Kraver
PRIDE FC Middleweight
Na stacji na której zwykle tankuje zabrakło paliwa. Kolejka była taka że auta w korku na jezdni stałyNa prawdę znowu debili pojebalo i kolejki w huj ?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Na stacji na której zwykle tankuje zabrakło paliwa. Kolejka była taka że auta w korku na jezdni stałyNa prawdę znowu debili pojebalo i kolejki w huj ?

ach te 30zł na plusie, dobry kebab warty tej godziny mordowania się i przepychanekNa stacji na której zwykle tankuje zabrakło paliwa. Kolejka była taka że auta w korku na jezdni stały![]()

Bieremy w hurcie po 7tys co 2 tygodnie i jest problem z paliwemach te 30zł na plusie, dobry kebab warty tej godziny mordowania się i przepychanek
![]()
aj Rysiek ja mówię o normalnych użytkownikach pojazdów osobowychBieremy w hurcie po 7tys co 2 tygodnie i jest problem z paliwem
Teraz jeszcze pytanie, czy te dwa tygodnie wyliczyli, gdyby leciały te kilkanaście dronów dziennie. Obstawiam, że tak.@torpedo Pisano nieoficjalnie, że naszych rakiet użytych na te ruskie drony-wabiki mamy na góra 2 tygodnie. A to jest taka kasa, że w razie wojny nie bedzie nowych bo nas nie stać i bedziemy zmuszeni kupować tańsze zamienniki.
Fajnie rozpisane i fajna rozkmina.Jak pisałem prawda zawsze leży gdzieś po środku i obydwaj mamy rację. Uproszczenia w historii wojennej są pociągające i je rozumiem, ale nie są nigdy zero jedynkowe.
Błąd może polegać na prykład na tym, że można mylić nawet czasową przewagę taktyczną z rozstrzygnięciem strategicznym, możesz dobrze zacząć rundę i mieć nawet przeciwnika na zamroczeniu, ale przegrać decyzją. Historie czy wątki państw/wojen, które przywołujesz mogą grać równie dobrze na moją stronę tezy.
Pyrrus czy Hannibal dokonawszy absolutnych majstersztyków wojskowości i wybijając dziesiątki tysięcy Rzymian nie powalił ich na ziemie. Zrobiły to demografia i zasoby bo byli w stanie odtworzyć swój potencjał i przyjąć taktykę wroga albo znaleźć w końcu na nie faktycznie technologiczne remedium. Ale to był wynik reakcji, te zjawiska są w symbozie, masa i technologia bo jedno próbuje zwalczać drugię i tak koło się toczy, raz wygrywa jedno raz drugie. Potem sam Rzym zalewał masą legionów w podboju, by na koniec samemu być pokonanym przez najazdy liczniejszych plemion.
Tak samo Niemcy to że mieli doktrynę czy przewagę technologiczną nie znaczyło że sukcesy w pierwszych latach wojny zniszczą molocha jakim był związek sowiecki oraz jego zdolności. Morderczy system czy zasoby ludzkie oraz ewakuowany przemysł wsparło lend lease, rdzeń sowieci mieli.
Rosjanie też popełnili sporo błędów i robią to nadal, jeśli chodzi o ukraine. Zrobili lewiznę mega i szli po łebkach najtańszym kosztem co się na nich brutalnie mści. Chcieli na gębę zagonami pancernymi zrobić pucz, a potem gotować żabę jak to nie wyszło, zamiast postawić wszystko na jedną kartę i zaatakować na pełnej kurwie.
Z Grekami już jest lepszy przykład pewnie że tak, skrzętnie manewrowali jak mogli by wyjść obronną ręką z lipy. Z spalonych Aten i wygrywania nad siłami ekspedycyjnymi przeszli do kontry i inicjatywy, trafili w oczko, bo Persowie bardziej byli zainteresowani buntem w sercu imperium niż jego obroną na peryferiach. Aztekowie kontra hiszpani to tez wiadomo, argument nie do podważenia ale też i dysproporcję bardzo duże, wręcz karykaturalne.
Można dodać i kolejne przykłady
Anglicy mogli mordować kolejne fale rycerstwa i chłopstwa Francuskiego prawda, ale w końcu przegrali wojnę stuletnią, Francuzów było za wielu i mieli za bogate i rozległe państwo.
Napoleon Bóg wojny, przegrał koniec końców wobec liczniejszej koalicji i ich wojsk pod Lipskiem i Waterloo.
W wojnie secesyjnej południe miało lepszy materiał ludzki i generalicję, początkowo bili północ, ale ta miała za duże zasoby by przegrać.
Japonia na początku miała inicjatywę i uderzyła boleśnie w PH, ale lepsze rezerwy i moc mieli yankesi. Tak samo wermacht miał oczko taktyczne, ale przeważyła liczebność wrogów i zdolności produkcyjne.
W Korei początkowe sukcesy później przykryła interwencja chińska, gdzie rzucono masy ludzkie do walki i południowcy z amerykanami cofneli się.
Liczebność często odgrywała rolę i obok technologii militarnych i taktyk wojennych stanowiła i stanowi jedną z kluczowych zmiennych wojen, bywając nawet ponad nimi. Jak piszesz, historia wielokrotnie to pokazała w każdej epoce.
Za każdą wojną na świecie stoi JuEs&Ej. Za każdą wojną stoi biznes. Za każdym biznesem w juesej stoją żydy.

Akurat ruskie czołgi podczas 2 wś były technologicznie złomem w porównaniu ze szwabskimi, ale robotę zrobiła ilość (za amerykańskie pieniądze).wychodzi więc że jednak zachód ma lepszą technologie niz ruskie skoro nie daję najlepszych rzeczy a i tak ukry mogą sie skutecznie bronić tyle czasu i robic ruskim drugi afganistan mimo braku przewagi liczebnej i ilości sprzętu.
Wojny greckie, podoboje cesarstwa rzymskiego, konkwistadorzy w ameryce, Niemcy rozbijające zsrr w pył gdzie to był zaledwie jeden z wielu frontów, po czym ruskie odwracają szalę m.in dzięki Land lease i technologii, sprzęcie, wsparciu z powietrza
Liczebność przeważnie nigdy nie była ponad technologią militarną i taktyką wojenną. Historia to wielokrotnie pokazała, miało to miejsce dosłownie w każdej epoce.
Pewnie AI, ale wygląda imponująco.
Masakra „ludzie” sa pojebani…Na stacji na której zwykle tankuje zabrakło paliwa. Kolejka była taka że auta w korku na jezdni stały![]()
Usa nie udostępniało jakiegoś sprzetu ZSRR? Wydaje mi sie ze kiedyś o tym czytałem ale mogę sie mylić.Akurat ruskie czołgi podczas 2 wś były technologicznie złomem w porównaniu ze szwabskimi, ale robotę zrobiła ilość (za amerykańskie pieniądze).
A pastuchy z Afganistanu nie dały się pokonać ani ilości, ani technologii
Iran ma chiński sprzęt zagłuszający. Mam nadzieję że USA i Izrael zużyją wszystkie rakiety, a potem Chiny się za nich wezmą.
Akurat ruskie czołgi podczas 2 wś były technologicznie złomem w porównaniu ze szwabskimi, ale robotę zrobiła ilość (za amerykańskie pieniądze).
A pastuchy z Afganistanu nie dały się pokonać ani ilości, ani technologii
Lepiej usa na wojnie grało na dwa fronty. Taki to obrońca demokracji, że tam zawsze liczy się tylko moneta.Usa nie udostępniało jakiegoś sprzetu ZSRR? Wydaje mi sie ze kiedyś o tym czytałem ale mogę sie mylić.
No technologicznie niemcy byli wyżej dlatego zrobili na początku zsrr jak dzieciaka mimo ze to był jeden z wielu frontów. Ten land lease zrobił robotę bo inaczej ta ilość by nic nie dała bez rozpoznania, dostaw i mnóstwa kasy
Afgan jak i wietnam, tutaj znajomość terenu ale i fakt że utrzymać teren to co innego niż go zdobyć. Teoretycznie gdyby ruskie lub usa chcieli to ten afgan czy wietnam by zaorali w pizdu i zostawili suchą ziemię.

1943 roku główny ciężar walki spoczywał na pozostałych państwach koalicji, głównie ZSRR. W skład dostaw wchodziły głównie czołgi, artyleria, samoloty, ciężarówki, samochody terenowe, sprzęt desantowy. Dostawy te, z początku małe (w 1940 roku: 600 000 karabinów, 800 dział i moździerzy dla Brytyjczyków), z biegiem czasu były coraz większe. Większość dostaw w ramach Lend-Lease Act otrzymała Wielka Brytania (3/5 dostaw), ZSRR (1/5 dostaw), pozostałą 1/5 przyznano innym państwom walczącym z nazistowskimi Niemcami.Usa nie udostępniało jakiegoś sprzetu ZSRR? Wydaje mi sie ze kiedyś o tym czytałem ale mogę sie mylić.
Nie, to były ruskie czołgi produkowane masowo za Uralem. Technologia przegrała z masą, powierzchnią i logistykąUsa nie udostępniało jakiegoś sprzetu ZSRR? Wydaje mi sie ze kiedyś o tym czytałem ale mogę sie mylić.
No technologicznie niemcy byli wyżej dlatego zrobili na początku zsrr jak dzieciaka mimo ze to był jeden z wielu frontów. Ten land lease zrobił robotę bo inaczej ta ilość by nic nie dała bez rozpoznania, dostaw i mnóstwa kasy
Afgan jak i wietnam, tutaj znajomość terenu ale i fakt że utrzymać teren to co innego niż go zdobyć. Teoretycznie gdyby ruskie lub usa chcieli to ten afgan czy wietnam by zaorali w pizdu i zostawili suchą ziemię.
To by musiało oznaczać wojnę totalną i chyba tak łatwo już to nie przejdzie we współczesnym świecie (no chyba że zacznie się wojna na ścinanie głów niewiernym i świat zapomni o humanitarnych zasadach)Teoretycznie gdyby ruskie lub usa chcieli to ten afgan czy wietnam by zaorali w pizdu i zostawili suchą ziemię.
No ba, on ma zawsze niusy z pierwszej ręki i najszerszy obraz pola walki. Obawiam się, że został wzięty do niewoli, bo coś milczy w tym ogniu artleryjskimChodzi o redaktora żelaznego?
Moga zrobic jak wczesniejaj Rysiek ja mówię o normalnych użytkownikach pojazdów osobowych
Kurwica jasna go bierze, że to on nie założył tematu.No ba, on ma zawsze niusy z pierwszej ręki i najszerszy obraz pola walki. Obawiam się, że został wzięty do niewoli, bo coś milczy w tym ogniu artleryjskim
I zamiast traktorka wyjeżdżał czołg, zamiast garnka pocisk artyleryjski

W dobie internetu uczytego historia nie uczy

Tak tak. Najgorsi z najgorszych. W tefalenie mówili.Ale że Ruskich?
![]()
A pieniądz nie ma narodowości.