Analiza systemowa procesu i firmy. Rozwój kompetencji.

To jest firma która produkuje soft i urządzenia. Nawet się szczególnie nie reklamują ale sprzedają na cały świat. Mają dobry produkt i bardzo konkurencyjną cenę w stosunku do Amerykanów. Założyłem tego dziesiątki i nie ma problemu.
Dej linka, dobry człowieku :gabi_much_love:

1000054867.jpg

Wg mnie minimum to 80% faili, ale chłop to najlepszy analityk w Polsce i jeden z lepszych w Europie, więc ciężko mi się sprzeczać, choć wg światowych statystyk to raptem 84%:frankapprove:

Bardzo ciekawy przypadek analizy klienta i procesów, miała powstać inna apka, ale powstało centrum zarządzania warsztatem samochodowym.

@Risky zakup pakiet i śmigaj na wyższe obroty :corn:

Oferta pracy: klient to procesy branży energetycznej, coś pod 30k, z podróżami po Europie na ich koszt. Podróże głównie żeby się poznać, nie chodzi o pracę tam. Tylko siedem miesięcy, dlatego szukam dalej ciekawych, bo tu coś śmierdzi. Co prawda praca na LeanIX, sofcie do optymalizacji od Microsofta, więc powinna być czysta przyjemność, ale ograniczenie czasowe podpowiada mi, że to jakaś pułapka... Ktoś się spotkał z tak krótkimi terminami na optymalizację procesów dużej firmy? Poprzednim razem w energii miałem dwa lata.

PS. Tak, kolejna wyssana z palca, takie firmy nie rekrutują, ani nie mają procesów. Wiadomo że :danaillegal:

HR nie gasi pożarów, tylko je wywołuje, wspólnie z managementem. Moja stara teza nadal aktualna :suchykarol:

Analiza biznesowa czy systemowa to najczęściej ocena działania procesów w firmie i jej optymalizacja.

Firma to najczęściej handel. W obecnych czasach handel to CRM. Jaki jest najlepszy?

Nie ma takiego.

CRM może wyłącznie dotyczyć procesu, który firma ma lub chce mieć, a że firmy są różne, CRMy są różne, to najlepszego nie ma.

A te, które są? Są niezłe, choć wg mnie Bitrix24 na tej liście to jakieś nieporozumienie. Niestety (!) listę układali specjaliści z Casbeg, których lubię, więc oto najlepsza (?) lista CRMów od Casbega:

Zmieniam branżę, więc zostawię tutaj trochę wiedzy dla tych, którzy będą nadal walczyć o lepszy kod, czy lepsze działanie aplikacji. To książki autorów, polecane przez najlepszego analityka w Polsce, moim zdaniem. Który sam jest autorem jednej z najlepszych książek na ten temat. Koło.

1.Martin Fowler​

Książki zawierające UML​

• UML Distilled
  • Analysis Patterns
  • Patterns of Enterprise Application Architecture
  • Refactoring
  • Domain-Specific Languages

Typ UML​

• Diagramy klas
  • Diagramy sekwencji
  • Diagramy stanów
  • Diagramy komponentów
  • Modele domenowe

Obszary modelowania​

• Analiza domenowa
  • Architektura aplikacji
  • Modelowanie zachowań
  • Modelowanie strukturalne
  • Refaktoryzacja

2. Robert C. Martin (Uncle Bob)​

Książki zawierające UML​

• UML for Java Programmers
  • Agile Software Development: Principles, Patterns, and Practices
  • Agile Principles, Patterns, and Practices in C#
  • Clean Architecture

Typ UML​

• Diagramy klas
  • Diagramy sekwencji
  • Diagramy przypadków użycia
  • Diagramy komponentów (uproszczone)

Obszary modelowania​

• Projektowanie obiektowe
  • Modelowanie interakcji
  • SOLID i odpowiedzialności
  • Architektura warstwowa i komponentowa

3. Steve Mellor​

Książki zawierające UML​

• Executable UML
  • Real-Time UML
  • Object-Oriented Systems Analysis

Typ UML​

• UML wykonywalny (action semantics)
  • Diagramy stanów
  • Diagramy klas
  • Modele czasu rzeczywistego

Obszary modelowania​

• Model-driven engineering
  • Systemy czasu rzeczywistego
  • Systemy embedded
  • Modelowanie zachowań

4. Alistair Cockburn​

Książki zawierające UML​

• Writing Effective Use Cases
  • Agile Software Development: The Cooperative Game

Typ UML​

• Diagramy przypadków użycia
  • Diagramy sekwencji
  • Diagramy klas (pomocniczo)

Obszary modelowania​

• Modelowanie wymagań
  • Modelowanie interakcji
  • Modelowanie kontekstu systemu

5. Jon Kern​

Książki zawierające UML​

• Java Design

Typ UML​

• Diagramy klas
  • Diagramy sekwencji
  • Diagramy pakietów

Obszary modelowania​

• Projektowanie obiektowe
  • Modelowanie modularności
  • Architektura aplikacji

• 6. Ward Cunningham

• Książki zawierające UML

• Pattern Languages of Program Design (wybrane rozdziały)

Typ UML​

• Diagramy klas (UML 1.x)
  • Diagramy interakcji

Obszary modelowania​

• Wzorce projektowe
  • Struktury obiektowe
  • Interakcje obiektów

To wcale nie znaczy, że ten temat zostanie zamknięty, czy coś. Jak będę miał ciekawe tematy, to tu wrzucę, a myślę że w miarę wchodzenia AI w świat, będzie tutaj coraz więcej mocnych wpisów.

Czy w przyszłości jest w planach przeszkolenie z umiejętności ‚ctrl-c i ctrl-v’ w środowisku chata gpt?

Mówiłem, rekrutacja (HR) to najgorszy dział w każdej firmie... I bardzo dobrze, że mają dość.

Mogą nawet wypierdalać :suchykarol:

Back