Zoologia , czyli o zwierzętach, owadach i innych takich.

Zapytam tu, zwierzoluby. Czy ktos z was zabezpieczal farbę na ścianach przed zwierzętami? Najbardzoej dostaja korytarze, okolice legowiska, ale takze narożniki ścian, o które psy i koty lubią się ocierać.

Widze ze sa dwa rozwiazania, folia, np.:

Lakiery, np:

Ktoś takie rzeczy w ogole stosowal? Czy nie ma sensu i zalozyc ze i tak co pare lat malowanie?

Farba zmywalna,
ale patrząc na te zimy ostatnimi czasy to było pomalować farbą olejną którą kiedyś lamperie malowali

:lol:

Caribena-versicolor-8-scaled-1-1-768x528.jpg
nowy cel. Urabiam właśnie starą. Zmiękła z etapu "wyprowadź się z pająkiem do warsztatu" do "jak ucieknie to zginie od klapka". Caribena versicolor. Piękny pluszaczek, nieagresywny Ptasznik dwubarwny.

Następny co się boi tego miłego pluszowego zwierzątka. Nic tylko pogłaskać i przytulić. Don't be a cykor. :beczka:
Liczyłem na wsparcie ekspertów a tak to co mam pokazać starej? Ze nawet byk z cohones cyka małego pajączka?

Następny co się boi tego miłego pluszowego zwierzątka. Nic tylko pogłaskać i przytulić. Don't be a cykor. :beczka:
Liczyłem na wsparcie ekspertów a tak to co mam pokazać starej? Ze nawet byk z cohones cyka małego pajączka?
No nie, wręcz odwrotnie!

Jak możesz kupować nieagresywnego??? :triggered:

• Bones
Reactions: JB_
@JB_ :wink:
kolego, nie wiem co fejsbuk odwala ale znów pojawia się Twoje imię i nazwisko przed obejrzeniem wrzutki "zobacz co udostępnia B... P....i

:tiphatb:

Edit i nie jesteś jedyny, ktoś w hajd parku też ostatnio mi się tak wyświetlił

@JB_ :wink:
Ja tam bym już innego psa nie dał rady mieć, może holendra ewentualnie albo użytkowego niemieckiego, ale chyba też nie. Jak już zrobię IGP3 z moją suczka, to później tylko taki 35 kg samiec skurwysyn XD

kolego, nie wiem co fejsbuk odwala ale znów pojawia się Twoje imię i nazwisko przed obejrzeniem wrzutki "zobacz co udostępnia B... P....i

:tiphatb:

Edit i nie jesteś jedyny, ktoś w hajd parku też ostatnio mi się tak wyświetlił
Bartek Pisarski?

Śliczny bezpański/osiedlowy pies upodobał sobie nasz domek, ale tak naprawdę narazie woli wolność, po paru minutach próbuje się wydostać z domu a najlepiej to lubi ganiać się z innymi psami.
Ma ktoś doświadczenie jak udomowić takiego wolno ducha ?
IMG_7836.jpeg
IMG_7835.jpeg
IMG_7834.jpeg
IMG_7832.jpeg

Śliczny bezpański/osiedlowy pies upodobał sobie nasz domek, ale tak naprawdę narazie woli wolność, po paru minutach próbuje się wydostać z domu a najlepiej to lubi ganiać się z innymi psami.
Ma ktoś doświadczenie jak udomowić takiego wolno ducha ?View attachment 123683View attachment 123684View attachment 123685View attachment 123686
Nagradzać za każdą interakcję. Jak np. pies spojrzy w Twoim kierunku, wydajesz dźwięk (może to być OK, SUPI... cokolwiek, byle być konsekwentnym) i nagradzasz żarciem. Nie wołać ani żebrać o atencję, tylko jak sam pies spojrzy/podejdzie etc. wtedy: sygnał i po chwili nagroda.
Jak pójdzie dobrze pies po dwóch trzech dniach będzie kojarzyć: "o ten typ jest spoko" XD + będziesz miał od razu sygnał nagrody (właśnie to OK/SUPI czy co tam sobie wymyślisz). Ja bym tam zaczął. + W miejscu gdzie chcesz żeby miał legowisko czy coś, ukradkiem podrzucałbym żarcie. Tak, że jak przyjdzie to będzie kojarzył, że w tym miejscu magicznie "rośnie jedzenie", więc naturalnie będzie tam orbitować.

A jak już w temacie. IGP i sporty obronne zostały w Niemczech uznane jako dziedzictwo kultowe UNESCO i to jest bardzo dobra wiadomość. Zdążę zrobić IGP3 na to wychodzi XD

Back