Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ja czasami zapominam i mi nie zatyka.zapomniałem włożyć bombille przed nasypaniem yerby do naczynia
włożyłem po nasypaniu dopiero i zalałem
teraz mi niestety zatyka troszkę bombillę :/
To po co ciągnąłeś?zapomniałem włożyć bombille przed nasypaniem yerby do naczynia
włożyłem po nasypaniu dopiero i zalałem
teraz mi niestety zatyka troszkę bombillę :/
To po co ciągnąłeś?
Tu masz najlepszy instruktarz nt. picia.
To po co ciągnąłeś?
Zalej w opakowaniu, po co się na jakieś 50 rozdrabniaćChyba za duzo sypie do matero tego suszu bo przy 50g zatyka bombille, w tykwie ceramicznej tak nie zatykało
Paragwajska jest dla sigma males, także może niektórym nie podchodzić
To jest fakt. A w jakim czajniku parzysz? Elektryczny? Ja w klasycznym metalowym, 10 minut bite czekanJedyne co mnie wkurwia, to że siedzę już pół godziny i czekam aż ta fucking temperatura wody spadła z tych 100 do 80...
Tylko nie pisz mi, Bastek, żebym surową wodę podgrzewał tylko do 80...![]()
W domu w klasycznym i fakt trzeba jeszcze doliczyć czas gotowania. W robocie w elektrycznym, trochę szybciej ale i tak siedzę i czekam, a to już 16 na zegarzeTo jest fakt. A w jakim czajniku parzysz? Elektryczny? Ja w klasycznym metalowym, 10 minut bite czekan
Jedyne co mnie wkurwia, to że siedzę już pół godziny i czekam aż ta fucking temperatura wody spadła z tych 100 do 80...
Tylko nie pisz mi, Bastek, żebym surową wodę podgrzewał tylko do 80...![]()
I to ten termometr wbudowany tak szybko schładza wodę ze 100 stopni do 75?Ja mam od razu z termormetrem wbudowanym i po przygotowaniu czekam 20-25 min około i wtedy jest te 75-80 stopni na termometrze
( oczywiście nie ściągając wieka z góry - wole jak spada wolniej )
I to ten termometr wbudowany tak szybko schładza wodę ze 100 stopni do 75?
ja tam mu ufam że pokazuje prawdę
tykwa ceramiczna mi jeszcze od gorąca nie pękła to raczej jest te 80 ~ :D
Taka teza z ust laika, który chciał maczać palucha w maśle i wysmarować w ten sposób wnętrze matero, brzmi nieco kontrowersyjnie.Argentyńczycy nie potrafią robić Yerba Mate.
Post, kolegi @q. o tym jak zaparzył 2 L yerby i zrobił z tego zimny napój z lodem mnie zainspirował. Ja do teraz tak nudno, zawsze w tym matero i zawsze w taki sam sposób (ale nie piję dużo i często, laik jestem) więc pomyślałem, że to ciekawy pomysł na taki napój z lodówki co przychodzisz co chwilę i pijesz.
Teraz pytanie: próbowaliście kiedyś coś do nich dodawać? Nie wiem, miód, cukier, cytrynę czy inne rzeczy, które się dodaje do herbat żeby jeszcze smak ubogacać kulturowo.
Do termosu? Po co? Miałem na myśli zagotowanie w jakimś garnku, przelaniu do jakiegoś dzbanuszka czy jak to się tam nazywa i wtedy, ewentualnym, dodaniu czegoś. Ale to tylko takie głośne myślenie laika, może mnie któryś fachowiec wyprowadzi z błędu zaraz.Uważaj jak będziesz dawał kostki lodu do termosu, ogladalem filmik na YT, na którym gość mówił że niektore termosy od tego lodu pękają, ale nie pamiętam które, ale raczej i tak pewnie mamy w domach te podstawowe za 40 zł to nie będzie szkoda jak coś w nich pęknie :D
Paragwajskie Kurupi słynie z ziołowych mieszanek np. z werbeną cytrynową, albo miętą pieprzową, czy innymi chwastami. Więc gdy nawet do zwykłej yerby bez dodatków, dodasz cytryny, limonki, albo mięty, nic się nie stanie. Poza tym, że smak będzie bogatszy. Gdy parzyłem w dzbanku, dodawałem cytryny.Post, kolegi @q. o tym jak zaparzył 2 L yerby i zrobił z tego zimny napój z lodem mnie zainspirował. Ja do teraz tak nudno, zawsze w tym matero i zawsze w taki sam sposób (ale nie piję dużo i często, laik jestem) więc pomyślałem, że to ciekawy pomysł na taki napój z lodówki co przychodzisz co chwilę i pijesz.
Teraz pytanie: próbowaliście kiedyś coś do nich dodawać? Nie wiem, miód, cukier, cytrynę czy inne rzeczy, które się dodaje do herbat żeby jeszcze smak ubogacać kulturowo.
Do termosu? Po co? Miałem na myśli zagotowanie w jakimś garnku, przelaniu do jakiegoś dzbanuszka czy jak to się tam nazywa i wtedy, ewentualnym, dodaniu czegoś. Ale to tylko takie głośne myślenie laika, może mnie któryś fachowiec wyprowadzi z błędu zaraz.
Byl kiedyś taki cpunek na forumpajarito
Był? przecież jesteś dalejByl kiedyś taki cpunek na forum
Czesc rakesh przyjacielu, nie zapomnę tych wspólnych nocek na forumku i pierdolenia bzdurBył? przecież jesteś dalej![]()