dobryskun
ONE FC Super Heavyweight
Dorsz w sosie porowym z ryzem
2 porcje
potrzebujemy:
biala czesc pora
lyzke masla
smietane 20%-30%
pol zabka czosnku
kawalek sera plesniowego blue (opcjonalnie)
sol pieprz
galka muszkatolowa (opcjonalnie)
rozgrzewamy maselko, wrzucamy pora, po 3 minutach dodajemy czosnek, chwike dusimy i dodajemy ser plesniowy. jak ser sie rozpusci wlewamy smietanke. tak zeby bylo nie za gesto. pieprz sol i galka. i na bardzo malym ogniu niech sie robi.
gotujemy ryz.
Dorsza pluczemy, osuszamy. solimy i delikatnie pieprzymy:
rozgrzewamy patelnie tak na 7/10. na goraca patenie lejemy olej (opcjonalnie klarowane maselko)
rybe obtaczamy w mace:
i wrzucamy na patelnie
smazymy az sie zarumieni (2-3 min z kazdej strony)
w tym czasie sos powinien sie zredukowac:
i w moment rybka bedzie gotowa:
rybke osuszamy na reczniku papierowym (a jak na maselku to nichuja), nakladamy ryz, rybke i sos (nie za duzo, ma byc dodatkiem):
sprobujcie. 20 minut roboty!
2 porcje
potrzebujemy:
biala czesc pora
lyzke masla
smietane 20%-30%
pol zabka czosnku
kawalek sera plesniowego blue (opcjonalnie)
sol pieprz
galka muszkatolowa (opcjonalnie)
rozgrzewamy maselko, wrzucamy pora, po 3 minutach dodajemy czosnek, chwike dusimy i dodajemy ser plesniowy. jak ser sie rozpusci wlewamy smietanke. tak zeby bylo nie za gesto. pieprz sol i galka. i na bardzo malym ogniu niech sie robi.
gotujemy ryz.
Dorsza pluczemy, osuszamy. solimy i delikatnie pieprzymy:
rozgrzewamy patelnie tak na 7/10. na goraca patenie lejemy olej (opcjonalnie klarowane maselko)
rybe obtaczamy w mace:
i wrzucamy na patelnie
smazymy az sie zarumieni (2-3 min z kazdej strony)
w tym czasie sos powinien sie zredukowac:
i w moment rybka bedzie gotowa:
rybke osuszamy na reczniku papierowym (a jak na maselku to nichuja), nakladamy ryz, rybke i sos (nie za duzo, ma byc dodatkiem):
sprobujcie. 20 minut roboty!