega zjeżdżone (wymieniana tarcz i klocków hamulcowych, przednie amortyzatory i dwumas który puścił już u mnie). Przy silniuku nie dotykałem jeszcze nic, nie wymieniałem żadnych czujników, raz świecił mi się check engine, podpięcie do kompa znalazło przyczynę, pękniety przewód od intercoolera za 90 zł. Jeździ się fajnie, silniczek bardzo dynamiczny, w bezpośrednim starciu z 1.9 tdi o tej samej mocy wypada wręcz zachwycającom gorzej z prędkością maksymalną.
Co do 308 sw to ja proponowałbym chyba jednak 508 sw. 308 sw mimo, że w kombi jest jednak nadal niezbyt duża i imo wersja sw jak na francuza jest brzydka, zarówno przed i po lifcie ;d Jeśli miałeś okazję jeździć już peugeotem to na pewno wiesz jak komfortowo się one prowadzą, niestety coś kosztem czegoś. Zawieszenie średnio znośi Polskie drogi ale średnio nie znaczy słabo ;) Silnik 1.6 thp to bardzo sprawdzona jednostka wykorzystywana między innymi w mini cooperach. Jeśli chcesz jednak poszaleć trzeba redukować biegi, spalanie na poziomie 6 litrów w tracie 9 w mieście, koszty serwisowania tańsze niż w jednostkach diesla poza tym cechuje się umiarkowanym brakiem awarii. Obniżenie kosztów ekspolatacji w postaci podtlenku lpg nie wchodzi w grę z powodu bezpośredniego wtrysku paliwa. Jesli cos pominąłem śmiało pytać ;)
Aha, no i 2008 posiada taką game silników, że to auto nie jedzie praktycznie ;d